REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rešite »Trumpov psihološki test« in ugotovite, ali ste morda tudi vi »stabilen genij«!

Rešite »Trumpov psihološki test« in ugotovite, ali ste morda tudi vi »stabilen genij«!

Ob številnih dvomih o njegovem osebnem zdravju, še posebej pa o mentalnih sposobnostih, se je ameriški predsednik Donald Trump odzval s tvitom, češ da je ne samo popolnoma zdrav, pač pa je glede na vse, kar je v življenju že dosegel, po lastni oceni ne le zdrav, pač pa celo »stabilen genij.« Pravkar pa je bilo odkrito tudi orodje, s katerim je Trump dokazal svojo psihološko uravnovešenost. In zato imate sedaj tudi vi priložnost, da ugotovite, ali ste enako »stabilen genij« kakor predsednik ZDA!

Zadeva je namreč nadvse enostavna. Vse kar morate storiti je, da rešite test, s katerim je Donald Trump pred svetovno javnostjo dokazal, da je mentalno popolnoma zdrav in da je pravi »stabilni genij.« Test je opisan v tem članku, na voljo pa je tudi na tej povezavi.

Trump-Zdravniki

Osebni zdravnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa je namreč 16. januarja na tiskovni konferenci novinarjem povedal, da je s predsednikom ZDA opravil različne teste in ugotovil, da je zdravje 71-letnega Donalda Trumpa »odlično.« Zdravnik Ronny Jackson je ob tem  povedal, da je na posebno zahtevo predsednika ZDA z njim opravil tudi psihološki test. Od možnih 30 točk naj bi Donald Trump dobil 30 točk, s čemer naj bi bilo dokazano, da je predsednik ZDA mentalno popolnoma zdrav in sposoben opravljati svojo funkcijo. Dvome v njegovo mentalno zdravje so pred tem zasejali številni predsednikovi nenavadni »tviti« in precej nenavadno obnašanje, zaradi česar so do predsednika ZDA in njegovih umskih sposobnosti postali zelo kritični celo republikanci in ne samo demokrati v obeh domovih ameriškega kongresa.

Olja na ogenj dvomov v predsednikovo psihološko stabilnost je še posebej podžgala knjiga Michaela Wolffa "Ogenj in bes". V njej namreč Wolff citira več Trumpovih tesnih sodelavcev, katerih besede resno postavljajo pod vprašaj Trumpovo sposobnost, da vodi državo. Vedel naj bi se namreč kot egocentričen otrok, ki potrebuje takojšnjo zadovoljitev in ki dejansko nikoli ni verjel, da mu bo uspelo priti v Belo hišo. Obenem naj bi pogosto pozabljal, da je o nekaterih zadevah že govoril, zato naj bi se pogosto ponavljal, težave pa naj bi imel tudi z zapletenimi sestanki in daljšimi besedili.

Trump skupaj z zdravniki

Trump je nato v odgovor na te obtožbe objavil vrsto tvitov. "Vse moje življenje sta bili moji največji prednosti duševna stabilnost in to, da sem res pameten," je začel Trump in nadaljeval: "Šel sem od ZELO uspešnega podjetnika prek velike TV zvezde do predsednika ZDA (in to v prvem poskusu). Mislim, da me to ne kvalificira le kot pametnega, ampak kot genija ... in to zelo stabilnega genija!"

In ker vse to ni bilo dovolj, je nato Trump opravil še zdravniški test, rezultate pa je javno predstavil. Kmalu se je pokazalo, da naj bi zdravnik v javnosti nekoliko "sfriziral" številke o Trumpovi teži, ki naj bi jo znižal kar za okoli 50 kilogramov (tako da je Trump sedaj le pol kilograma pod oznako "debel"), o čemer sedaj v ameriški javnosti potekajo številne polemike. Posebno razpravo pa je izzval Trumpov psihološki test.

Zdravnik je pri ugotavljanju mentalnih sposobnosti Trumpa namreč uporabil "Montrealski kognitivni test." Psihologi so ga začeli uporabljati leta 1996, kot orodje za prepoznavanje blagih kognitivnih disfunkcij in oceno umskih sposobnosti. Za kaj pravzaprav gre, pa kaže sam vpogled v test, ki ga je rešil Donald Trump. Zadeva je namreč precej enostavna. Povprečno ljudje na tem testu dosežejo 27,4 točk, blago obliko kognitivne omejenosti pa pokažejo tisti, ki zberejo 22,1 točke ali manj.

