REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erdoğan: Kosovo je izdalo mene in muslimanski svet

Erdoğan: Kosovo je izdalo mene in muslimanski svetRecep Tayyip Erdoğan, predsednik Turčije: »Kosovo me je izdalo, izdalo je tudi muslimanski svet.« Vir: Twitter

Lanskoletni t. i. »washingtonski sporazum«, ki sta ga pred predsednikom Donaldom Trumpom podpisala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski predsednik vlade Avdullah Hoti je bil že ob podpisu problematičen, sedaj pa je vse več znakov o tem, da bo povzročal hude težave tako predstavnikom kosovskih institucij kot Srbije.

Prenos veleposlaništva v Jeruzalem bi bil v nasprotju z resolucijami VS OZN in mednarodnim pravom.

Ker Srbija ne priznava Kosova, sta predstavnika Beograda in Prištine v Beli hiši podpisala vsak svoj primerek sporazuma z ZDA. Oba primerka sta se nekoliko razlikovala.

Po drugi strani pa je Donald Trump v odzivu na sklenjeni sporazum dejal, da bo obiskal tudi »obe deželi« (in ne državi) in ne Beograd ali Prištino.

Iz tega sedaj seveda ne bo nič, saj ni več predsednik.

V samem sporazumu je seveda – prav na željo Trumpa oziroma njegovega zeta Jareda Kushnerja – največ dobil Izrael.

Vučić, Trump in Hoti
Ovalna pisarna, nekoč: Vučić, Trump in Hoti. Vir: Twitter

V zadnji točki sporazuma v srbski različici piše, da se Srbija strinja, da se odpre trgovinsko in državno predstavništvo v Jeruzalemu ter da svoje veleposlaništvo preseli v Jeruzalem do julija 2021.

S tem bi bila Srbija tretja država v svetu, ki bi naredila ta korak.

Istočasno pa v dokumentu Prištine in ZDA piše, da se »Izrael in Kosovo strinjata, da se medsebojno priznata.«

Zelo verjetno je tudi, da Srbiji sedaj ne bo potrebno preseliti veleposlaništva v Jeruzalem, to pa bo opravičila z izraelskim priznanjem Kosova. Če bo Kosovo res odprlo veleposlaništvo v Jeruzalemu pa bo prekršilo mednarodno pravo, izdalo pravice Palestincev in škodilo muslimanskim državam.

To je pomembno ne samo za Kosovo, pač pa predvsem za Izrael, saj je po Združenih arabskih emiratih na podlagi tega sporazuma tako že druga, večinsko muslimanska država (oziroma entiteta) vzpostavila diplomatske odnose z Izraelom.

Toda prenos srbskega veleposlaništva v Jeruzalem bi bil v nasprotju z resolucijami VS OZN. Bil bi tudi usmerjen proti politiki Evropske unije, v katero Srbija želi vstopiti.

Na mednarodno pravo pa se poziva tudi Srbija. Zato je bil ta sporazum, sklenjen pod Trumpovo taktirko v Beli hiši - resen problem za Srbijo.

Medtem je Izrael že priznal Kosovo kot neodvisno državo, to pa je, čeprav ni bilo nepričakovano sprožilo kritične odzive v Beogradu, ki je Kosovo dolgo časa opisoval kot »srbski Jeruzalem.«

Odnosi med Srbijo in Izraelom se bodo zato zagotovo poslabšali.

Donald Trump / Jeruzalem
Politika Donalda Trumpa je bila zelo naklonjena interesom Izraela. Vir: Twitter
Premier Benjamin Netanjahu je ob tem zapisal, da bo 'prva muslimanska država premestila svoje veleposlaništvo v Jeruzalem.'

Zelo verjetno je tudi, da Srbiji sedaj ne bo potrebno preseliti veleposlaništva, pri tej odločitvi pa lahko računa tudi na podporo EU in nove administracije ZDA, ki sicer Srbijo pritiska, da naj Kosovo čim prej prizna kot samostojno državo.

Pri tem se bo Srbija lahko sklicevala na škodljivo potezo Izraela, ki je priznal Kosovo in s tem potrdil enostransko odcepitev dela njenega ozemlja. 

Povsem drugače pa zadeva vpliva na odnose Kosova z drugimi državami.

Vse kaže, da bo sedaj tudi Kosovo svoj uspeh pri prebijanju blokade mednarodnih priznanj drago plačalo, saj se je že zamerilo svojim številnim zaveznikom – muslimanskim državam.

To je dal jasno vedeti Recep Tayyip Erdoğan, predsednik Turčije, ki je dejal, da je »Kosovo izdalo njega in muslimanski svet.«

Tiskovni predstavnik turškega ministrstva za zunanje zadeve Hami Aksoj pa je dejal, da je obljuba Kosova Izraelu, da bo odprlo veleposlaništvo v Jeruzalemu »v nasprotju z mednarodnim pravom in resolucijami Varnostnega sveta OZN.«

Izraelski minister za zunanje zadeve je namreč sporočil, da je »Kosovo poslalo prošnjo za odprtje veleposlaništva v Jeruzelemu« ob informaciji, da sta obe »državi« vzpostavili diplomatske odnose 1. februarja letos.

Kosovo sicer po posvetovalnem mnenju Meddržavnega sodišča v Haagu ni država, pač pa entiteta Srbije pod upravo OZN.

Če bo Kosovo res odprlo veleposlaništvo v Jeruzalemu pa bo tako prekršilo mednarodno pravo, izdalo pravice Palestincev in škodilo muslimanskim državam, ki podpirajo ustanovitev palestinske države.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob tem zapisal, da bo »prva muslimanska država premestila svoje veleposlaništvo v Jeruzalem.«

Gre za mesto, ki ga je Izrael v celoti okupiral v vojni leta 1967, čeprav bi del mesta moral biti tudi prestolnica Palestine.

Delite članek