REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za rumenimi jopiči se skrivajo zakrknjeni neonacisti, ki delujejo s pomočjo podpornikov iz vrha države

Za rumenimi jopiči se skrivajo zakrknjeni neonacisti, ki delujejo s pomočjo podpornikov iz vrha državeDesničarji in njihov podpornik - Janez Janša. Vir: Facebook

Ko so se ob nedavnih demonstracijah na predvečer državne proslave ob Prešernovem spomeniku pojavili t. i. »rumeni jopiči« so se javnosti predstavljali kot skupina zaskrbljenih državljanov, ki ne želijo razširjanja anarhizma in komunizma.

Toda vse več dokazov je, da gre pravzaprav za v rumene jopiče preoblečene neonaciste.

Kot so na spletni strani Medium razkrili tisti, ki so preiskali družbena omrežja, je bilo mogoče prav na podlagi značilnih tetovaž, osebnih značilnosti in drugih znakov jasno razpoznati posameznike iz omenjene skupine »zaskrbljenih državljanov« in jih razkriti kot pripadnike neonacističnih organizacij v Sloveniji.

Čeprav so se sicer skrivali za maskami je bilo s pomočjo sodobne forenzične metode »brskanja po javnih profilih« na socialnih omrežjih o njih odkriti marsikaj.

Več informacij o neonacizmu v Sloveniji in organizaciji Blood & Honour / Headhunters je sicer mogoče najti v odličnem in še vedno aktualnem dokumentarcu Koalicija Sovraštva iz leta 2014.

Pa poglejmo, kdo je kdo med lažiranimi rumenimi jopiči na Slovenskem.

Beli se pojavlja v vlogi uradnega govorca slovenske popačenke francoskega protivladnega gibanja Rumeni jopiči.

S primerjavo z objavljenimi fotografijami ni težko razpoznati Andreja Okorna (https://www.facebook.com/andrej.okorn.beli).

Andrej Okorn — Beli se pojavlja v vlogi uradnega govorca slovenske popačenke francoskega protivladnega gibanja Rumeni jopiči.

Najbrž gre tudi za njihovega ideološkega vodjo, saj je znan po tem, da je dober retorik.

Okorn - neonaci
Andrej Okorn. Vir: Socialna omrežja

Na profilni sliki ponosno nosi lično broško Odinove (Odal) rune, ki je značilen nacistični simbol.

Okorna so kamere leta 2012 v času vseslovenskih ljudskih vstaj ujele ob pretepanju protestnika, in sicer takrat, ko je skupina neonacistov zanetila kaos na Trgu republike.

Ker je bil na shodu zelo dobro zamaskiran, so ga prepoznali po glasu v izjavi za Nova24 oziroma 24ur.

Julijan Recko: Med najbolj opaznimi člani je bil gotovo Julijan Recko iz Šentjurja pri Celju.

Da je zagret in pristen neonacist, niti ne skriva preveč, saj ima na hrbtni strani dlani bahavo zapisano število 88, oznako za vzklik Heil Hitler.

Julijan Recko je bil tisti, ki so ga kamere ujele, kako je v žaru protesta pozabil na dogovor, da se ne smejo razkriti kot neonacisti in iztegnil desno roko v nacističen pozdrav sieg heil, gibanje pa se mu je nato odreklo, češ, da ga sploh ne poznajo.

Julijana Recka lahko prepoznamo po tetovažah na desni roki, na kateri se vrstijo risbe poganskih simbolov.

Da je zagret in pristen neonacist, niti ne skriva preveč, saj ima na hrbtni strani dlani bahavo zapisano število 88, oznako za vzklik Heil Hitler in število, ki ga neonacisti pogosto uporabljajo in častijo.

Recko - neonaci
Julijan Recko.  Vir: Socialna omrežja

Ukvarja se z vzrejo pitbullov, podjetje, ki ga je ustanovil skupaj s punco, ki nič manj zagreto zagovarja neonacistične prvine, pa se imenuje »Stormfront.«

Storm oziroma nevihta je znan nacistični simbol, Stormfront pa celo eden prvih večjih neonacističnih forumov.

Pregled objav na do nedavnega skupnem Facebook profilu, ki ga je imel s svojo izbranko potrjuje ideološko in politično pripadnost Juliana Recka.

Elvis Oručevič (https://www.facebook.com/elvis.orucevich.1): Na shodu pa seveda niso manjkale niti neonacistične starešine, kot je npr. Elvis Oručevič (ali Orucevič), na Facebooku prisoten pod imenom mafijca Nuckyja Thompsona.

Po poročanju Svet24 naj bi Elvis spadal v vrh organizacije Blood & Honour / Headhunters Domžale.

Elvis - neonaci
Elvis Oručevič. Vir: Socialna omrežja

Leta 2014 je dvignil nekaj prahu, ko so ga zasačili med prijateljskimi stiki z domnevnimi pripadniki romske mafije.

Matic Keber (https://www.facebook.com/matic.keber.3): S tetovažo na vratu je med rumenjaki izstopal tudi Matic Keber iz Ljubljane.

Poleg Klare (tattoo na vratu) se očitno ognjevito zavzema za belo nadvlado, saj ima na roki tetovirano črno sonce.

Keber - neonaci
Matic Keber. Vir: Socialna omrežja

Pregled njegovih interesov na Facebooku jasno kaže njegovo skrajno desničarsko usmeritev.

Janez Kržišnik (https://www.facebook.com/janko.krzisnik): Janez - Janko Kržišnik prihaja iz Žiri in, sodeč po njegovem FB profilu, mu je v ponos bela barva.

Krzisnik - neonaci
Janez - Janko Kržišnik. Vir: Socialna omrežja

Iz njegovih interesov na FB lahko tudi sklepamo, kako je videti dieta informacij, ki jih vsakodnevno prejema preko teh strani.

Nace Prosen (https://www.facebook.com/lipe.podlipnik): Nace Prosen je mladenič z brado, ki je med shodom navijal sireno in za Planet TV podal tudi izjavo.

Na Facebooku uporablja vzdevek Lipe Podlipnik.

Prosen neonaci
Nace Prosen. Vir: Socialna omrežja

Sodeč po fotografijah gre za višje rangiranega člana, ki ga lahko hitro povežemo s pripadniki Blood & Honour neonacistov.

Kristijan »Razy« Podobnik (https://www.facebook.com/razy.kristjan): Čeprav je bil dobro zakamufliran, smo na shodu lahko opazili tudi Razyja, Prosenovega prijatelja in prav tako enega bolj vidnih slovenskih neonacistov.

Razy - neonaci
Kristijan »Razy« Podobnik. Vir: Socialna omrežja

Tudi njega lahko hitro najdemo v izbrani družbi skrajnežev, ki slišijo na ime Blood & Honour.

Jaka Prosen (https://www.facebook.com/prosen.jaka): Čeprav Jaka Prosen ni videti kot tipičen neonacist, njegov profil razkrije, da ima na zapestju tetoviran keltski križ, rad pa si nadene tudi pas s svastiko.

Jaka Prosen
Objave Jake Prosena. Vir: Socialna omrežja

Tudi on v svojih objavah na družbenih medijih ne skriva politične pripadnosti.

Prav zares ne skopari s širjenjem neonacističnih nebuloz.

Zanimivo je tudi, da imajo ti skrajni desničarji svoje ideološke podpornike, ki so s svojimi objavami na družbenih omrežjih poskušali zamegliti bistvo domače različice rumenih jopičev tako, da razkazovanje nacističnih simbolov opravičujejo s svobodo govora.

Sprenevedanja glede nacističnega pozdrava pri spomeniku Prešernu v Ljubljani so namreč pomagali širiti desničarski ideologi, kot so Tomaž »Libertarec« Štih, Jože Biščak in Žiga Turk.

Žiga Turk / Tvit

Janez Janša in državni sekretar za varnost Žan Mahnič pa sta medtem s širjenjem omenjenih tvitov pomagala širiti lažen demanti glede nacističnega pozdrava, ki je prišel z uradnega kanala slovenskih Rumenih jopičev, ki podpirajo vlado premierja Janše.

Že to kaže, da imajo neonacisti podporo v samem vrhu države.

Delite članek