REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija odgovorila na »destruktivno potezo Ljubljane«: Slovenski diplomat mora kovčke spakirati v enem tednu

Rusija odgovorila na »destruktivno potezo Ljubljane«: Slovenski diplomat mora kovčke spakirati v enem tednuNima več razloga za veselje: Slovenska veleposlanica v Rusiji Darja Bavdaž Kuret. Vir: X, posnetek zaslona

Po izgonu ruskega diplomata iz Slovenije je sedaj Rusija Sloveniji odgovorila z recipročno potezo.

Rusija je namreč uslužbenca slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo, ki bo morala državo zapustiti.

Na ruskem zunanjem ministrstvu so ob tem poudarili, da je to povračilni ukrep za marčevski izgon ruskega diplomata iz Slovenije, ki ga obravnavajo v kontekstu splošne usmeritve Ljubljane k uničenju vezi med Slovenijo in Rusijo.

S slovensko veleposlanico so se na ruskem zunanjem ministrstvu ukvarjali samo 15 minut, kar veliko pove o »ugledu«, ki ga ima Slovenija v Rusiji.

Gre za povračilni ukrep po izgonu ruskega diplomata iz Slovenije konec marca.

O izgonu slovenskega diplomata je ministrstvo obvestilo slovensko veleposlanico v Moskvi Darjo Bavdaž Kuret, ki so jo danes poklicali na pogovor.

Kot poroča ruska tiskovna agencija TASS, je bila veleposlanica na pogovoru na ministrstvu zgolj 15 minut, ob prihodu in odhodu pa ni dajala izjav.

Po navedbah virov na slovenskem zunanjem ministrstvu je na veleposlaništvu v Moskvi šest članov osebja – poleg veleposlanice še trije diplomati in dva člana tehničnega osebja.

Rusko zunanje ministrstvo je že ob izgonu diplomata iz Slovenije napovedalo odgovor.

Danes pa je na svoji spletni strani zapisalo, da je veleposlanici ob upoštevanju načela vzajemnosti izročilo noto o razglasitvi enega od uslužbencev slovenskega veleposlaništva v Moskvi za nezaželeno osebo.

Moskva
Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenski diplomat mora Moskvo zapustiti v roku tedna dni.

Na ruskem ministrstvu so ob tem poudarili, da je izgon ruskega diplomata odkrito neprijazna poteza Slovenije, ki jo obravnavajo v kontekstu splošne usmeritve Ljubljane k uničenju vezi med Slovenijo in Rusijo. »Odgovornost za posledice takšne destruktivne politike je v celoti na slovenski strani,« so še poudarili v Moskvi.

Slovensko zunanje ministrstvo je 21. marca obvestilo rusko veleposlaništvo, da je ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom, razglasilo za nezaželeno osebo skladno z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih.

Tokrat bo kovčke moral napolniti - slovenski diplomat. Vir: Posnetek zaslona

Ob tem je diplomatu postavilo enotedenski rok, da zapusti državo. Iz Slovenije je odšel 27. marca. Slovenija je tako izgnala vojaškega atašeja Sergeja Lemeševa, ki je bil po poročanju provladnega portala Necenzurirano član ruske obveščevalne agencije SVR.

Provladno Necenzurirano je zapisalo, da je bil diplomat povezan z več deset ruskimi državljani, ki so v Sloveniji bivali s študentskimi vizumi.

Izgnani diplomat naj bi uporabljal svojo mrežo sodelavcev za »ustvarjanje razkola v slovenski družbi.«

Neuradno naj bi bilo med glavnimi cilji te mreže vplivati na praznovanje ob 20. obletnici vstopa Slovenije v zvezo NATO (?!) in v javnosti vzbuditi »negativna čustva do severnoatlantskega zavezništva.«

Gre za javno skrivnost, ne pa za neko novo odkritje. Obveščevalce z diplomatskim statusom imajo v Rusiji tudi članice zveze NATO.

Med cilji mreže naj bi bilo tudi zamajati zaupanje v vlado, izgnani ataše pa naj bi zbiral tudi informacije o ranljivosti spletnih strani v Sloveniji.

Za te obtožbe slovenski organi nikoli niso predstavili dokazov.

Ob tem je že desetletja jasno, da v Sloveniji delež tistih, ki so kritični do zveze NATO večji od tretjine in da po zadnjih raziskavah javnega mnenja le še 52 odstotkov vprašanih podpira članstvo Slovenije v zvezi NATO – in to ne glede na domnevne »ruske aktivnosti.«

Mediji v Sloveniji so ob tem napihnili zgodbo o domnevnem nezakonitem ravnanju ruskih diplomatov, saj je znano, da se na vseh veleposlaništvih v svetu nahajajo tudi pripadniki obveščevalnih služb z diplomatskim statusom.

Gre za javno skrivnost, ne pa za neko novo odkritje.

Obveščevalce z diplomatskim statusom imajo v Rusiji tudi članice zveze NATO.

Ob tem je slovenski diplomat Vojko Volk ruskega atašeja obtoževal tudi zaradi povsem legitimnega dela, na primer zastopanja stališč svoje vlade.

Državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojko Volk je prejšnji teden povedal, da se je Slovenija za izgon ruskega diplomata odločila zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih dejavnosti zoper slovenske nacionalne interese. »Šlo je za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih,« je dejal Volk.

Slovenska zunanja ministrica na uradni Facebook strani slovenskega veleposlaništva v Rusiji prav tako ostro kritizira rusko zunanjo politiko, pa zaradi tega slovenskih diplomatov iz Rusije ne izganjajo... Vir: Posnetek zaslona

Volk je razkril, da so v okviru dejavnosti »kritizirali slovensko zunanjo politiko in upravičevali rusko agresijo na Ukrajino.«

Pri tem pa je zanimivo to, da slovenski diplomati v Rusiji nastopajo povsem enako ali celo s še bolj ostrimi stališči do Moskve, ne da bi bili že zgolj zaradi tega izgnani.

V Sloveniji pa so ruskega diplomata izgnali predvsem in očitno – »zaradi verbalnih deliktov.«

Veleposlanišvo v Kijevu
Veleposlanišvo v Kijevu. Vir: Posnetek zaslona, X

To kaže, da slovenski diplomati ali ne poznajo Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih iz leta 1961, ali pa da povsem legitimno delovanje diplomatov iz Rusije neresnično prikazujejo kot nekaj nezakonitega in tako, da izjave diplomatov ocenjujejo kot verbalne delikte.

To kaže, da slovenski diplomati ali ne poznajo Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih iz leta 1961, ali pa da povsem legitimno delovanje diplomatov iz Rusije neresnično prikazujejo kot nekaj nezakonitega in tako, da izjave diplomatov ocenjujejo kot verbalne delikte.

To pa ni nevarno zgolj za mednarodne odnose, saj s tem uničujejo temelje svojega lastnega diplomatskega poklica, pač pa tudi zaradi zniževanja standardov javne besede v Sloveniji.

Neprestano ponavljanje fraz o domnevni »ruski propagandi«, ki naj bi jo predstavljale sicer povsem točne ocene o vzrokih in poteku ameriške posredniške vojne na evropskih tleh v Sloveniji namreč omogočajo tudi nove kršitve svobode govora in so očitno namenjene ustrahovanju in utišanju kritikov sicer porazne evropske in zunanje politike, ki je najbolj odgovorna za vojno v Ukrajini.

Vendar tiste, ki ne glede na te pritiske ne delimo uradnih pogledov večine evropskih politikov takšne kampanje seveda ne bodo ustavile, ampak bomo še naprej poročali zgolj to, kar je po našem mnenju - res.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek