REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Causus belli? Rusija pripravljena napasti Natova letališča, na katerih bodo skrivali ukrajinska letala F-16

Causus belli? Rusija pripravljena napasti Natova letališča, na katerih bodo skrivali ukrajinska letala F-16Nove tarče: Zelenski in F-16. Vir. posnetek zaslona, X

Stalno zaostrovanje groženj zahodnih držav nas vodi k predvidljivi katastrofi. Samo vprašanje časa je še, kdaj se bo Rusija odzvala.

Prvi znaki že prihajajo iz ruske Dume in so rezultat novih groženj in trikov Zahoda.

Rusija je pripravljena napasti Natova letališča v članicah zveze NATO, na katerih so ukrajinska letala, je povedal predsednik odbora ruske državne Dume za obrambo Andrej Kartapolov.

Sergej Golubcov je v nedeljskem intervjuju za Radio Liberty izjavil, da bodo nekatera bojna letala F-16, ki jih je Zahod podaril Kijevu, nameščena v tujih letalskih bazah.

Vsa letališča, na katerih so ukrajinska bojna letala F-16, ne glede na to, ali so v državi ali zunaj nje, bodo legitimna tarča za rusko vojsko, če bodo sodelovala v bojnih misijah proti ruskim silam, je dejal predsednik odbora za obrambo ruske državne Dume Andrej Kartapolov.

Njegova ocena je prišla v trenutku, ko se kijevski marionetni režim pripravlja na sprejem prve dostave bojnih letal, izdelanih v ZDA, od svojih zahodnih podpornikov, potem ko so bili ukrajinski piloti usposobljeni za njihovo upravljanje.

Zelo verjetno je tudi, da bodo ta letala pilotirali tudi tuji plačanci.

Če bodo ta letala vzletela iz tujih oporišč ter izvajala prelete in napade na ruske sile, bodo po Kartapolovu tako bojna letala kot letališča, na katerih so nameščena, »legitimne tarče«.

»Kar zadeva [našo sposobnost], da [jih] sestrelimo, lahko sestrelimo kogar koli, kjer koli,« je vztrajal poslanec.

Nevaren scenarij: Letala F-16 naj bi vzletala iz varnih letališč v Romuniji in na Poljskem, preletavala zračni prostor Moldavije in se po napadih na ruske sile vračala v članice zveze NATO. Vir: Posnetek zaslona, X

Kartapolovova izjava prihaja po tem, ko je načelnik letalstva poveljstva ukrajinskih zračnih sil Sergej Golubcov v nedeljskem intervjuju za Radio Liberty izjavil, da bodo nekatera bojna letala F-16, ki jih je Zahod podaril Kijevu, nameščena v tujih letalskih bazah.

Pojasnil je, da bo le del letal nameščen neposredno na ukrajinskem ozemlju, kar ustreza številu pilotov, usposobljenih za upravljanje letal.

Druga letala bi bila v rezervi v »varnih letalskih bazah« v tujini, da ne bi bila tarča ruske vojske.

Golubcov je navedel, da so se za prenos F-16 v Ukrajino doslej dogovorile štiri države, in sicer Belgija, Danska, Norveška in Nizozemska.

Čeprav ni natančno navedel, koliko letal bo podarjenih, je trdil, da gre za med 30 in 40 letal, v prihodnosti pa jih bo morda še več.

Vsa letališča, na katerih so ukrajinska bojna letala F-16, ne glede na to, ali so v državi ali zunaj nje, bodo legitimna tarča za rusko vojsko, če bodo sodelovala v bojnih misijah proti ruskim silam.

Medtem je ruski zunanji minister Sergej Lavrov tudi opozoril, da bo Moskva dobavo lovcev F-16 Ukrajini razumela kot jedrsko grožnjo, glede na to, da se letala že dolgo uporabljajo kot del skupnih jedrskih misij bloka pod vodstvom ZDA.

Obenem je ruski zunanji minister poudaril, da reaktivna letala ameriške zasnove ne bodo spremenila razmer na bojišču in bodo sestreljena in uničena kot vsako drugo tuje orožje, dobavljeno Ukrajini.

Če se bo to zgodilo bomo zelo hitro videli, ali se bo Rusija res odzvala in napadla letališča v članicah zveze NATO, enako pomembno pa bo izvedeti, ali se bodo države na udaru sklicevale na 5. člen Washingtonske pogodbe in zahtevale obrambo oziroma povračilne napade zveze NATO po Rusiji.

To bi lahko bil začetek tretje svetovne vojne, causus belli za začetek velike vojne.

A še prej je verjetno, da bo Rusija, kot že kažejo izjave nekaterih njenih strokovnjakov, spremenila svojo jedrsko doktrino.

Tako bodo evropske članice vedele, kaj jih čaka, če bodo udarile po Rusiji - v odgovor bi lahko dobile jedrske udare po svojih vojaških oporiščih.

To bi lahko v majhnih, gosto naseljenih državah privedlo do ogromnega števila žrtev, kot je že povedal ruski predsednik.

Če se bi želele vmešati še ZDA pa je jasno, kaj to pomeni. Uporabo strateškega jedrskega orožja - in konec civilizacije.

In Putin je na to že opozoril.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek