REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Medtem ko ljudstvo Venezuele strada in hira v brezupu, žena Juana Guaidoja pošilja pozdrave iz – Disneylanda …

Medtem ko ljudstvo Venezuele strada in hira v brezupu, žena Juana Guaidoja pošilja pozdrave iz – Disneylanda …Fabiana in Juan Guaido med pohajkovanjem v Rio de Janeiru. Vir: Instagram

Razmere v Venezueli so vse bolj klavrne. Ljudstvo že več let životari v totalni revščini in obupu zaradi pomanjkanja hrane, elektrike in vode, zdaj pa se oblast in opozicija spopadata še v sporu na »kri in nož«.

Washington v tajnosti načrtuje vojaško intervencijo s ciljem strmoglavljanja predsednika Nicolasa Madura, na kar so se vmešale tudi druge tuje sile – Rusija in Kitajska, zato mnogi opozarjajo na nevarnost, da bi bila lahko Venezuela pahnjena v konflikt.

Juan in Fabiana Guaido. Vir: Pixsell

Ali še huje, da bi to lahko bila prelomnica in vzrok celo za tretjo svetovno vojno.

Toda od trenutka, ko se je vodja opozicije Juan Guaido samooklical za predsednika Venezuele, se vsak dan na ulicah vseh večjih mest odvijajo protesti, saj ljudstvo - oziroma del volivcev - zahteva od aktualnega voditelja Nicolasa Madura, da naj se umakne z oblasti.

Z Guaidojevim vzponom se je sorazmerno povečalo zanimanje tudi za njegovo zasebno življenje, kmalu pa je tarča novinarjev postala tudi njegova soproga Fabiana.

Fabiana med obiskom Bele hiše. Vir: Pixsell

Fabiana Andreina Rosales Guerrero de Guaido je venezuelska novinarka in aktivistka za človekove pravice v socialnih medijih.

Ni dvoma, da je »prva dama« Venezuele zelo aktivna na socialnih omrežjih.

Kot ženo Juana Guaidoja, ki ga je nekaj držav priznalo za vršilca dolžnosti predsednika Venezuele oziroma - kot v primeru Slovenije - »prepoznalo« za venezuelskega predsednika, jo Bela hiša in ljudska skupščina Venezuele smatrata za »prvo damo«.

Ni dvoma, da je »prva dama« Venezuele zelo aktivna na socialnih omrežjih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NY

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Pogosto objavlja fotografije soproga Juana in hčere, ter tudi slike protestnih shodov in srečanj s tujimi državniki.

Skupaj s temi podobami pogosto prav rada objavlja njim primerna sporočila, v katerih sporoča svojim sledilcem na socialnih omrežjih, da ne bo obupala nad bojem za svobodno Venezuelo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

antes que termine el día, mi #TBT es en uno de los mejores lugares en el mundo #Universal

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Toda iz fotografij, ki jih velikodušno deli preko svetovnega spleta, ni težko ugotoviti, da Guaidojeva žena prav rada tudi potuje po svetu.

Tako si lahko na njenem Instagram računu ogledate fotografije, opremljene tudi s srčki, ki jih je naredila med obiskom v New Yorku, Las Vegasu, Rio de Janeiru, Miamiju, Bostonu ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#TBT de uno de los mejores viajes #RíoDeJaneiro 2013

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Na tem socialnem omrežju je objavila tudi sliko s hčerko med obiskom Disneylanda, zato med tistimi, ki so imeli priložnost pogledati vsaj del foto-zbirke Guaidojeve družine s potovanj po svetu vse to zbuja vtis, da se nje same in njenega soproga kriza v Venezueli niti malo ne dotika, še manj pa vpliva na njun – v primerjavi s sorojaki - razkošen način življenja.

Tudi dragih potapljaških izletov se Guaidojeva ne branita, kot priča fotografija spodaj ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#TBT de buzos en Chichiriviche de la Costa @scubatec_

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Iz pričujočih fotografij namreč izhaja, tako kot je ne nazadnje tudi sama zapisala ob fotografiji iz Disneylanda, da so se Fabiani Guaido uresničile sanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Where dreams come true.. - #TBT

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Fabiana se je rodila 22. aprila leta 1992 v mestu Tovar v venezuelski državi Merida.

Njen oče, Carlos, je bil kmet, njena mati pa tako kot Fabiana - novinarka.

Že kot otrok je opazovala intervjuje, ki jih je delala njena mati, zato so jo začela zanimati družbena vprašanja.

Pomagala je voditi družinsko kmetijo, nato pa se je odločila za študij novinarstva.

Njen oče je leta 2013 umrl zaradi srčnega napada, za kar Fabiana krivi pomanjkanje v Venezueli.

Trdi namreč, da v njihovi vasi ni bilo ustreznih zdravil, ki bi očeta stabilizirala, niti nujne pomoči, ki bi ga lahko odpeljala v najbližjo bolnišnico.

Tudi njen bratranec je umrl zaradi podobnih težav, ker jim ni uspelo dobiti izdelkov za transfuzijo krvi ...

»Veliko časa sem preživela v bolečini in se spraševala, zakaj se mi to dogaja,« je kasneje dejala Fabiana Rosales.

»Toda zdaj vse to jemljem kot življenjsko lekcijo. In delam na tem, da bo moja hči podedovala boljšo državo,« je pristavila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hace un año bautizamos a Miranda • Recibió su primer sacramento en manos de Monseñor Kike, en la catedral de Mérida. • Sus padrinos, también son sus tíos, @golfredomorett @gustavoguaido @ccarbonellp y @raizayathanyguerreroz. • Planificar el bautizo de Miranda, para mi era muy importante y decidí hacerlo el 28 de octubre porque es una de mis fechas favoritas, les cuento, este es el día del cumpleaños de mi abuelo, el fallecido justo un mes antes que naciera Miranda, me habría encantado compartirlo con el, pero no se pudo, así que para hornearlo y sentirlo cerca, escogí el 28 de octubre. • Hoy no solo Miranda cumple un año de bautizada, mi abuelo también está cumpliendo años y el cielo está celebrando. • Yo casi siempre estoy muy lejos de mi familia, así que ninguno había podido conocer a Miranda hasta ese día.

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Fabiani je kljub tragedijam v družini uspelo diplomirati na oddelku za novinarstvo in socialno komuniciranje.

V Meridi se je nato zaposlila v mestnem svetu kot tiskovna predstavnica, kasneje pa si je priborila podoben položaj po selitvi v Caracas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#SS2013 Rio de Janeiro, Brasil... ¡25! @jguaido

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Bodočega moža, Juana Guaidoja, pa je spoznala na srečanju mladih.

Par se je poročil leta 2013.

Imata hčerko, ki se jima je rodila leta 2017.

Fabiana je že med študijem začela delati za opozicijsko stranko Popularna volja (Voluntad Popular).

Kot aktivistka za človekove pravice - sedaj pa tudi prva dama Venezuele - ima več kot 747.000 privržencev na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

15’meses juntas

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Nekoč je dejala, da si ne želi, da bi njena hči odraščala z željo, da bi zapustila Venezuelo in da zato vse kar počne kot prva dama Venezuele (kot si tudi sama pravi v videospotih, ki jih objavlja na Instagramu) – dela za svojo hčerko, da bi ta podedovala boljšo državo.

Vmes jo o boljši državi poučuje tudi tekom pogostih obiskov Disneylanda v ZDA, kjer sta Fabiana in Juan proslavila tudi 15 mesecev od rojstva njune punčke.

Fabiana je tujim medijem zaupala, da so ji med predsedniško krizo v Venezueli, ko se je njen mož oklical za predsednika države in izpodbijal legitimnost izvoljenega predsednika Nicolasa Madura, sledili vladni vojaki in provladne oborožene skupine.

Fabiana je pomemben člen v Guaidojevi kampanji, ki si prizadeva za spremembe v veliki krizi, v kateri se je znašla Venezuela.

New York Times poudarja, da je Fabiana pomemben člen v Guaidojevi kampanji, ki si prizadeva za spremembe v veliki krizi, v kateri se je znašla Venezuela.

Ker je Madurova administraciji Guaidoju prepovedala potovati v tujino, je Fabiana prevzela vlogo mednarodnega veleposlanika opozicije, pa se je tako srečala z bolivarsko diasporo in regionalnimi voditelji, da bi svojemu možu zagotovila podporo za dejavnosti opozicije.

Fabiana med snidenjem z ameriškim predsednikom. Vir: Pixsell

Marca letos se je srečala s predsednikom Peruja in voditeljem Čila.

27. februarja letos je Fabiana obiskala tudi Belo hišo, kjer se je srečala z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in podpredsednikom ZDA Mikom Penceom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thank you very much, Mr. Vice President Mike Pence. Today being part of the transformation of Venezuela, is an act of humanity. Muchas gracias Señor Vicepresidente Mike Pence. Hoy ser parte de la transformacion de venezuela, es un acto de humanidad #Repost @vp with @get_repost ・・・ It was an honor to be joined by the First Lady of Venezuela, Fabiana Rosales at the @whitehouse this week. President Juan Guaido and the First Lady have stood up for a free Venezuela at great risk to their own safety, and the United States stands with them and reaffirms: Nicolas Maduro must go. #libertad @fabiirosales Fue un honor tener a la primera dama de Venezuela, Fabiana Rosales en la Casa Blanca esta semana. El presidente Juan Guaidó y la primera dama han defendido la libertad en Venezuela, y han puesto su propia seguridad en riesgo, los Estados Unidos está con ellos y una vez más deja claro: Nicolás Maduro debe irse. #libertad @fabiirosales

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Fabiana je ob tej priložnosti poudarila, da je boj v Venezueli resen in ga opisala kot boj med diktaturo in smrtjo ter kot boj med življenjem in smrtjo.

Potem se je veselo fotografirala in pozirala z Melanio Trump.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoy tuve la oportunidad de compartir con la primera dama de los Estados Unidos, Melania Trump, @flotus. Fue un encuentro muy cálido y verdaderamente inspirador. . Hablamos sobre los desafíos que, con @jguaido a la cabeza, enfrentamos para recuperar la democracia en Venezuela e intercambiamos ideas para implementar planes en beneficio de nuestros niños, las víctimas más vulnerables de un sistema perverso que ha traído consecuencias fatales para las siguientes generaciones. . En nombre del pueblo de Venezuela y el mío, quiero expresar mi gratitud a la Sra. Trump por su compromiso con el pueblo de Venezuela. Estoy segura, Melania, que nuestra próxima reunión será en Caracas, en libertad. • • • Today I had the opportunity to share with the first lady of the USA, Melania Trump, @flotus. It was a very warm and truly inspiring meeting. We talked about the challenges that, with @jguaido at the head, we face to recover democracy in our suffering Venezuela and we exchange ideas to implement plans for the benefit of our children, the most vulnerable victims of a perverse system that has brought fatal consequences for the next generations. On behalf of the people of Venezuela and my own, I want to express my gratitude to Mrs. Trump for her commitment to the people of Venezuela. I'm sure, Melania, that our next meeting will be in Caracas, in freedom.

A post shared by Fabiana Rosales (@fabiirosales) on

Trump je nato izjavil, da je bil počaščen, da je gostil prvo damo Venezuele.

Nato je iz Washingtona odšla v Miami, kjer se je sestala z županom Carlosom Gimenezom.

Ni dvoma, da je »prva dama Venezuele na čakanju«, kot jo je nekoliko posmehljivo poimenoval politični analitik iz Caracasa Dimitris Pantoulas, svojemu možu pomagala doseči »boljšo predsedniško podobo«.

»Fabiana je profesionalna, mlada, izobražena ženska in do neke mere konservativna. Ta podoba ustreza (venezuelskim) stereotipom in temu, kako naj bi izgledal predsedniški par«, poudarja Pantoulas.

Guaidojeva žena tej svoji javni podobi ne oporeka, ampak jo skrbno goji – v več intervjujih je namreč poudarjala, da ji je »najpomembnejša vloga biti mama«, pa »tudi sestra in soproga«.

Fabiana in Juan vsekakor ne živita v pomanjkanju ...

Toda fotografije, ki jih je objavila na svetovnem spletu odkrivajo še nekaj, kar je sicer nekoliko zamolčano: da samooklicani predsedniški par niti malo ne deli usode lačnega in obupanega ljudstva Venezuele, ker Fabiana in Juan vsekakor ne živita v pomanjkanju ...

Agencija Associated Press je objavila, da so njeni nasprotniki ocenili njene »turneje« v ZDA in v sosedskih državah Venezuele kot obupen poskus obdržati Guaidoja pod žarometi svetovne politike, medtem ko se pozornost sveta obrača k drugim temam in problemom.

Nekaj podobnega je potrdil tudi diplomat iz bližnjega kroga predsednika Madura, ki je hudomušno pristavil: »Ona poskuša popraviti podobo Guaidoja, ker podpora njegovemu gibanju v Venezueli - pada.«

Prisrčne fotografije srečne družine Guaido iz Disneylanda pa vsekakor niso pripomogle k večji priljubljenosti zakoncev Fabiane in Juana na domačem političnem prizorišču.

Delite članek