REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Amerika gori: Policijska ura, posredovanje nacionalne garde, soproga obtoženega policista zahteva ločitev

Amerika gori: Policijska ura, posredovanje nacionalne garde, soproga obtoženega policista zahteva ločitevProtesti zaradi rasizma v ZDA

Po nedavnem rasističnem policijskem uboju temnopoltega, 46-letnega Georga Floyda s strani belopoltega policista so protesti v več mestih v ZDA sprevrgli v divjanje in ropanje.

Ne samo po Minneapolisu, kjer se je uboj zgodil, pač pa tudi po številnih drugih mestih v ZDA.

V ZDA se že skozi vso zgodovino soočajo z obsežnim policijskim nasiljem do temnopoltih, včasih pa ti privede tudi do hujših protestov in nemirov. 

Umrlo je že več ljudi, policistov in protestnikov.

V ZDA se že skozi vso zgodovino soočajo z obsežnim policijskim nasiljem do temnopoltih, včasih pa ti privede tudi do hujših protestov in nemirov.

Aktivni so tudi člani gibanja »Črna življenja štejejo« (»Black Lives Matter«).

Policist je na izjemno krut način s kolenom pritiskal na vrat Georga Floyda več kot devet minut, dokler ni izdihnil še pred prihodom reševalcev.

Na prošnje Floyda, da ne more dihati, so policisti odgovarjali, da če lahko govori, potem lahko diha. Kmalu zatem je utihnil. In umrl.

Nemiri spominjajo na dogajanje v Los Angeles leta 1992, ko je skupina policistov surovo pretepla Rodneyja Kinga.

Georg Floyd

V četrtek so protestniki zažgali policijsko postajo, ki je blizu kraja tragičnega poskusa aretacije Floyda zaradi domnevnega plačevanja s ponarejenim bankovcem v trgovini.

Nemiri so se razširili tudi v sosednje mesto St. Paul.

Policisti z gumijastimi naboji streljajo tudi na novinarje.

V številnih mestih v ZDA so uvedli policijsko uro. Policija in nacionalna garda, ki so jo poklicali na pomoč v Minneapolisu opozarjata ljudi, da naj ostanejo doma.

Policija z vodnimi topovi in barvo »označuje« tiste, ki kršijo prepoved.

Policisti občasno kričijo, da je protestnike, pa tudi opazovalce potrebno »zažgati« oziroma označiti z barvami.

Marsikje so na zidovih narisali portret ubitega Georga Floyda, ki je več minut pred smrtjo ponavljal, da »ne more dihati.«

Kellie Chauvin, soproga policista Dereka Chauvina, odgovornega za smrt aretiranega Freya je medtem, skrušena zaradi umora, že podala zahtevo za ločitev.

V mestu Salt Lake City je eden od tistih, ki se je na ulici soočil s temnopoltimi protestniki iz avta izvlekel lok in puščico ter večkrat nameril proti protestnikom.

Na vzklike da »črna življenja štejejo« je kričal »vsa življenja štejejo«.

Kmalu zatem ga je skupina obkolila, mu izbila orožje iz rok, uničila okna na avtu in ga obrnila.

Policijska ura je uvedena tudi v delih Los Angelesa.

Protestniki so v različnih mestih zažigali policijske avtomobile. Iz nekaterih so poskusili ukrasti tudi orožje.

Več avtomobilov so zažgali tudi v Filadelfiji, ogenj pa je zajel tudi sodišče v Nashvillu.

Vse hujše so tudi politične delitve, saj republikanci obtožujejo demokratske župane, da pomagajo protestnikom uničevati njihova lastna mesta.

Delite članek