REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Psihološki profil Donalda Trumpa na Putinovi delovni mizi

Psihološki profil Donalda Trumpa na Putinovi delovni miziPredsednik ZDA Donald Trump. Vir: Reuters

Ruski predsednik se pripravlja na prvo srečanje z ameriškim kolegom. Njegove priprave se nekaterim ameriškim medijem zdijo presenetljive ali celo sumljive, toda strokovnjaki pojasnjujejo, da sodi priprava psihološkega profila med normalne postopke, ki veljajo za vsa visoka srečanja.

Po poročanju televizije NBC News je Kremelj za Vladimirja Putina pripravil psihološki dosje o predsedniku Donaldu Trumpu. Dosje naj bi ameriškega predsednika označeval za »osebo, ki rada tvega in je lahko naivna«.

»V Kremlju potekajo zelo resne priprave. Obstaja tudi dokument na sedmih straneh, ki opisuje psihološki portret Trumpa, ki temelji zlasti na zadnjih dveh do treh mesecih in zadnjih tednih,« je za NBC News povedal nekdanji namestnik zunanjega ministra Andrej Fjodorov.

Kremelj je medtem zanikal, da bi sestavljal poročilo o psihološkem profilu Donalda Trumpa. »Kremelj ni naročil psihološkega portreta Trumpa,« je novinarjem povedal predstavnik za stike z javnostjo Dmitrij Peskov.

Kaj je namen psiholoških profilov

»Takšni profili so vsekakor koristni,« pravi doktor psihologije Sergej Enikolopov, profesor na oddelku za nevro- in patopsihologijo na Moskovski državni univerzi, poroča Gazeta.ru. »Ko spoznate neko osebo, želite o njej kaj izvedeti. Da je ne bi užalili v medsebojnih stikih in da bi ji ugajali, namesto da se obrne proti vam.«

»Vsi pogovori temeljijo na dejstvu, da ena stran ve nekaj o drugi strani. Pred vsakim srečanjem – ne samo v Kremlju, tudi v Beli hiši ali kjerkoli že potekajo pogovori – se poskuša določiti določen psihološki profil bodočega sogovornika, da bi razumeli odnos osebe do drugih, da bi predvideli, ali vam lahko zaupa ali ne. Profili temeljijo na objavah v medijih, lastnih besedilih, govorih in biografiji. Gre za čisto trivialen opis značaja osebe, ki pravi: Ta oseba je pa takšna.«

Trump ni tipičen politik

V primeru republikanskega milijarderja so začeli ruski strokovnjaki pripravljati poročilo že med predvolilno kampanjo. Trump je že od samega začetka veljal za enega od najmanj konvencionalnih politikov v zgodovini Združenih držav Amerike. Njegova retorika, ki je bila nenavadna tako v obliki kot vsebini, njegove geste in navada, da govori najprej eno, nato pa nekaj povsem nasprotnega – vse to je privedlo psihologe do tega, da analizirajo ekscentričnega ameriškega bogataša.

V začetku novembra je Svetovalna skupina za zunanjo politiko v Moskvi predstavila poročilo z naslovom Bodoči predsednik ZDA: Poklicna profila Hillary Clinton in Donalda Trumpa. V njem so poskušali skicirati psihološki profil obeh kandidatov. »Njegovi govori so polni napak, govori grobo, pogosto niza eno misel za drugo, a se je ravno to obnašanje izkazalo kot ključno za njegovo priljubljenost,« je povedala analitičarka skupine Olga Rebro.

Zarisani psihološki profil kaže, da je za Trumpovo osebnost značilna kombinacija občutka za intuicijo in nenadne vihravosti z željo po večji pragmatičnosti, ki je najbolj prišla do izraza v poznejših fazah kampanje. »Trump morda ni tako pameten, kot si misli, je pa zagotovo bolj bister, kot si mnogi predstavljajo,« je zaključila Rebro.

O mnenju psihologov glede Trumpa je poročala tudi ruska televizijska postaja NTV. Psihologinja Lena Fejgin je prepričana, da nanj ni mogoče pritiskati. »Pri ljudeh kot je Trump pritiskanje privede do spopadanja,« je razložila in dodala, da mu je po eni strani sicer mogoče zaupati, a si lahko hkrati tudi zelo hitro premisli.

Pustite Trumpa pri miru

Nekateri strokovnjaki na Zahodu predsedniku ZDA pripisujejo narcistično osebnost. Psiholog s Harvarda Howard Gardner je Trumpa označil za »izrednega narcisa«. Klinični psiholog George Simon, ki prireja seminarje o manipulativnem obnašanju, je zanj rekel, da je »tako klasičen, da si shranjujem njegove videoposnetke za potrebe svojih delavnic, saj ni boljšega primera« narcisizma.

»Ne bi smeli biti pozorni na vse to govorjenje o tem, ali je zdrave pameti ali ne. To so trditve poražencev. Mar vi ne bi bili užaljeni, če bi vaše poklicne kvalitete povezovali z vašo zunanjostjo? Seveda bi bili. Zato pustite Trumpa pri miru,« je razpravo sklenil dr. Sergej Enikolopov.

Članek omogoča: RUSSIA BEYOND THE BORDER, RBTH

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek