REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Proti psihologoma za posebne zasliševalske metode nova tožba

Proti psihologoma za posebne zasliševalske metode nova tožbaguantanamo_paznik_fotosta.jpg

Odvetniki osumljenega terorista Abu Zubajde, ki je od septembra 2006 zaprt v Guantanamu, so v zvezni državi Washington vložili tožbo proti psihologoma, ki sta razvila posebne zasliševalske metode za ameriško obveščevalno agencijo Cia in za to prejela 81 milijonov dolarjev. Tožba je povezana s preiskavo na Poljskem.

Regionalno javno tožilstvo v Krakovu namreč preiskuje vpletenost poljskih državnih uradnikov v delovanje tajnega zapora Cie na Poljskem v kraju Stare Kiejkuty, kjer je bil od 5. decembra 2002 do 22. septembra 2003 zaprt tudi Abu Zubajda in deležen zasliševanja s posebnimi metodami po receptu Jamesa Mitchella in Johna Jessena, ki sta menda tajni zapor celo obiskala, da vidita, kako zadeve delujejo.

Ta dva sta za velik denar morala najti metode, za katere bo vlada lahko potem trdila, da ne spadajo v prepovedano kategorijo mučenja. Priporočila sta preizkušeno metodo utapljanja z vodo starodavne katoliške inkvizicije, kratenje spanca in druge metode, ki jih je predsednik ZDA Barack Obama leta 2009 prepovedal, psihologoma pa prekinil pogodbo s Cio.

Senatna preiskava je leta 2014 ugotovila, da zasliševalske metode Jessena in Mitchella niso rodile nobene pomembne informacije v vojni proti terorizmu. Tožba je bila vložena že konec maja, vendar jo je šele v sredo naznanila človekoljubna organizacija iz Londona Repreive. Ameriško pravosodno ministrstvo se mora do konca junija odločiti, ali bo v imenu nacionalne varnosti skušalo psihologa zaščititi pred tožbo, ki od njiju sicer zahteva le informacije.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je sicer že leta 2014 vložila tožbo proti obema v imenu dveh še živečih in enega pokojnega osumljenega terorista. Vsi trije so bili deležni njunih metod. Sojenje v tej tožbi se bo začelo septembra.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek