REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Boris Johnson je dosegel slab dogovor z EU, ki ga bo le stežka »prodal« britanskemu parlamentu

Boris Johnson je dosegel slab dogovor z EU, ki ga bo le stežka »prodal« britanskemu parlamentuBrexit in trda meja na Severnem Irskem

EU in Velika Britanija sta končno dosegli dogovor o »brexitu.«

Tako se vsaj zdi po optimističnih izjavah Borisa Johnsona in Jean-Clauda Junckerja.

Toda tudi ta dogovor je še daleč od »luči na koncu tunela.« Zgodilo se namreč ni nič pretresljivega. Johnson je očitno spoznal, kot ocenjuje britanski Mirror, da je »slab dogovor boljši od nikakršnega dogovora.«

Z drugimi besedami povedano, bo Boris Johnson poslancem britanskega parlamenta sedaj poskusil »prodati« nekoliko »našminkan« sporazum, ki ga je nekoč že dosegla prejšnja predsednica vlade Theresa May.

Dogovor, ki ga je dosegel Johnson, je v bistvu isti dogovor, kot ga je že dosegla Theresa May – z nekaj lepotnimi popravki.

Evropske pogajalce je prepričal, da morajo umakniti »irsko varovalko«, kar so tudi storili.

Toda hkrati so jo v sporazum vrnili, v nekoliko drugačni obliki.

Z drugimi besedami, dogovor, ki ga je dosegel Johnson, je v bistvu isti dogovor, kot ga je že dosegla Theresa May – z nekaj lepotnimi popravki.

Novi protokol, ki ureja vprašanje Severne Irske je precej zapleten, v bistvu pa naj bi Severna Irska dobila »poseben status« zaradi »posebne zgodovine otoka.«

Severna Irska naj bi ostala povezana z EU in njenimi predpisi na določenih področjih, hkrati pa naj bi bila v popolnosti del britanskega carinskega območja.

Ob tem naj bi imel lokalni parlament možnost odločati o nadaljevanju tega režima.

Kako naj bi to brez meje sploh delovalo – ostaja nejasno.

Brexit - dogovor in meja na Irskem
Brexit - dogovor in meja na Irskem

Ker je »Bennov zakon« od Johnsona zahteval, da mora prositi za odlog brexita, če ne doseže dogovora, je dosežen dogovor zelo pomemben prav za Johnsona. Toda prav to je razlog, zaradi katerega Johnsona zelo verjetno čaka poraz v domačem parlamentu.

Johnson ima namreč 40 poslancev premalo za podporo, v to številko pa je mogoče prišteti tudi člane Demokratične unionistične stranke (DUP).

Za njih je Johnsonova rešitev zelo podobna tisti, ki jo je že dosegla Theresa May. Ta rešitev pa po njihovem mnenju omogoča združitev Severne Irske z Republiko Irsko.

Johnson bo moral poslance prepričati v skoraj nekaj nemogočega – da naj glasujejo za sporazum, ki je zelo podoben tistemu, zoper katerega je sam glasoval kar dvakrat.

Ob tem Johnsonov dogovor znova uvaja mejo na morju med Veliko Britanijo in Severno Irsko, hkrati pa vsebuje še »mehanizem soglasja«, ki bo v rednih intervalih omogočal strankam, da podprejo ali zavrnejo ta sporazum.

V stranki DUP jih je strah, da bi republikanska večina v naslednjih letih prevzela nadzor nad severnoirskim parlamentom in Severno Irsko odrezala od Velike Britanije.

Johnson bo zato moral v svoj dogovor najprej prepričati Svet EU, nato pa še britanske poslance. Prepričati pa jih bo moral v nekaj skoraj nemogočega – da naj glasujejo za sporazum, ki je zelo podoben tistemu, zoper katerega je tudi sam glasoval kar dvakrat.

Verjetnih scenarijev glede prihodnjega dogajanja je zato več, najverjetneje pa je, da Borisu Johnsonu ne bo uspelo prepričati dovolj poslancev.

Njegovi konservativci v poslanski zbornici nimajo večine, imajo le 288 od 650 sedežev. Poleg tega je tudi severnoirska stranka DUP napovedala, da ne bo podprla dogovora. Ne bo ga podprla niti Škotska.

Tudi vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je pozval k zavrnitvi dogovora.

Brexit

Sledila bi lahko nova preložitev brexita. Čeprav Boris Johnson vztraja, da bo Velika Britanija 31. oktobra izstopila iz EU ne glede na vse, zakon, sprejet minuli mesec, od njega zahteva, da zaprosi za trimesečno preložitev brexita, če dogovor ne bo potrjen.

Takšno preložitev bi moralo soglasno potrditi preostalih 27 držav članic Evropske unije, ki lahko zahtevajo krajši ali daljši odlog.

Če britanski parlament zavrne dogovor, članice EU pa odklonijo novo preložitev brexita – morda zaradi »veta« ene same članice, na primer Madžarske – potem bo Velika Britanija izstopila iz EU brez dogovora.

Britanci bi lahko med novim dogovorom, ki bi ga dosegla laburistična vlada, in ostankom v EU izbrali tudi drugo možnost in Velika Britanija bi v tem primeru celo ostala v EU.

Takšen scenarij je še posebej nevaren, saj bi verjetno povzročil padec vrednosti funta, zmanjšanje izvoza, uvedbo carin in pomanjkanje osnovnih življenjskih dobrin.

V primeru preložitve brexita bi lahko sledile tudi predčasne volitve.

Če zmaga Johnson s konservativci, bi prišlo do »brexita brez dogovora« ali takšnega, kot je predlagan sedaj.

Če pa opozicijski laburisti zmagajo, bi ob podpori liberalnih demokratov in škotskih nacionalistov lahko pripravili drugi referendum o izstopu iz Evropske unije.

Britanci bi lahko med novim dogovorom, ki bi ga dosegla laburistična vlada, in ostankom v Evropski uniji izbrali tudi drugo možnost, in Velika Britanija bi v tem primeru celo ostala v EU.

Vendar pa ni nemogoče, da Johnsonu ne bi celo uspel. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je Johnson "politik s strateško vizijo", ki ga je potrebno vzeti resno, iz EU pa prihajajo tudi opozorila, da podaljšanje brexita ni gotovo. Tako je dejal Macron - povsem drugače, da bo podlajšanje v tem primeru potrebno omogočiti, pa je menila Angela Merkel.

Po nekaterih ocenah naj bi poslanci ki Johnsonu nasprotujejo vložili tudi amandma, po katerem se bo odločanje o podpori sporazumu prestavilo za teden dni. 

Johnsonu medtem podporo sporazumu obljubljajo prej s strankarskih volilnih list izgnani "uporni" poslanci konservativcev.

To bi mu primeslo devetnajst glasov, ob desetih laburističnih "upornikih" in še nekaj podpore iz vrst neodvisnih poslancev pa po nekaterih izračunih Johnsonu že kaže 320 glasov "za" in 319 glasov "proti".

Toda njegovi nasprotniki v vrstah laburistične stranke grozijo z ukrepi, če bodo poslanci glasovali za Johnsonov predlog.

Po nekaterih ocenah naj bi poslanci ki Johnsonu nasprotujejo vložili tudi amandma, po katerem se bo odločanje o podpori sporazumu prestavilo za teden dni - vmes pa bo Johnson moral napisai pismo, v katerem bi EU prosil za odlog. 

Delite članek