REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Vi ste zame izdajalci! Glede na vašo prisego, glede na to, kar bi morali varovati!«

»Vi ste zame izdajalci! Glede na vašo prisego, glede na to, kar bi morali varovati!«Policija je neutemeljeno popisovala protestnike. Foto: Insajder.com

Včerajšnji protest proti vladi in protikoronskim ukrepom v Ljubljani je bil na prvi pogled bolj miren.

Prišlo je do le nekaj posamičnih neredov.

Policija niti vodnega topa, ki ga je pripeljala, ni uporabila, pač pa je preko njega razglašala, da je shod »razpuščen.«

Popisovanje protestnika
Polnjenje državne blagajne: Kazen za 150 evrov. Foto: Insajder.com

Med udeleženci je bil tudi vodja stranke Resni.ca Zoran Stevanović, ki je dejal, da v stranki ne pozivajo na proteste, jih pa podpirajo.

Protestniki so s transparenti, žvižgi in skandiranjem izražali nezadovoljstvo zaradi omejevanja dostopa do storitev s pogojem PCT ter se zavzemali proti prisili, represiji in za svobodo.

Policisti so zbrane sicer že takoj na začetku shoda pozvali, naj se razidejo, saj ta ni bil uradno prijavljen.

Policija pred DZ 13.10.2021
13. oktober 2021: Policija pred DZ. Foto: Insajder.com

Policisti in protestniki so se igrali igro »mačke in miši.«

Ko je padel mrak in se je število protestnikov pričelo zmanjševati, je policija pričela nastopati bolj ostro.

Protestniki so se odpravili s Trga republike po Šubičevi ulici čez Slovensko cesto do Prešernovega trga in nato v krogu nazaj do križišča med Dalmatinovo ulico in Slovensko cesto, kjer jim je policija preprečila nadaljevanje po Gosposvetski cesti.

Policija je zatem potisnila protestnike z Bleiweisove ceste. Krenili so proti Tržaški cesti, kjer jih je pričakal kordon policistov in vodni top, zato so se obrnili proti Aškerčevi cesti, in od tam proti središču mesta, del pa se je vrnil na Trg republike.

Toda ko je padel mrak in se je število protestnikov pričelo zmanjševati, je policija pričela nastopati bolj ostro. »Če vidite koga, da je glasen, ga kar zapišite,« je eden od »robokopov« naročil drugim, ko so se ločevali na vogalu Slovenske in Kongresnega trga.

Malo naprej je policija med peščico ljudi, ki so ob Maximarketu zgolj opazovali dogajanje pripeljala policijske pse.

Ti so besno lajali na ljudi in zdelo se je, da jih policisti s težavo zadržujejo na vrvicah.

Skupina protestnikov je ob pasjem lajanju zapela Zdravljico.

Trenutek pozneje so trije policisti opravili nekakšen postopek s človekom, ki je zgolj stal, opazoval dogajanje in v roki držal pločevinko piva.

»Pa kaj sem naredil? Še ogorka nisem vrgel na tla, nič nisem naredil!? Pa bodite vendar ljudje!« jim je dejal, ampak policisti so bili vztrajni in mu napisali kazen v višini 150 evrov zaradi »motenja javnega reda in miru.«

Seveda sem jim ga dal – in dobil kazen 150 evrov.

Ko smo žrtev vprašali, kaj se je zgodilo, je pojasnil: »Stal sem tukaj z družbo kakšnih deset minut, bili smo pri miru, pa prideta dva policista in zahtevata osebni dokument. Seveda sem jim ga dal – in dobil kazen 150 evrov. Nič nisem kričal. Štirje smo bili. Jaz, punca, pa še dva,« je dejal Tadej Janež, ki ima vsaj tri priče za svoje ravnanje in policijsko prekoračitev pooblastil.

Se bo pa sodišče seveda odločalo, komu verjeti – »uradnim osebam« ali pričam in zato policijsko kaznovanje nikoli ni nedolžna reč.

Policija deli 150 evrov kazni
Še ena kazen za 150 evrov, brez povoda, zgolj za stannje na mestu; dobil jo je nič hudega sluteči Tadej Janež. Foto: Insajder.com

Na drugi strani pasaže je skupina policistov na podoben način obstopila moža z brado.

»Vi ste zame izdajalci! Jaz vam povem, da ste izdajalci in fašisti, vi pa meni hočete pisati kazen! Napišite kazen in to je to! Izdajalci ste! Glede na vašo prisego! Glede na to, kar bi morali varovati!«

Ta se je pozival na svojo ustavno pravico, da z mirnim protestom izraža svoje nasprotovanje vladi.

Toda policisti so zahtevali, da jim pokaže dokumente.

Ko jim je pokazal potni list, so mu ga želeli vzeti iz rok. »Ne, tega pa vam ne dam. To je moja last. Dam vam samo na vpogled. Ali mu lahko prosim posveti? Tu si lahko prepišete moje ime, to sem jaz,« je dejal in kazal dokument s sliko in osebnimi podatki.

»Le kaj sem storil? Pravico imam, da sem tukaj!« je glasno dejal, policist, ki je opravljal postopek pa je dvignil glas in zakričal: »Pomirite se! Kršite javni red in mir!«

A možakar se ni dal.

»Vi ste zame izdajalci! Jaz vam povem, da ste izdajalci in fašisti, vi pa meni hočete pisati kazen! Napišite kazen in to je to! Izdajalci ste! Glede na vašo prisego! Glede na to, kar bi morali varovati!« je vztrajal in ponavljal, da je on Luka Kolarič.

Policija popisuje Kolarič Luko
Policija popisuje Luko Kolariča. Foto: Insajder.com

Vse skupaj se ni zdelo kot nekaj nujnega, zaradi česar bi policija morala ukrepati, ampak bolj kot zastraševanje.

Policija je po svoje izkoriščala situacijo enako kot protestniki.

Kjer je bilo protestnikov več, so zasedali ulice.

Kjer je bilo več policistov, pa so obkoljevali posameznike in jih »kaznovali« - toda ne glede na to, ali so res kaj storili, ali pa so bili zgolj ob napačnem kraju na napačnem mestu.

Toda eno je, kadar zaradi pravice do protestov promet ovirajo upravičeno jezni prebivalci, drugo pa, ko to počnejo varuhi reda.

In čeprav so tudi ta večer »javni red in mir« varovali posebna enota policije, konjenica, policijski top, policisti vodniki službenih psov in letalska policijska enota, se je bilo ob koncu dneva težko ne strinjati z moškim z brado.

Policija popisuje Kolarič Luko
Policijska samovolja. Foto: Insajder.com

Policisti so ta dan res večinoma opravljali svoje delo, toda nekateri med njimi so očitno delali še več kot to.

Je to že »izdaja«, upravičena »kritika« na račun dela policistov ali ne?

Običajno delo policistov v smislu varovanja zagotovo ni izdaja.

Policija brez posebnega povoda popisuje Luko Kolariča. Potnega lista jim ni dal v roke. Foto: Insajder.com

Kaj pa delitev kazni brez utemeljenega razloga?

Če je to storjeno brez utemeljenega razloga in morda celo z namenom zastraševanja ljudi, potem je imel mož z brado najbrž prav.

Notranji minister Aleš Hojs je prepričan, da so bila ravnanja protestnikov »eklatantna kršitev javnega reda in miru«, toda v resnici so prav omenjeni primeri ravnanja policistov in delitve kazni brez razlogov, ki smo jim bili priča,  primeri »eklatantne zlorabe policijskih pooblastil.«

Narod si bo pisal sodbo sam - a kdaj?
Narod si bo pisal sodbo sam - a kdaj?  Foto: Insajder.com

Pomečkan in pred Državnim zborom odvržen pano, na katerem je pisalo, da si bo narod pisal sodbo sam je zato, čeprav povsem neopažen, ostal na prizorišču dogajanja kot še najbolj primeren komentar vsega, kar smo lahko videli.

Toda tudi za to bo nekega dne prišel račun, kajti na koncu si bo narod res pisal sodbo sam - in ne Hojs mu je ne bo in ne Janša.

Kakšna pa je bila vsaj Janševa sodba smo lahko videli na družbenih omrežjih.

Lažna. Potvorjena.

Objavil je namreč sliko iz leta 2009, o spopadih policije z navijači na ljubljanski tržnici,  da bi z njo oblatil protestnike, ki so protestirali včeraj.

Podlo.

Delite članek