REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenska protireformacija: Trije različni politiki, tri sporočila - in ista napaka

Slovenska protireformacija: Trije različni politiki, tri sporočila - in ista napakaGovorijo eno, delajo drugo: Kučan, Zorčič, Janša. Vir: Twitter

Dan reformacije in drugi prazniki, ki so pred nami, so v Sloveniji znova naplavili vrsto nastopov politikov, ki so v svojih govorih opozorili na to, kar se jim zdi zares pomembno.

Danes so slovenski nacionalni interesi podrejeni tujim, pogosto madžarskim, pravno državo ruši sama vlada s svojimi ukrepi, demokratična načela pa se porivajo na stranski tir.

Spravljivo se je tokrat oglasil predsednik vlade Janez Janša.

»Slovenski jezik in kultura sta vtisnjena v narodovo zavest ter sta ključna temelja, zaradi katerih smo postali nacija in smo svojo samobitnost potrdili s samostojno ter suvereno državo Slovenijo«, je v poslanici ob današnjem prazniku, dnevu reformacije, zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Kot je poudaril Janša, je bil z natisom prve knjige v slovenskem jeziku postavljen trdnejši temelj za preživetje tako slovenskega jezika kot slovenskega naroda. Tudi danes pa je prav slovenski jezik še vedno ključen del naše kulturne dediščine in identitete, je še zapisal predsednik vlade.

S tem se je seveda mogoče strinjati.

Kako bi bili videti dve proslavi - skupaj ?
Kako bi bili videti dve proslavi - skupaj? Vir: Twitter

Toda napaka je, kot običajno, v praksi.

Jezik je samo en del kulturne dediščine, v njo pa spada še marsikaj drugega, predvsem pa vrednote, ki so se izkristalizirale v dolgotrajnem boju za neodvisnost, predvsem zavezanost neodvisnosti in svobodi, spoštovanju človekovih pravic in pravni državi ter demokraciji.

Toda danes so slovenski nacionalni interesi podrejeni tujim, pogosto madžarskim, pravno državo ruši sama vlada s svojimi ukrepi, demokratična načela pa se porivajo na stranski tir.

Janši je na nek način dobro odgovoril Jan Škoberne iz SD.

»Reformacija je spremenila Evropo, svet in Slovenijo. Ujetost v eno in edino resnico je zamenjala drznost verjeti in delati drugače. Duhovniki, ki so prej s hrbtom molili v oltarje, so se obrnili k ljudem. Nerazumljene latinske molitve so zamenjale ognjevite pridige v mnogoterih jezikih… Padale so dogme, odpirale so se brezmejnosti….«

Za te kresove je, jasno, odgovorna prav vlada, ki jo vodi Janez Janša.

Opozoril pa je predvsem na dejstvo, da se je reformacija na Slovenskem končala s protireformacijo, na kateri so gorele slovenske knjige.

»Kot so na Hrenovih kresovih gorele prve slovenske knjige, tako 30 let po osamosvojitvi, v dejanjih sedanje oblasti gorijo vrednote osamosvojitve. Vladavina prava, demokratičnost, solidarnost, človekove pravice, enakost vseh pred zakonom in oblastjo. Gorijo v korupcijskih škandalih, gorijo v sovražnem govoru in govorijo v vsakodnevnih izkazovanjih patološke potrebe oblastnikov, da vladajo, kot da nad njimi ni boga in kakor, da jih po koncu ne čaka nobena sodba. Ne božja, ne tista v imenu ljudstva.«

In za te kresove je, jasno, odgovorna prav vlada, ki jo vodi Janez Janša.

Vladi z pretečenim rokom trajanja podaljšuje vladanje: Igor Zorčič
Vladi s pretečenim rokom trajanja podaljšuje vladanje: Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora. Vir: Twitter

Da ne gre za zgrešeno primerjavo pa kaže dogodek izpred leta dni, ko so pripadniki Rumenih jopičev, ki spadajo med ognjevite podpornike sedanje vlade, javno uničevali knjige Svetlane Makarovič.

Drugi se je oglasil Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora, ki je ob dnevu reformacije prepričan, da »takšno povezovalno miselnost potrebujemo tudi danes.«

»Eno temeljnih sporočil reformacije je potreba po prenovi duhovnega življenja in družbe, ki je zapadla v krizo identitete, moralnih in kulturnih vrednot ter obtičala v pasivnem opazovanju«, je v poslanici ob današnjem dnevu reformacije zapisal predsednik DZ Igor Zorčič.

Po njegovem mnenju potrebujemo povezovalno miselnost tistega časa.

»Reformacija je v svojem času svetu predstavljala premišljen duhovni odziv na dileme, ki so močno razklale tedanjo evropsko zahodno civilizacijo. (...) In tako, kot je reformacija s svojimi zahtevami in vizijo boljše cerkvene institucije in krščanske družbe dosegla korenite spremembe, tudi danes potrebujemo premišljeno vizijo, ki bo pokazala skupno pot in izhod iz delitev, ki močno zaznamujejo stanje v naši državi,« je prepričan predsednik DZ.

Toda kako povezovalno predsednik DZ v sedanji krizi ravna sam?

Tako, da ga je pohvalil celo vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, vodja tiste skupine poslancev v parlamentu, ki podpirajo najbolj škodljive poteze Državnega zbora in vlade.

Igor Zorčič je namreč zadnjič - ob obstrukciji opozicijskih poslancev - ostal v parlamentarni dvorani.

Njegova prisotnost je Janševi koaliciji omogočila, da je potrdila svoje zakonske predloge in zavrnila opozicijske – prestavljeno je bilo le glasovanje o kandidatu za ustavnega sodnika, ki za izvolitev potrebuje vsaj 46 glasov.

Denar dežuje  Vir:Pixabay
Janševa vlada pripravlja nove finančne ugodnosti - za prvorazredne... Vir: Twitter

Med zakonskimi predlogi, ki so dobili zeleno luč za nadaljnje glasovanje, je predlog sprememb zakona o dohodnini s katerim želi vlada pred volitvami – in kljub izredno povečani globalni negotovosti zaradi covidne in energetske krize ter ob rekordnem proračunskem primanjkljaju – uzakoniti davčne ugodnosti, zlasti za premožne z najvišjimi prejemki in premoženjem za oddajo.

Toda kako povezovalno predsednik DZ v sedanji krizi ravna sam? Tako, da ga je pohvalil celo vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, vodja tiste skupine poslancev v parlamentu, ki podpirajo najbolj škodljive poteze Državnega zbora in vlade.

Predlog naj bi že prihodnje leto povzročil izpad 247 milijonov evrov javnofinančnih prihodkov, ob dokončni uveljavitvi leta 2025 pa bo izpad znašal 846 milijonov evrov.

Zaradi sklepčnosti parlamenta, ki jo je zagotovil Zorčič, je glasovalni stroj vlade v torek potrdil tudi primernost predloga zakona o dolgotrajni oskrbi za nadaljnjo obravnavo, čeprav je bil deležen številnih kritik stroke.

Kot primeren pa je bil, prav zaradi ravnanja Igorja Zorčiča, tudi predlog zakona o igrah na srečo, ki prinaša liberalizacijo prirejanja le-teh. Med drugim mu ostro nasprotujeta humanitarni organizaciji Rdeči križ in Karitas, ker bo imel škodljive posledice za širšo družbo.

V Sloveniji se bodo razrasle igralnice, tako kot v nekaterih državah na jugovzhodu Evrope, odvisnost od iger na srečo pa bo uničevala usode ljudi in družine – le zato, da si bodo bogataši in država lahko napolnili denarnice z denarjem nesrečnežev, na kar smo večkrat opozarjali tudi v svojih prispevkih.

Igor Zorčič se je na očitek, da sodeluje z vladno koalicijo, odzval z inovativnim pojasnilom –, češ da kot predsednik Državnega zbora pri odločanju o obstrukciji »ni tako svoboden kot ostali poslanke in poslanci, saj mora organizirati sejo«.

Med tremi preteklimi predsedniki Slovenije sta bila predvsem Milan Kučan in Janez Drnovšek tista, ki bi lahko naredila veliko več ob vzponu Janeza Janše. Vir: Twitter

To pa ni res, kajti poslovnik Državnega zbora določa, da predsednik DZ lahko v odsotnosti določi podpredsednika, ki ga bo nadomeščal. Poslovnik celo določa, da, če predsednik sam ne določi podpredsednika, ga samodejno nadomešča najstarejši podpredsednik. To bi bil na torkovi seji prisotni Branko Simonovič (DeSUS).

Igor Zorčič je torej prejšnji torek s prisotnostjo zgolj dejavno pomagal Janševi koaliciji pri njenem razdiralnem delu za Slovenijo.

Igor Zorčič je torej prejšnji torek s prisotnostjo zgolj pomagal Janševi koaliciji pri njenem razdiralnem delu za Slovenijo.

Zadnji se je oglasil nekdanji predsednik Milan Kučan, ki v zadnjem času tudi sam javno podpira petkove protestnike.

Spregovoril je o neprimernih praksah vlade in pomembnosti prihajajočih parlamentarnih volitev.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je ob prazniku Krajevne skupnosti Šentjanž opozoril na po njegovi oceni nekatere neprimerne prakse aktualne vlade. Poudaril je, da imajo opozicijske stranke odgovornost, da prepričajo ljudi, da zmorejo uresničiti drugačno prihodnost. Prihodnje volitve bodo, tako Kučan, »odločale o povratku demokracije

Milan Kučan ima prav. Pri njegovi izjavi ni problematično to, kar govori danes, pač pa to, kar je počel v preteklosti.

Kučan je na slovesnosti z naslovom Nemirna Mirnska dolina in Posavje 1941 v Šentjanžu opomnil, da dogodki, ki se jih danes spominjamo, počasi tonejo v pozabo, ne pa tudi sporočilo, da »zmoremo biti Slovenci gospodarji svoje usode.«

V trenutnih razmerah moramo po Kučanovem mnenju Slovenci znova jasno sporočiti, »da se nismo pripravljeni podrediti načinu vladanja sedanje oblasti, ki je Sloveniji tuj.«

Ob tem se je skliceval na razveljavljanje ustave, razgradnjo pravnega sistema, odrekanje vladavini prava in druge prakse sedanje vlade, ki so po njegovem mnenju v nasprotju s pričakovanju ob nastanku Slovenije.

Ob tem je poudaril, da epidemija covida-19 ni opravičilo za posege v ustavo, pravni red in človekove pravice.

»Vse bolj jasno je, da je soočanje z virusom tudi pretveza za povsem druge politične in ideološke cilje,« je dejal.

Dimnik in Janša
Janša je svojo pot začel pod mentorstvom lobista Boža Dimnika, z orožarskmi trgovci pa je ostal tesno povezan tudi v času, ko je opravljal pomembne funkcije v Sloveniji. Vir: Twitter

Vse to je seveda res. Milan Kučan ima prav.

Pri njegovi izjavi ni problematično to, kar govori danes, pač pa to, kar je počel v preteklosti. Kot predsednik republike je bil skupaj z Janezem Janšo kreator politike, ki je vodila v osamosvojitev Slovenije.

To je sicer pohvalno, toda v tej politiki je prav Janša vlekel poteze, ki so bile pogosto ne samo radikalne, nasilne, pač pa tudi že v tistem času nezakonite – ne da bi doživel jasno obsodbo od Milana Kučana, pa tudi Janeza Drnovška in drugih politikov, ko je bil zato še čas.

Kučan bi lahko storil bistveno več, da bi razkril Janševo vpletenost v nezakonito trgovino z orožjem in zlorabo vojske... Mogetova komisija nikoli ni končala dela. Objavljeni so bili sicer dokumenti, ki so zlorabe dokazovali, toda brez zakonskih posledic za organizatorje šverca.

Kučan bi lahko storil bistveno več, da bi razkril Janševo vpletenost v nezakonito trgovino z orožjem in zlorabo vojske.

Janševa odstavitev zaradi Depale vasi je bila bistveno prepozna, vse preiskave proti Janši zaradi tihotapljenja orožja in drugih zlorab pa so že po razglasitvi neodvisnosti padle v vodo.

Morda tudi zaradi strahu pred Haagom in sodiščem ICTY, pred razkrivanjem kršitev embarga OZN s strani Slovenije in podobno – ampak to je sedaj vseeno.

Mogetova komisija nikoli ni končala dela.

Objavljeni so bili sicer dokumenti, ki so zlorabe dokazovali, toda brez zakonskih posledic za organizatorje šverca.

Skladišče v Borovnici
Izropano skladišče v Borovnici. Preprodajo orožja v Hrvaško in BiH je nadzoroval Janez Janša, v teh poslih pa je izginilo na stotine milijonov evrov in orožje, ki bi ga Slovenija po dogovoru z JLA morala varovati v Slovenji. Vir: Twitter

Zaradi posledic tega pometanja pod preprogo sedaj trpimo vsi.

In kar se Janezek nauči, to Janezek zna.

Zato res ni kriv sistem, kot opozarjajo danes na družbenih obrežjih.

Zaradi posledic tega pometanja pod preprogo sedaj trpimo vsi.

Ne, krivi so ljudje, vodilni politiki in visoki uradniki, ki so v tem sistemu naredili vse, da bi kriminalec in kleptokrat, menda zaradi višjih državnih interesov - ostal nekaznovan.

In odgovornost za to nosi tudi Milan Kučan.

Delite članek