REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preobleka za neonaciste: Po Evropi so bili vsi rumeni jopiči proti vladam, pri nas pa proti narodu

Preobleka za neonaciste: Po Evropi so bili vsi rumeni jopiči proti vladam, pri nas pa proti naroduKako na socialnih omrežjih vidijo šefa rumenih jopičev na Slovenskem. Vir: Twitter

Na družbenih omrežjih ne pojenja razprava o dogodkih, ki so spremljali osrednjo državno proslavo na predvečer dneva državnosti, tako zaradi črnosrajčnikov, preoblečenih v rumene jopiče, kot navzočnosti velikega števila policistov pod polno bojno opremo.

Vladozlom je opozoril na lik, ki je idejni vodja domače različice rumenih jopičev.

Nekateri raziskovalci so zato dali pod drobnogled pojav domačih rumenosrajčnikov in vprašali, ali so »domoljubi,« ki so viseli na spomeniku Prešerna z iztegnjeno desnico in fašističnimi vkliki v resnici želeli izvedeti, »kje je tu Mercator?«

Kljub sarkastično podnaslovljenemu posnetku, ki nazorno kaže poskus miniranja alternativne proslave dneva državnosti pri Tromostovlju v Ljubljani s strani nahujskanih privržencev aktualne vlade je jasno, da je šlo za preoblačenje črnosrajčnikov.

Zato bistvo njihovega početja ob zlorabi rumenih jopičev za dosego povsem nasprotnih ciljev tega gibanja - ne more prikriti ničesar.

Niti preoblačenje v rumene jopiče.

Da pa ne gre enačiti »nacije« in »iztegnjeno roko« s svobodo govora - mnogim očitno še vedno ni jasno …

Toda ne le organizirani proti-protestniki, tudi fizične ovire so zmotile nekatere pomembne povabljence Janševe prireditve na Trgu republike, med njimi tudi Dimitrija Rupla, ki je do prizorišča zaradi ograj na cestah in mostovih moral prehoditi »pol Ljubljane« …

»Več kot en želvak (450) na enega povabljenega na proslavo! Fenomenalni %! Za zgodovino ... in kot pravi Hojs, vse zaradi enega z megafonom, ki je kvaril potek programa!? Ampak, vsaj mi z druge strani ograje, smo bili svobodni, elita (nekaj izjem) pa v kletki!« je sklenil Brane Gruban.

V resnici je bilo vpoklicanih policistov še več: okoli 500.

J.P. se je ob tem odzval na čestitke Igorja Pirkovića slovenski policiji, ker je ta »ubranila pritisk z Vegove«, ko so državljani »poskušali prebiti blokado in vdreti na državno proslavo« rezervirano za ozek krog izbrancev.

Iz zapisanega se zdi, da Pirkovič, sicer novinar RTV Slovenija in ustvarjalec Janševe »Shutterstock proslave«, sodržavljane vidi kot nadlogo, »nasilneže«, ko z vojaškim besednjakom (ubraniti, kot bi šlo za invazijo oziroma napad tuje vrste) čestita slovenski policiji, da ni dovolila motiti njegove predstave za strankarsko elito SDS in politične veljake.

»Čestitke slovenski policiji, ker ni dovolila ogleda proslave slovenskim državljanom. Takšnih državljanov sploh ne rabimo. Kupili bomo druge, še bolj domoljubne in slovenske; najbrž kar na #shutterstock,« je Pirkovičevo čestitko policiji s pravo mero cinizma parafraziral J.P.

Toda aktuelna oblast je simbolično že zamenjala lastno ljudstvo s Shutterstock ljudstvom, enako kot slovenske naravne lepote, namesto katerih je bila za potrebe proslave državnega praznika »fotošopirana« grafika Bohinja, z italijanskimi Dolomiti v ozadju …

Vse to pa mnogim kaže, da bo znova potrebno ubrati edino pot, po kateri je mogoče takšne prizore odpraviti.

In to z - čim prejšnjim odhodom na volitve.

Delite članek