REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo Trump še pred odhodom iz Bele hiše udaril po Iranu?

Bo Trump še pred odhodom iz Bele hiše udaril po Iranu?Iranske rakete in z ZDA dogovorjeno bombardiranje. Vir: Twitter
Priprave izraelskih obrambnih sil (IDF) se nanašajo na morebitno iransko maščevanje s pomočjo iranskih »posrednikov« v Siriji, Gazi in Libanonu, je dejal izraelski uradnik.

Po poročanju izraelskih medijev je bila izraelska vojska v zadnjih tednih opozorjena na možnost ameriškega vojaškega napada na Iran in to še preden bo ameriški predsednik Donald Trump odšel s položaja.

Odnosi med Washingtonom in Teheranom so bili v času predsedovanja Donalda Trumpa na najnižji točki.

Aktualni ameriški predsednik je sicer enostransko odstopil od jedrskega dogovora z Iranom, ki ga je dosegla prejšnja administracija Baracka Obame (kjer je bil Joe Biden podpredsednik ZDA), ob tem je ukazal atentat na v Iranu priljubljenega generala Sulejmanija, ki je sprožil povračilne napade Irana in nenamerno iransko sestrelitev ukrajinskega potniškega letala v začetku leta, Iran pa je sestrelil tudi zelo napredno ameriško brezpilotno letalo in z droni napadel pomembno savdsko rafinerijo.

Izraelski obveščevalni viri sicer poudarjajo, da nimajo informacije o načrtovanem napadu s strani Združenih držav Amerike, da pa so odredili večjo pripravljenost zaradi tega, ker predpostavljajo, da bo prišlo do »zelo občutljivega obdobja« pred inavguracijo novega ameriškega predsednika Bidna 20. januarja naslednje leto, poroča Axios.

Priprave izraelskih obrambnih sil (IDF) se nanašajo na morebitno iransko maščevanje s pomočjo iranskih »posrednikov« v Siriji, Gazi in Libanonu, je dejal izraelski uradnik.

Ali Hamnej in indijska "jedrska" raketa Agni
Ali Hamnej in indijska jedrska raketa Agni. Vir: Twitter

Tudi New York Times je prejšnji teden poročal, da se je Trump pozanimal za možnost napada na iranski obrat za bogatenje urana v Natanzu in o tem razpravljal z visokimi uradniki, zadolženimi za nacionalno varnost.

Trump je pogovor o tem sprožil zatem, ko je bil obveščen s strani mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) o vse večjih zalogah iranskega obogatenega urana.

Toda nato naj bi najvišji uradniki, vključno s podpredsednikom Mikom Penceom – opozorili na nevarnost eskalacije konflikta.

To naj bi Trumpa prepričalo, da bi bilo preveč tvegano napasti Iran neposredno, vendar naj bi imel odprtih »še nekaj možnosti.«

Zunanji minister ZDA Mike Pompeo je obiskal več zalivskih držav, uradniki iz spremstva pa so potrdili, da so 'vse opcije na mizi.'

O vsem tem naj bi tekla beseda tudi med izraelskim obrambnim ministrom Bennyjem Gantzom, ki se je dvakrat v zadnjih dveh tednih pogovarjal s Christopherjem  Millerjem, vršilcem dolžnosti obrambnega ministra. Pogovarjala naj bi se tako o Iranu kot o Siriji.

Prejšnji teden pa se je zgodilo nekaj prav tako še nedavno tega nepredstavljivega, da je namreč izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu tajno odšel na pogovore z razvpitim  savdskim princem Mohamedom Salmanom.

Tema pogovorov naj bi bil znova – Iran.

Ameriška letalonosilka. Vir: Twitter

Ob tem je tudi zunanji minister ZDA Mike Pompeo obiskal več zalivskih držav, uradniki iz spremstva pa so potrdili da so »vse opcije na mizi.«

ZDA so bile sicer neuspešne tudi pri podaljšanju embarga Iranu na kupovanje orožja s strani OZN.

Embargo je iztekel 18. oktobra in Iran lahko znova kupuje orožje na svetovnem trgu, čemur pa ZDA, ki so proti Iranu uvedle nekakšne svoje sankcije, ki jih predstavljajo kot »mednarodne«, nasprotujejo.

Medtem ko je bil Pompeo na obisku pri zalivskih državah, je ameriška vojska poslala v regijo bombnike B-52, da bi opravili »hitre, obsežne misije na Bližnjem vzhodu, da bi odvrnili agresijo in podali zagotovila ameriškim zaveznikom in partnerjem.«

Ameriška vojska poslala v regijo bombnike B-52. Vse to je seveda sporočilo Iranu.

Vse to je seveda sporočilo Iranu.

V Izraelu so medtem prepričani, da bodo pred kakršnokoli ameriško akcijo dobili pravočasno opozorilo s strani ZDA.  

Hossein Dehghan, svetovalec iranskega voditelja in mogoč kandidat za predsedniške volitve v Iranu je dejal, da bi ameriški napad na Iran lahko povzročil »popolno vojno« na Bližnjem vzhodu.

Delite članek