Vprašanja na testu pa so naslednja:

1) Nadaljuj vzorec do konca 

 

Krogi

2. Imenuj vse na sliki

Živali - Trumpov test

3. Naj vam nekdo prebere vse spodaj navedene črke, zaploskajte pa pri vsakem 'A'

F B A C M N A A J K L B A F A K D E A A A J A M O F A A B

4. Ponovite naslednje:

"Vem samo, da je John tisti, ki bo danes pomagal."

"Mačka se je zmeraj, ko so bili psi v sobi, skrivala pod posteljo."

5. Narišite uro s kazalci tako, da bo kazala deset minut čez enajsto.

6. Odštevajte po sedem od 100

7. Naštejte podrobnosti med banano in oranžo, vlakom in kolesom, uro in ravnilom

8. Naštejte besede, vprašani jih mora ponoviti. OBRAZ, VIJOLIČNO, CERKEV, RDEČE

9. Preberite številke, vprašani naj jih ponovi v istem vrstnem redu: 21854

10. Preberite številke, vprašani naj jih ponovi v obratnem vrstnem redu: 742

Vse to verjetno ni posebej težko. In prav zato bo le malo tistih, ki jih bo ta test prepričal v to, da je Donald Trump psihološko res popolnoma stabilen in zdrav. Imeti predsednika, ki loči sliko leva, nosoroga in kamele, zna naristai uro z deset čez enajsto in ponoviti nekaj besed in številk - to verjetno res ni nekaj, nad čemer bi bil danes, ob splošni dostopnosti znanja, navaden državljan lahko navdušen. Nemška kanclerka Angela Merkel je na primer doktorica fizike, doktorjev znanosti in ljudi, ki tudi s precej težjimi testi ne bi imeli nobenih težav pa je tudi med svetovnimi politiki kar veliko.

Republikanski senator Bob Corker je na primer že v preteklosti izrazil dvom v Trumpovo "vodstvo" in "stabilnost" ter opozoril na Trumpovo odsotnost želje, da bi bil "kompetenten" glede raznih vprašanj o katerih odloča in da bi jih res razumel. Prav tako je dejal, da morajo sodelavci paziti na Trumpa, kakor da bi bil v vrtcu.

jezni Donald Trump

Republikanski senator Tom Coburn je prepričan, da ima Trump "osebnostno motnjo". Še ostrejša je bila demokratka Jackie Speier, ki je odkrito pozvala psihologe, da naj odprejo vprašanje predsednikovega mentalnega zdravja. Psiholog John Gartner, ustanovitelj organizacije "Dolžnost, da opozorimo" še posebej pogosto opozarja na dejstvo, da se za javne funkcije potegujejo ljudje, ki niso bili nikoli dobro psihološko pregledani in da imajo zdravniki dolžnost, da v primeru nevarnih ljudi o tem opozorijo tudi javnost. Gardner na podlagi javnih nastopov predsednika ZDA ocenjuje, da je Donald Trump "globoko in nevarno psihološko neuravnovešen."

Zdravnik in Trump - odhod

V posebni študiji z naslovom "Nevaren primer Donalda Trumpa" se je o tem razpisalo tudi 27 pomembnih psihologov in psihiatrov, ki so prepričani, da je Trumpovo duševno stanje nevarno. Vse to bi v skrajnem primeru lahko privedlo celo do uporabe 25. amandmaja k ameriški ustavi in odstavitve predsednika ZDA s funkcije. Vendar je do tega trenutka še daleč, ker tudi v Wolffovi knjigi Trumpovi sodelavci vsi po vrsti trdijo, da "še nismo pri 25. amandmaju."

Morda pa bodo tudi oni, po analizi testa, s katerim je Trump dokazal svojo "genialno stabilnost", te dokaze vzeli z nekaj več rezerve.

In morda ne bi bilo slabo, če bi tudi slovenske politike na najvišjih položajih dobro psihološko pregledali. Glede na neumnosti, ki jih pogosto slišimo iz njihovih ust je namreč zelo mogoče, da bi mnogi od njih padli tudi na zgoraj predstavljenem "Montrealskem", oziroma "Trumpovem" testu kognitivnih sposobnosti. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek