REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi pomanjkanja kliničnih psihologov ogrožene človekove pravice otrok v Sloveniji

Zaradi pomanjkanja kliničnih psihologov ogrožene človekove pravice otrok v SlovenijiPsiholog in psihoanaliza

Slovenska sodišča pesti nenavaden problem – pomanjkanje kliničnih psihologov, sodnih izvedencev. To pa zaradi spremenjene zakonodaje vpliva na morebitne kršitve pravic predvsem mladostnikov in otrok.

Pomanjkanje števila sodnih izvedencev iz klinične psihologije je že akutno.

Pomanjkanje števila sodnih izvedencev iz klinične psihologije že akutno, opozarja Polona Šega za STA. Na to dejstvo opozarja tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Sodišča že več let opozarjajo na pomanjkanje sodnih izvedencev, kar povzroča podaljševanje sodnih postopkov, navaja tudi vrhovno sodišče. Še vedno pa je po njihovih besedah najbolj pereče hudo pomanjkanje izvedencev za področje klinične psihologije. Sodišča posebej opozarjajo na pomanjkanje izvedencev klinične psihologije odraslih ter otrok in mladostnikov, psihiatrije in pedopsihiatrije v zvezi s postopki po novem družinskem zakoniku.

V zbornici kliničnih psihologov zato pozivajo k po njihovem nujni ureditvi financiranja specializacij.

Sodišča namreč zaradi spremembe zakonodaje v zadnjem času – predvsem družinskega zakonika - odločajo o dodatnih postopkih za varstvo koristi otroka, ki so bili prej v pristojnosti centrov za socialno delo. To pa je povečalo potrebe po sodnih izvedencih – kliničnih psihologih.

Sodišče

Pri tem nastajajo zastoji, ki so nesprejemljivi. Samo na Okrožnem sodišču v Ljubljani imajo v obravnavi sedem nujnih zadev, ki jih zaradi preobremenjenosti ni želel prevzeti v delo noben od izvedencev. Družinske zadeve pa zahtevajo hitro postopanje, zato je to z vidika varstva koristi otrok nesprejemljivo. Nerazumno dolge obravnave pa bi lahko privedle tudi do obsodb države pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Pojavlja se zaskrbljujoča tendenca, da bi področje družinskih razmerij urejali profili, ki za to niso ustrezno usposobljeni, denimo psihologi brez specializacije iz klinične psihologije in magistri zakonske in družinske terapije z magisterijem teološke fakultete.

Na ministrstvu za pravosodje sta bila v zadnjem obdobju na pobudo vrhovnega sodišča sklicana dva sestanka v zvezi s pomanjkanjem sodnih izvedencev. Na njih so ugotovili, da v kratkem ni mogoče pričakovati imenovanja novih sodnih izvedencev na področju klinične psihologije.

Trenutno je na tem področju aktivnih 12 izvedencev, njihovo število pa se še zmanjšuje, so navedli na vrhovnem sodišču.

Predsednica Zbornice kliničnih psihologov Slovenije Sana Čoderl Dobnik pa opozarja, da morajo biti rešitve za več sodnih izvedencev premišljene.

Po njenem opozorilu se namreč pojavlja »zaskrbljujoča tendenca, da bi področje družinskih razmerij urejali profili, ki za to niso ustrezno usposobljeni, denimo psihologi brez specializacije iz klinične psihologije in magistri zakonske in družinske terapije z magisterijem teološke fakultete«.

To bi namreč vodilo v nestrokovno izvedensko delo s škodljivimi posledicami za že tako ranljive udeležence sodnih postopkov, je posvarila.

Pri tem otroci celo na redno brezplačno obravnavo pri kliničnem psihologu čakajo več kot leto dni, so opozorili na vrhovnem sodišču.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek