REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strel v preiskavo komisije DZ: plačan s strani vladnih podjetij bo preiskoval zlorabe drugih, plačanih s strani vladnih podjetij

Strel v preiskavo komisije DZ: plačan s strani vladnih podjetij bo preiskoval zlorabe drugih, plačanih s strani vladnih podjetijDenar za Odlazkove kar dežuje. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Vladna ekipa dr. Roberta Goloba ima veliko težav že zaradi s strani SDS povsem škodljivih referendumov, toda tu in tam si kakšno poleno ali dve pod noge vrže še sama.

Najprej je bila za predsednico preiskovalne komisije državnega zbora (DZ), ki preiskuje sume nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi državnozborskimi volitvami imenovana Mojca Šetinc Pašek, nekdanja novinarka RTV SLO, ki ji je uspelo, da je sodišče v Celju pravnomočno obsodilo prvaka SDS in tedanjega premierja Janeza Janšo.

Novinarka je bila žrtev neutemeljenih žalitev predsednika SDS Janeza Janše in ga je upravičeno tožila, toda pri njenem vodenju te preiskovalne komisije DZ se bo težko izognila vtisu, da bo preiskavo vodila - objektivno.

Videz nepristranskosti v tem primeru sicer ni ravno tako pomemben, kot pri sodnikih, pa vendar tudi »politične« komisije DZ presojajo in sodijo, zato bi morali biti predsedniki le-teh kar se da neobremenjeni z osebnimi zamerami in tako zavezani le in zgolj resnici.

Modro bi bilo, če bi se poslanka s takšno predzgodovino osebnih sporov s predsednikom SDS odrekla vsaj mestu predsednice komisije. 

V tem primeru pa gre za novinarko, ki se je tik pred letošnjimi državnozborskimi volitvami prelevila v političarko, ki je kandidirala na listi Gibanja Svobode in imela osebni spor s predsednikom SDS, ki je seveda solastnik in de facto vodilni upravnik medijev, ki naj bi jih komisija Šetinc Paškove preiskovala.

Če bi šlo pri preiskovalni komisiji na primer za pisanje članka, ga Šetinc-Paškova zaradi konflikta interesov nikoli ne bi smela napisati, ali pa bi se morala, če bi spoštovala kodeks novinarske etike, ki ga priznava njena medijska hiša (RTV SLO), »samorazkriti«.

V tem primeru pa - vodi celo komisijo Državnega zbora, ki se je zavezala preiskati posle povezane z voditeljem SDS in do nedavnega obtožencem v njeni lastni tožbi - Janezom Janšo.

Bilo bi pričakovano, celo smotrno, če bi se poslanka s takšno predzgodovino osebnih sporov s predsednikom SDS odrekla vsaj mestu predsednice taiste komisije.

Ob tem je glede na pravila, ki določajo delo preiskovalnih komisij DZ-ja, mesto predsednika - najpomembnejše.

Janša, Carlova in Paškova  Vir: Reporter
Trikotnik na celjskem sodišču: Janez Janša, Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Predsednik komisije določa smer in tempo preiskav, ki jih lahko narekuje v poljubno smer, ob tem pa ima tudi vpogled v vse (pogosto zaupne ali celo strogo zaupne) dokumente in si v nekatere tudi lažje pridobi za vpogled, za razliko od drugih članov komisije.

Ker so takšni podatki označeni s stopnjo tajnosti, bi se v primeru, če bi se pojavili v javnosti, tudi sama predsednica lahko hitro znašla celo v bolj resnih preiskavah.

In pri tem je prav tako jasno, da so se v preteklosti ob delu podobne komisije najbolj zanimivi podatki iz dela prav te komisije ekspresno hitro in tako rekoč čez noč ter ekskluzivno znašli v medijih, pravzaprav v enem mediju – na portalu necenzurirano.si.

Bolj kot za »preiskave« je šlo v tem primeru najverjetneje za kanalizirano pošiljanje informacij medijskemu ljubljenčku levega centra političnega pola.

Bolj kot za »preiskave« je šlo v primeru portala necenzurirano.si najverjetneje za kanalizirano pošiljanje informacij medijskemu ljubljenčku levega centra političnega pola.

Zato je še toliko bolj presenetljiva že druga napačna poteza vladajočih, saj so enega od trojice najbolj vidnih novinarjev omenjenega portala imenovali za sodelavca preiskovalne komisije državnega zbora (DZ), ki preiskuje sume nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi državnozborskimi volitvami.

Gre za Tomaža Modica, člana novinarske ekipe medija necenzurirano.si in direktorja podjetja Providentia d.o.o., ki bo tako po novem delal kot strokovni sodelavec preiskovalne komisije Državnega zbora, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja volilne kampanje strank pred letošnjimi državnozborskimi volitvami.

Gre za vprašanje integritete in politične higiene. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nikakršnega dvoma ni o tem, da je necenzurirano.si zelo dober mediji z velikim številom preiskovalnih zgodb.

Toda veliko bolje bi bilo novinarje medijev, ki so se napajali iz državnih pidjetij - vključiti v preiskavo kot priče in kot vir dokazov, ne pa kot strokovne sodelavce Državnega zbora.

To bi se lahko slabo odrazilo na verodostojnost izsledkov zadevne komisije.

Ekipa Necenzurirano.si  Vir: posnetek zaslona
Ekipa necenzurirano.si - Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic. Vir: Posnetek zaslona

In glede na dejstvo, da je sedanji premier Robert Golob v preteklosti iz GEN-i nakazal 103.000,00 evrov podjetju, ki ga je tedaj vodila Vesna Vuković iz necenzurirano.si, česar nikoli niso pojasnili, bo to znova sprožalo dvome v politično pristranskost.

Ob tem je tudi kandidatka za predsednico države Nataša Pirc Musar tudi necenzurirano.si že uvrstila med medije, ki jo pod okriljem tajkuna Odlazka napadajo za račun vodilne vladne stranke, ki podpira nasprotno kandidatko, Marto Kos, kar na omenjeno imenovanje Modica v zadevno komisijo DZ - meče še dodatno slabo luč.

Ob tem je tudi kandidatka za predsednico države Nataša Pirc Musar, ki jo podpirata celo dva prejšnja slovenska predsednika Milan Kučan in Danilo Türk tudi necenzurirano.si že uvrstila med medije, ki jo pod okriljem tajkuna Odlazka napadajo za račun vodilne vladne stranke, ki podpira nasprotno kandidatko, Marto Kos, kar na omenjeno imenovanje Modica v komisijo DZ-ja, ki naj bi preiskovala sume nezakonitega financiranja volilne kampanje (vseh?) strank pred letošnjimi državnozborskimi volitvami - meče še dodatno slabo luč.

Zaradi izjav Nataše Pirc Musar so iz uredništva portala necenzurirano.si (torej - tudi Modic) od kandidatke za predsednico države zahtevali celo opravičilo (in zagrozili s tožbo!) zaradi njenih izjav, da so »plačani« za medijske napade.

Toda imenovanje člana uredništva prav omenjenega portala kot strokovnjaka za preiskovanje drugih medijev bi lahko ne samo javnost, pač pa tudi sodniki (v primeru, da res vložijo tožbo zoper Pirc Musarjevo) razumeli kot prav takšno - vnaprejšnje ali pa zapoznelo: »plačilo«.

In ne samo to, ko gre za svobodo govora, bi novinarji necenzurirano.si morali vedeti, da je dovolj, da Nataša Pirc Musar na sodišču dokaže, da je imela utemeljen razlog verjeti v utemeljenost svojih trditev, kar pa ji prav zaradi imenovanja člana njihovega uredništva za strokovnega sodelavca komisije DZ na predlog poslanke Gibanja Svoboda Mojce Šetinc Pašek – niti ne bo posebej težko.

Omenjeno imenovanje bi tako lahko bilo še en dokaz več v vrsti mnogih, ki kažejo, da portal necenzurirano.si vse bolj postaja nekakšen »Požareport« največje vladne stranke.

In to seveda ni dobro, ne za medije in ne za slovensko demokracijo.

Iz Državnega zbora so za SiOL medtem že potrdili, da je bila v skladu s sklepom »preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v DZ leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine 29. julija letos sklenjena pogodba s TM, medijska produkcija in svetovanje, Tomaž Modic s.p.«

Odlazkov Reporter
V Odlazkovem Reporterju si pogosto prizadevajo za utišanje tistih, ki ne mislijo enako kot oni. Vir: Zajem zaslona, Insajder.com

Komisija naj bi med drugim preiskovala domnevno fiktivno oglaševanje medijskih hiš, ki so v delni ali celotni strankarski lasti. Podpredsednik komisije je poslanec SD Soniboj Knežak, njeni člani pa so Žan Mahnič (SDS), Aleksander Reberšek (NSi) in Nataša Sukič (Levica).

Namestniki članov so Janja Sluga (Gibanje Svoboda), Janez Magyar (SDS), Janez Žakelj (NSi), Predrag Baković (SD) in Milan Jakopovič (Levica).

Modic naj bi Šetinc Paškovi nudil strokovno pomoč pri vodenju parlamentarnih preiskav in vsebinskem razreševanju predmeta parlamentarne preiskave. Z delom naj bi pričel že 1. avgusta do prenehanja dela preiskovalne komisije DZ.

Modica naj bi za strokovno pomoč predlagala kar sama predsednica komisije na predlog poslanske skupine Gibanja Svoboda.

V javnosti bi lahko obveljala ocena, da gre pri imenovanju tudi za nekakšno plačilo za vse pretekle in morda tudi prihodnje usluge omenjenega portala. In to opažajo tudi podporniki vladnih strank na družbenih omrežjih.

Glede na to, da je tudi Janez Janša na eni izmed parlamentarnih komisij razkril, da je za portal necenzurirano.si v času levih vlad šlo kar 600.000,00 evrov iz državnega Telekoma, nato pa je bilo iz državnega podjetja Gen-I, kjer je bil vrsto let predsednik uprave Robert Golob, za taisti portal po Janševih besedah nakazanih 103.000,00 evrov, pa bo preiskovalec tega portala težko dokazal svojo nepristranskost in objektivnost, če bo v nakazilih državnega Telekoma na račun podjetij, ki imajo v lasti Nova24TV in Demokracijo - odkril kaj nezakonitega.

Izgovor, češ da zadevna komisija pregleduje samo določeno obdobje ne bo ravno prepričljiv, če bo dokazano, da so bili strokovnjaki, ki preiskujejo nepravilnosti pri napajanju iz državnih jasli v preteklosti prav tako napajani iz državnih jasli.

Še posebej pa to velja v času, ko se politične kampanje vodijo praktično neprestano.

Sklepi komisije pod taktirko Mojce Šetic Pašek bi zato lahko obveljali za politične in to bi lahko bil njihov edini domet - namesto, da bi se spremenili v predloge, ki bi napake sistema popravili.

V javnosti bi lahko obveljala ocena, da gre pri imenovanju tudi za nekakšno plačilo za vse pretekle in morda tudi prihodnje usluge omenjenega portala.

In odpravili.

To pa pomeni na stotisoče evrov skozi okno vrženega državnega denarja oziroma denarja davkoplačevalcev.

Ob tem je dodaten problem dejstvo, da gre za portal, ki je kljub razkrivanju nečednostih vlade Janeza Janše posredno financiran s strani v preteklosti obsojenega tajkuna Martina Odlazka, katerega mediji so pred volitvami prav tako izrazito podpirali sedanje vladne stranke in bili napadani s strani medijev, ki so podpirali tedanjo Janševo vlado.

Bodoči preiskovanci to potezo vladajočih že izkoriščajo.

V javnosti bi lahko obveljala ocena, da gre pri imenovanju tudi za nekakšno plačilo za vse pretekle in morda tudi prihodnje usluge omenjenega portala.

In to opažajo tudi podporniki vladnih strank na družbenih omrežjih. Skratka, tudi pri tej nepričakovani potezi gre, če uporabimo primero madžarskega predsednika vlade, za še en zelo napačen in zgrešen strel, ne sicer ravno v nogo ali pljuča sedanje vlade, zagotovo pa za strel v verodostojnost dela ene od pomembnih preiskovalnih komisij Državnega zbora.

In sedanje vlade.

Delite članek