REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Revolucija: Kitajska ljudska armada preizkuša »magnetizirano plazemsko topništvo«

Revolucija: Kitajska ljudska armada preizkuša »magnetizirano plazemsko topništvo«Plazemsko topništvo. Vir: Twitter

Kitajska v zadnjem času kaže vse več inventivnosti tudi na področju vojaške tehnologije.

Časi, ko je Kitajska zgolj kopirala tuje rešitve so očitno preteklost.

To kaže tudi napoved, da bo kitajska vojska testirala »magnetizirano plazemsko topništvo.«

Samohodni topovi kalibra 155 milimetrov, ki imajo danes domet med 30 in 50 kilometri, bi s to tehnologijo imeli domet okoli 100 kilometrov.

Gre za nekakšno nadgradnjo običajnega topništva.

Ne gre za to, da bi topovi izstreljevali plazmo, zadeva je nekoliko bolj enostavna – magnetizirana plazma, ki jo ustvarijo v cevi topa zmanjša trenje izstrelka s cevjo, hkrati pa omogoča izolacijo izstrelka samega pred vročino.

To lahko bistveno poveča hitrost, ki jo izstrelek doseže do izstopa iz cevi, kar vpliva na povečan domet.

Topovske krogle bi zaradi tega patenta topničarji lahko izstreljevali s hitrostjo nad Machom 6 in zadevali tarče, oddaljene preko 100 kilometrov.

Ameriški elektromagnetni top
Ameriški elektromagnetni top. Vir: Twitter

Tudi ameriška vojska poskuša s topovi doseči razdalje 70 klometrov, z novimi tehnologijami pa tudi 1800 kilometrov.

Srbsko topništvo je uspelo doseči razdalje 40 kilometrov, Kitajsko pa s plazemsko tehnologijo že 80, poroča Jane's.

Vendar je kitajska armada (PLA) pri tej tehnologiji že tako daleč, da je pričela izbirati podjetja, ki bodo sisteme izdelale, kar je razvidno tudi iz uradne spletne strani vojske, kjer se objavljajo javne nabave.

Testiranje bo praktični preizkus inženirskega patenta, ki ga je v nacionalnem patentnem uradu vložila Akademija oklepnih sil Kitajske ljudske armade.

Zadeva deluje tako, da se znotraj cevi najprej oblikuje magnetno polje s pomočjo magnetiziranega materiala ter zunanjega in notranjega generatorja magnetnega polja.

Ob izstrelitvi izstrelka izjemen pritisk in vročina ob eksploziji ionizirata del plinov in jih spremenita v plazmo, ki oblikuje tanek, zaščitni sloj magnetizirane plazme znotraj cevi.

Vse to naj bi povečalo obstojnost topovskih cevi in hkrati povečalo doseg topništva.

»Kitajska je na poti, da uvede enega od najbolj modernih vojaških sistemov na svetu,« je zapisala v svojih poročilih ameriška obrambna obveščevalna agencija. 

Magnetizirana plazma je sicer običajno nekaj, kar vidimo le v znanstvenofantastičnih filmih, toda očitno smo že tako daleč, da se prebija tudi v vsakdanjo uporabo na bojnih poljih.

Po ocenah kitajskih strokovnjakov bi te sisteme zlahka postavili tudi na tanke in druga vozila.

Pri tem naj bi bili ti sistemi bolj enostavni kot elektromagnetni topovi, s katerimi prav tako eksperimentirajo že dolgo časa, vendar potrebujejo znatno več energije.

Kitajska je tudi elektromagnetne topove že pričela preizkušati na ladjah.

Po poročilih kitajskih medijev naj bi nove »plazemske topove« že preizkusili na nekaterih tankih.

Po ocenah kitajskih strokovnjakov naj bi imeli samohodni topovi kalibra 155 milimetrov, ki imajo danes domet med 30 in 50 kilometri, s to tehnologijo domet okoli 100 kilometrov.

Hitrost krogle pa bi bila nekje pod šestkratno hitrostjo zvoka, približno takšna, kot pri elektromagnetnem topu.

»Kitajska je na poti, da uvede enega od najbolj modernih vojaških sistemov na svetu,« je zapisala v svojih poročilih ameriška obrambna obveščevalna agencija.

Dennis Killinger, častni profesor fizike na Univerzi Južna Florida je kitajsko novo pridobitev ocenil kot »intrigantno.«

»Moje glavno vprašanje je, kakšno je časovno obdobje obstanka plazme in ali je to dovolj za čas izstrelitve krogle,« je sklenil znanstvenik.

 

Delite članek