REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Brexit« po zadnjem predlogu EU mogoč, Britance pa skrbi pomanjkanje - toaletnega papirja

»Brexit« po zadnjem predlogu EU mogoč, Britance pa skrbi pomanjkanje - toaletnega papirjaToaletni papir in brexit

Britanske poslance pred napovedanim brexitom skrbi marsikaj.

Skrbi so se okrepile po možnosti, da do »brexita« vendarle pride.

EU je namreč dopustila možnost, da se »irska varovalka« časovno omeji in da Severna Irska iz tega dogovora enostransko izstopi s pomočjo dvojne večine - večine v stranki DUP (unionisti) in večine med poslanci Sinn Feina (republikanci) v sicer nefunkcionalni severnoirski skupščini.

To je zadnji predlog EU, ki je bil ponujen Borisu Johnsonu. Zgolj zato je vrednost funta nekoliko poskočila.

Britanski poslanci pa medtem od vlade zahtevajo zagotovila, da v državi v primeru brexita brez dogovora na bo zmanjkalo - toaletnega papirja.

Tri tedne pred predvidenim izstopom Velike Britanije iz EU namreč še vedno ni jasno, ali se bo to zgodilo z dogovorom ali brez njega.

Poslanec Jonathan Edwards, ki ga skrbi, da bo v državi zmanjkalo toaletnega papirja, je vlado vprašal, kako dolgo bodo zdržale zaloge te dobrine, če bo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske izstopilo iz Evropske Unije brez dogovora.

»Vlada si želi, da bi iz EU izstopili 31. oktobra z dogovorom,« se je glasil formalističen odgovor predstavnika vlade Simona Harta.

»Če to ne bo možno, bomo morali oditi brez dogovora,« je dodal.

Brexit

Glede načrtov za uvoz nujnih dobrin je pojasnil, da bo vlada »prednostno obravnavala tok blaga«, da bi »čimbolj zmanjšala dodatne napetosti«.

Hart je s svojim odgovorom Edwardsa samo še bolj razburil.

»To je absurdna raven, na katero smo padli - britanska vlada ne more več zagotoviti niti tega, da bomo imeli potrebne zaloge toaletnega papirja v primeru brexita brez dogovora,« je dejal.

Vlada je »že sporočila, da je pripravljena odplakniti gospodarstvo po stranišču, vendar zdaj ne bomo imeli papirja, s katerim bi obrisali«, je dodal

Velika Britanija ima namreč toaletnega papirja na voljo samo za okoli šest tednov, zato je zaradi nevarnosti »trdega brexita« nemško podjetje Wepa že spomladi v državo poslalo 3,5 milijonov zavojčkov te prepotrebne dobrine oziroma toaletnega papirja in kuhinjskih papirnatih brisač, poroča Guardian.

Nemško podjetje Wepa je sicer že ob prvih datumih brexita uskladiščilo 600 ton dodatnih zavojčkov toaletnega papirja in papirnatih brisač, predvsem zaradi nevarnosti brexita, zastojev na mejah in povišanja cen v veliki Britaniji.

Za šest tednov imajo tudi zalog za kartonske tulce, ki se uporabljajo znotraj posameznih zavojčkov, saj jih na trgu Velike Britanije ni mogoče kupiti v dovolj velikih količinah in jih je potrebno uvoziti iz drugih držav EU v vzhodni Evropi ali Skandinaviji.

Za šest tednov imajo tudi zalog za kartonske tulce.

V prihodnjem času so ob tem svoje proizvode raje začeli natovarjati na ladje v Neaplju, da bi se tako izognili zastojem na poti pošiljk s toaletnim papirjem s pomočjo tovornjakov preko povezave Calais-Dover.

Gre samo za enega od proizvajalcev, ki se na ta način odzivajo na nejasno politično situacijo v Veliki Britaniji v zvezi z izstopom iz EU oziroma »brexitom.«

Podobno so ravnali tudi proizvajalci avtomobilov, farmacevtskih proizvodov in številne druge tovarne, ki jih je strah večmesečnih zastojev ob ponovni uvedbi nadzora blaga na mejah.

Toaletni papir - valj

Direktor britanske Wepe Mike Docker je ob tem dejal, da je ta del industrije »precej odvisen od uvoza« in da so svoje načrte, ki se sedaj izvajajo - sprejeli že lani avgusta.

Želeli bi namreč obdržati vsaj »minimalno raven uslug« v Veliki Britaniji.

Tudi za njih je »najslabši scenarij trdi brexit,« saj bo to »verjetno pripeljalo do velikih zamud na meji.«

V skladu z členom 50. PEU in odločitvijo Sodišča EU v Luksemburgu so namreč sedaj možni samo trije rezultati – dogovor z EU, odhod brez dogovora in enostranski preklic brexita.

Če dogovora ne bo, bi Velika Britanija morala zapustiti EU brez dogovora že 31. oktobra, razen če zaprosi EU za podaljšanje, kar bi britanski predsednik vlade Boris Johnson moral storiti, vendar tega - ne želi storiti.

Delite članek