REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kakšna sramota: celo šef Ericssona proti prepovedi Huaweia, ki jo zagovarja korumpirana slovenska vlada

Kakšna sramota: celo šef Ericssona proti prepovedi Huaweia, ki jo zagovarja korumpirana slovenska vladaSlovenska vlada je klecnila pod pritiski ZDA. Vir: Twitter

Ob hajki zoper podjetje Huawei, ki jo je sprožila odhajajoča Trumpova administracija, se je sedaj oglasil tudi predsednik uprave Ericssona, podjetja, ki je eno od konkurenčnih podjetij podjetju Huawei predvsem na področju tehnologije 5G.

Predsednik uprave Ericssona je dejal, da bi švedska odločitev o prepovedi uporabe opreme za tehnologijo 5G Huaweia v primeru švedskih operaterjev omejila svobodno konkurenco in trgovino, je poročal Financial Times.

Spadam med tiste, ki verjamejo, da nas konkurenca na dolgi rok dela močnejše podjetje. To je lahko boleče kratkoročno, toda dolgoročno nas sili, da postanemo bolj inovativni in izdelujemo boljše proizvode za potrošnike.

Kot smo že poročali je švedski regulator telekomov PTS zgodaj ta mesec zaustavil razpise za prodajo frekvenčnega pasovnega območja za 5G, potem ko je sodišče razveljavilo dele njegove odločitve, ki je izključevala podjetje Huawei zaradi »ogrožanja nacionalne varnosti.«

Predsednik uprave Erisccona Borje Ekholm je dejal, da je zelo pomembno obdržati odprte trge in svobodno konkurenco.

»Spadam med tiste, ki verjamejo, da nas konkurenca na dolgi rok dela močnejše podjetje. To je lahko boleče kratkoročno, toda dolgoročno nas sili, da postanemo bolj inovativni in izdelujemo boljše proizvode za potrošnike,« je dejal za FT.

Vprašanje uporabe opreme Huaweia sicer pravkar presoja švedsko apelacijsko sodišče.

Ericsson

Huawei je že večkrat zanikal, da bi bila njegova oprema varnostno neustrezna in se ponaša tudi z velikim številom certifikatov ter uspešno prestanih preverjanj.

Kot je znano, se je po podpisu skupne izjave Pompeo - Logar na Bledu zoper uporabo opreme podjetja Huawei izrekla tudi slovenska vlada, ki je po oceni predstavnikov Huawei sprejela celo najstrožje ukrepe za izključitev podjetja Huawei iz slovenskega trga, pod izgovorom, da prihaja iz Kitajske in ima zveze s kitajsko »komunistično partijo.«

5G bo imel enako vlogo kot 4G, toda za podjetja. Evropa tvega, da bo znova zaostala.

Zoper to in podobne odločitve se je večkrat odzvalo tudi kitajsko zunanje ministrstvo.

Ekholm je za FT tudi dejal, da pričakuje, da se bo 5G zaradi tega uvajal počasneje in da bi moral biti politični fokus v Evropi na čim hitrejši implementaciji tehnologije 5G.

»Razmišljajte o 4G, v Evropi je bila razprava, katera aplikacija bo 'ubijalska'? Američani in Kitajci pa so 4G uvedli najhitreje in v gospodarstvu aplikacij sedaj dominirajo ameriška in kitajska podjetja. 5G bo imel enako vlogo, toda za podjetja. Evropa tvega, da bo znova zaostala,« ocenjuje predsednik uprave Ericssona.

Maske, distanca? Pompeo, Logar. Vir: Twitter

Ekholm se sicer zaveda, da bo področje 5G vedno nekaj, kar bo spremljala tudi nacionalna varnost.

Slovenska vlada je za obisk Pompea na Bledu in nekaj foto priložnosti pristala na podpis dokumenta, ki Sloveniji in Evropi prinaša samo škodo.

Toda Švedska je po njegovi oceni preveč zaostrila pristop in na ta način ravnala antievropsko, saj evropske smernice zahtevajo uravnoteženje med varnostnimi kriteriji in konkurenčnostjo.

K vsemu temu pa je svoj velik prispevek dala tudi slovenska vlada.

Če je res to, kar govori predsednik uprave Ericssona, potem je jasno, da je slovenska vlada za obisk Trumpovega zunanjega ministra Mika Pompea na Bledu in nekaj foto priložnosti pristala na podpis dokumenta, ki Sloveniji in Evropi prinaša samo škodo.

Ob tem Janševa vlada kuje tudi posebno uredbo, kjer naj bi Huawei označila za nezanesljivega ponudnika.

To pa že ustreza pristanku na politično korupcijo in kršitev načel svobodnega evropskega trga – in to zaradi neutemeljenih pritiskov in nerealnih obljub s strani sedanje ameriške administracije, ki je pravkar poražena na volitvah.

Delite članek