REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slaboumno: Kar slovenski diplomati očitajo ruskim v Sloveniji, počnejo slovenski diplomati v Rusiji!

Slaboumno: Kar slovenski diplomati očitajo ruskim v Sloveniji, počnejo slovenski diplomati v Rusiji!To, kar slovenski diplomati s kratkovidnim Vojkom Volkom na čelu očitajo ruskim diplomatom v Sloveniji, v resnici počnejo – tudi slovenski diplomati v Rusiji! Morda je res čas, da taki, za pravo diplomacijo nesposobni diplomati čimprej spakirajo kovčke. Slovenski. Iz Moskve. Vir: Posnetek zaslona, X

Kot je znano, se je Slovenija odločila, da izžene ruskega diplomata.

Sergej Lemešev je uslužbenec veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani, ki ga je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve pred dnevi razglasilo za nezaželeno osebo.

Uradne informacije, zakaj bo v kratkem izgnan, so skope.

Lemešev, sicer namestnik vojaškega atašeja, je po trditvah Vojka Volka, državnega sekretarja za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu »opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom«.

Če povzamemo: To, kar slovenski diplomati s kratkovidnim Vojkom Volkom na čelu očitajo ruskim diplomatom v Sloveniji, v resnici počnejo – tudi slovenski diplomati v Rusiji!

Tako se je glasilo uradno sporočilo ministrstva, ki ga vodi Tanja Fajon.

Natančneje, naj bi sodeloval pri »ruskih propagandnih aktivnostih zoper interese Slovenije«.

To je kasneje v Bruslju za slovenske medije potrdil tudi že omenjeni državni sekretar v kabinetu Roberta Goloba Vojko Volk.

»Šlo je za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih,« je povedal Volk.

Kot je pojasnil, je ruski diplomat v okviru aktivnosti kritiziral slovensko zunanjo politiko in opravičeval rusko agresijo na Ukrajino.

Po neuradnih informacijah STA je sicer pri širjenju dezinformacij poleg njega sodelovalo več sto ruskih državljanov, ki v Sloveniji bivajo zakonito na podlagi študentskih vizumov.

Neuradno naj bi šlo za ljudi v zrelih letih, ki so se zavoljo študentskih vizumov pri nas vpisovali na zasebne šole.

»Šlo je za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih,« je povedal Volk. In - kaj pa je to na fotografiji in tvitu zgoraj? Vir: Posnetek zaslona, X

Vendar pa v redakciji Insajderja teh trditev nismo mogli neodvisno preveriti.

Diplomati, ki so kršili omenjeno konvencijo so bili namreč tako neprevidni, da so sledi svojega nezakonitega propagandnega ravnanja pustili kar na svetovnem spletu!

O tem delovanju, ki po oceni slovenskih organov krši Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih iz leta 1961 smo v redakciji Insajderja nato zbrali vrsto dokazov.

Diplomati, ki so kršili omenjeno konvencijo so bili namreč tako neprevidni, da so sledi svojega nezakonitega propagandnega ravnanja pustili kar na svetovnem spletu!

Mnoge od teh objav so celo še danes dostopne na omrežjih X ali FB in prosto dostopne iz vsega sveta.

Ko smo jih na hitro preleteli, smo takoj prišli do sklepa, da to jasno kaže, kako brezobzirno in arogantno ravna agresorska država, ki skupaj s svojimi podporniki očitno meni, da ji nihče ne more do živega!

Vendar pa smo pri podrobnejšem pregledu naleteli na manjšo težavo.

Ugotovili smo namreč, da v resnici ne gre za zapise ruskega veleposlaništva v Sloveniji, pač pa za zapise slovenskega veleposlaništva v Moskvi.

Med njimi so tudi zapisi slovenskega zunanjega ministrstva in izjave evropskega komisarja za zunanjo politiko, ki po svoji vsebini predstavljajo točno to, kar je kot popolnoma nesprejemljive aktivnosti ruskih diplomatov v Sloveniji opisal diplomat Vojko Volk – za »hudo kritiko« ruskih oblasti in »širjenje propagandnih aktivnosti« zoper državo, v katerih slovensko veleposlaništvo deluje.

Slovensko predsednico skrbi infarkt demokracije v Rusiji, ne pa to, kakšne bedastoče so objavljene na omrežju uradnega predstavništva diplomatov, ki jih formalno prav ona pošilja v tujino. Vir: Posnetek zaslona, X

Gre seveda za Rusijo, v kateri deluje slovensko veleposlaništvo v Moskvi.

Ni jasno, zakaj slovenski diplomati niso pred obtožbami ruskih diplomatov v Ljubljani najprej temeljito počistili vse dokaze o tem, da so sami ravnali enako.

Očitno gre za hud spodrsljaj slovenske diplomacije.

Če je za to šalamastiko odgovorna Tanja Fajon, potem to kaže, da je odstopila z napačnega položaja.

Poglejmo torej samo nekaj najbolj flagrantnih primerov kršenja Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, ki menda prepoveduje »propagandno aktivnost diplomatov.«

Na omrežju X je bil na primer na strani slovenskega veleposlaništva v Moskvi objavljen zapis »zunanjega ministra EU« Josepa Borrella, ki je obsodil rusko agresijo zoper Ukrajino ter rusko priznanje dveh republik v Ukrajini kot flagrantno kršenje mednarodnega prava in kršitev ozemeljske integritete Ukrajine:

Cinično: Lemešev, sicer namestnik vojaškega atašeja, je »opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom«, se je glasilo uradno sporočilo ministrstva, ki ga vodi Tanja Fajon. Sporna je bila tudi kritika. Slovensko MZEZ pa retvita kritična sporočila Borrella, ki so v nasprotju s stališči Rusije. Vir: Posnetek zaslona, X

A to ni vse.

Tu so še podobni zapisi slovenskih diplomatov o Alekseju Navalnem, demonstrativno polaganje cvetja zaradi smrti Borisa Nemceva (ob javnih, nedokazanih obtožbah, da je za te smrti kriv Vladimir Putin) ter izjave slovenskega veleposlaništva v Moskvi, ki je zgroženo zaradi obsodb beloruskih aktivistov zaradi nepoštenega sojenja.

Slovenska veleposlanica s propagandnim sporočilom ob pogrebu Navalnega v Moskvi. Vir: Posnetek zaslona, X

V isto vrsto »propagandnih aktivnostih zoper interese države« torej na enak način lahko sodijo tudi poobjavljena stališča EU o nesprejemljivosti organizacije volitev na anektiranem Krimu.

Ali, kot je dejal diplomat svetovalec predsednika vlade Vojko Volk: »Šlo je za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih.«

In če so ruski diplomati v Sloveniji »s svojo prorusko retoriko ogrožali slovensko nacionalno varnost«, potem bi Rusi seveda lahko enako rekli, da slovenski diplomati v Rusiji »s svojo proukrajinsko retoriko ogrožajo nacionalno varnost« Rusije.

Še več, če so, kot pravi Vojko Volk, ruski diplomati »v okviru svojega delovanja kritizirali slovensko zunanjo politiko in opravičeval rusko agresijo na Ukrajino,« potem je v tem in številnih podobnih zapisih mogoče oceniti, da so slovenski diplomati s »svojo ameriško in proukrajinsko retoriko« ter s svojo »kritiko« oziroma »opravičevanjem zahodne posredniške vojne zoper Rusijo« v resnici - škodovali nacionalnim interesom Rusije.

Hinavsko: Propaganda, nedovoljena kritika ali nič od tega, ker jo pač izrekajo in zapisujejo naši diplomati? Vir: Posnetek zaslona, X

Če povzamemo: To, kar slovenski diplomati s kratkovidnim Vojkom Volkom na čelu očitajo ruskim diplomatom v Sloveniji, v resnici počnejo – tudi slovenski diplomati v Rusiji!

Očitati drugemu to, kar počneš sam, pa ni ravno metoda, ki bi se izkazala za uspešno.

Slovenski jezik je na srečo bogat in nam lahko pomaga pri natančnem opisu tega primera.

V slovenščini se takšno ravnanje opisuje z različnimi izrazi, na primer, da gre za dvoličnost, sprevrženost, netaktnost, demagoškost, poniglavost...

V slovenščini se takšno ravnanje opisuje z različnimi izrazi, na primer, da gre za dvoličnost, sprevrženost, netaktnost, demagoškost, poniglavost, ali pa za nedostojanstveno, hinavsko, nediplomatsko, arogantno, pritlehno, sprenevedavo, neokusno, nizkotno, sprijeno, podlo, slaboumno, neodgovorno, neiskreno, samoljubno, pišmeuhovsko, nehigienično, abotno, prepotentno, naduto, cinično, stupidno, neokusno, nekulturno in sebično ravnanje.

Kateregakoli od teh izrazov uporabimo, je v zgoraj opisanem primeru vseeno, kajti vsi povsem utemeljeno in verodostojno opisujejo ravnanje slovenske diplomacije in še posebej Vojka Volka v tem primeru.

Hkrati pa zadnjih dveh besed za opis ravnanja slovenske vlade in diplomacije absolutno ne moremo uporabiti: utemeljeno in verodostojno.

Morda je zato res čas, da taki, za pravo diplomacijo nesposobni diplomati čimprej spakirajo kovčke.

Slovenski.

Iz Moskve.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek