REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Svojim vojakom Nataša Pirc Musar z okrvavljenimi usti ukazuje: 'Raztrgajte, uničite, ubijte, ne prizanašajte!'«

»Svojim vojakom Nataša Pirc Musar z okrvavljenimi usti ukazuje: 'Raztrgajte, uničite, ubijte, ne prizanašajte!'«O tem nesprejemljivem delovanju, ki po oceni slovenskih organov krši Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih iz leta 1961 smo v redakciji ekskluzivno zbrali vrsto dokazov! Ne le izgon enega diplomata, nujno je potrebno zapreti celotno veleposlaništvo! Vir: Posnetek zaslona, X

Slovenija se je odločila, da izžene ruskega diplomata. Sergej Lemešev je uslužbenec veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani, ki ga je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve pred dnevi razglasilo za nezaželeno osebo.

Lemešev, sicer namestnik vojaškega atašeja, je »opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom«, se je glasilo uradno sporočilo ministrstva, ki ga vodi Tanja Fajon. Natančneje, naj bi sodeloval pri »ruskih propagandnih aktivnostih zoper interese Slovenije«.

O tem nesprejemljivem delovanju, ki po oceni slovenskih organov krši Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih iz leta 1961 smo v redakciji Insajderja ekskluzivno zbrali vrsto dokazov!

Pri tem pa so bili ruski diplomati celo tako neprevidni, da so svoje umazane propagandne pamflete pustili na spletu in družbenih omrežjih, tako da ni bilo težko zbrati dokazov zoper njih.

Zato smo se v naši redakciji in v duhu nedavne predstavitve stranke Nič Od Tega odločili, da slovenski javnosti razkrijemo pravo resnico o ruskem propagandnem stroju, ki rovari zoper Slovenijo!

Kontaktni naslovi slovenskega veleposlaništva v Moskvi Vir: Posnetek zaslona

Državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v premierjevem kabinetu Vojko Volk je namreč dejal: »Šlo je za delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih

Volk je ob tem dodal, da je to delovanje vključevalo tudi izjemno hud prekršek, namreč »kritiko.«

V nadaljevanju ekskluzivno objavljamo sporočilo, ki je objavljeno na FB, uradni strani ruskega veleposlaništva v Ljubljani in v katerem je zapisano nekako takole: »Vprašanje številka ena: ali je mogoče doseči dogovor med Ukrajino in Rusijo?

A zdaj je vsega konec. Zdaj je Nataši Pirc Musar postalo lažje. Nič več zadrževanja in pretvarjanja. Zdaj se ne skriva, pokazala je svoj pravi obraz.

Drugo vprašanje je, kdaj se bo končalo? Kratek odgovor se glasi: ne in ne kmalu.

Nataša Pirc Musar je vse življenje šla proti temu, na to je dolgo čakala, tako dolgo je to držala v sebi. Zanjo je Rusija poosebitev vsega, kar so jo učili sovražiti - svobode, prava, dostojanstva.

A zdaj je vsega konec. Zdaj je Nataši Pirc Musar postalo lažje. Nič več zadrževanja in pretvarjanja. Zdaj se ne skriva, pokazala je svoj pravi obraz.

Svojim vojakom z okrvavljenimi usti ukazuje: 'Raztrgajte, uničite, ubijte, ne prizanašajte nikomur – ne otrokom ne starejšim. Zažgite njihova mesta, ustrelite njihove moške, posilite njihove ženske. Zažgite, moji pokorni sužnji, Ukrajinci, z ognjem očistite to rusko zemljo, sterilizirajte Ruse, da jim nikoli več ne pride na misel o svobodi'.«

Slovenska veleposlanica na obisku pri Putinu v Moskvi. Vir: Posnetek zaslona, X

Se ob tem še kdo v Sloveniji čudi, da so slovenske oblasti ruskega diplomata, domnevno odgovornega tudi za ta napis - izgnale?

Ne le izgon enega diplomata, takšen zapis si, to se boste gotovo strinjali, zasluži najmanj odpoklic veleposlanika, če ne celo prekinitev diplomatskih odnosov z agresorsko državo ter izgon vseh njenih diplomatov.

Seveda ne. To je še najmanj, kar je lahko storila Slovenija!

Ne le izgon enega diplomata, nujno je potrebno zapreti celotno veleposlaništvo!

Vsakemu Slovencu, ki ima vsaj trohico patriotizma in domoljublja bi ob teh besedah, s katerimi so na uradni FB strani veleposlaništva tako grobo žalili ne samo predsednico, pač pa ves narod, zatrepetalo srce. In zasolzilo oko…

Morda se vsi res ne strinjamo z vsako potezo predsednice, a da na veleposlaništvu predsednici podtikajo, da želi kot nekakšen krvoločen manijak pobijati kar vse povprek, kršiti mednarodno pravo, celo sterilizirati Ruse, tako kot so to počeli nacisti – to absolutno presega vse meje okusa in diplomatskega bontona! To je nesprejemljivo! To je škandal brez primere!

Ob tem se lahko samo vprašamo – kaj še čakata Tanja Fajon in Robert Golob?

Ne le izgon enega diplomata, takšen zapis si, to se boste gotovo strinjali, zasluži najmanj odpoklic veleposlanika, če ne celo prekinitev diplomatskih odnosov z agresorsko državo ter izgon vseh njenih diplomatov.

Razen če… ni s tem zapisom in našimi navedbami do te točke morda nekaj hudo narobe

Kako premier vidi domnevno nevtikanje Slovenije v ameriško posredniško vojno v Ukrajini? Tako da povem da smo vsi Ukrajinci. Torej ni ovire, da bi slovensko mladino poslal na ukrajinsko fronto... Vir: Posnetek zaslona, X

(Šelestenje papirjev, pridušeni glasovi, kletvice. Avtor članka se vrne k tipkovnici, nekoliko zaskrbljen...)

Ah, spoštovani bralci, ob ponovnem preverjanju dejstev smo v redakciji žal prišli do spoznanja, da v tem primeru, ki smo ga tako nazorno predstavili, ni šlo za zapis na uradni FB strani ruskega veleposlaništva v Ljubljani. V resnici je šlo za del zapisa na uradni FB strani slovenskega veleposlaništva v Moskvi.

Ah, spoštovani bralci, ob ponovnem preverjanju dejstev smo v uredništvu žal prišli do spoznanja, da v tem primeru, ki smo ga tako nazorno predstavili, ni šlo za zapis na uradni FB strani ruskega veleposlaništva v Ljubljani.

V resnici je šlo za del zapisa na uradni FB strani slovenskega veleposlaništva v Moskvi.

V žaru pisanja se nam je zapisalo še nekaj napak. Besedno zvezo »Nataša Pirc Musar« v zgornjem delu besedila in naslovu je potrebno zamenjati z besedama »Vladimir Putin«, besedico »svojim« v naslovu z »ruskim«, besedico »Rusija« v citatu z besedico »Ukrajina«, »Ruse« in »rusko« pa z »Ukrajinci« in »ukrajinsko«, »na tujem veleposlaništvu v Sloveniji« pa v »na tujem veleposlaništvu v Rusiji«, da bi nato bralci res lahko prebrali pravo, izvirno objavo, kot je bila v resnici objavljena na uradni FB strani slovenskega veleposlaništva v Rusiji:

Izvirno besedilo, ki je bilo v resnici objavljeno na uradni FB strani slovenskega veleposlaništva v Rusiji. Vir: Posnetek zaslona, FB

Prevod se glasi: »Vprašanje številka ena: ali je mogoče doseči dogovor med Ukrajino in Rusijo?

V konkretnem primeru gre za škandalozen in žaljiv zapis o predsedniku tuje države, jedrske sile, ki uživa izjemno veliko podporo volivcev (87 odstotkov), večjo od vseh politikov v Evropi; besedilo je še vedno objavljeno na FB strani slovenskega veleposlaništva v Moskvi in dela škodo še naprej.

Drugo vprašanje je, kdaj se bo končalo? Kratek odgovor je ne in ne kmalu.

Putin je vse življenje šel proti temu, na to je dolgo čakal, tako dolgo je to držal v sebi. Zanj je Ukrajina poosebitev vsega, kar so ga učili sovražiti - svobode, prava, dostojanstva.

A zdaj je vsega konec. Zdaj je Putinu postalo lažje. Nič več zadrževanja in pretvarjanja. Zdaj se ne skriva, pokazal je svoj pravi obraz.

Svojim vojakom z okrvavljenimi usti ukazuje: 'Raztrgajte, uničite, ubijte, ne prizanašajte nikomur – ne otrokom ne starejšim. Zažgite njihova mesta, ustrelite njihove moške, posilite njihove ženske. Zažgite, moji pokorni sužnji, Ukrajinci, z ognjem očistite to nerusko zemljo, sterilizirajte Ukrajince, da jim nikoli več ne pride na misel o svobodi.'

Putinov cilj ni nobena Ukrajina in Ukrajinci.

Pravite kompromis? Ne bo ga. Linija kompromisa bo tam, kjer se ukrajinska vojska ustavi. Tam, kjer bo VOJSKA UKRAJINE vložila vse moči v udarec in zaustavila teror Rusije. Šele takrat se bo z njim mogoče pogovarjati o kompromisu! Kremeljski škrat hiti v krvavem oklepnem vlaku in ne opazi, kako je svet okoli njega začel goreti.

Državljani Evrope, nehajte, preden bo prepozno, poskrbite zase in za svoje otroke! Ta terorist se ne bo ustavil!

Sem državljan Ukrajine, mojo državo je napadla Rusija. Putin želi Ukrajino izbrisati z zemlje. Naj se to ne zgodi tudi vam!

Prosim, pomagajte Ukrajini, zdaj se bori s pošastjo za svoje in tudi za vaše življenje!

POMAGAJTE VOJSKI UKRAJINE! PROSIM ZAPRITE NEBO nad Ukrajino! NA ZEMLJI NAM BO USPELO! Tukaj je Ukrajina in tukaj živijo svobodni ljudje, ki se ne bodo umaknili in dali svoje zemlje norcu!«

Uradna Facebook stran slovenskega veleposlaništva v Rusiji. Vir: Posnetek zaslona, FB

Da je povzeto besedilo pristno, se lahko prepričate tudi s posnetki Facebook strani slovenskega veleposlaništva v Moskvi, ki ga vodi veleposlanica Darja Bavdaž Kuret.

Ta je predsedniku Vladimirju Putinu 4. decembra 2023 celo predala akreditive, slovenski mediji pa so se ob tem celo razpisali o Putinovi domnevni pripravljenosti, da izboljša odnose s Slovenijo… Zakaj in kako, tega nismo izvedeli…

Če napake v besedilu, namreč da gre za Putina in ne Pirc Musarjevo - ne bi pravočasno odkrili, bi seveda lahko rekli, da so bili bralci tega članka žrtve grobe dezinformacije. A v resnici so bili zgolj del miselnega eksperimenta, del procesa, ki se mu reče »učinek potujitve«.

Sporno besedilo, objavljeno na uradni Facebook strani slovenskega veleposlaništva v Moskvi. Vir: Posnetek zaslona

Pri »učinku potujitve« gre za tehniko, ki jo pogosto uporabljajo dobri analitiki mednarodnih odnosov ter prekaljeni diplomati.

Diplomati, ki niso sposobni pogledati na probleme iz zornega kota sogovornika in se postaviti v čevlje nasprotnika v resnici sploh niso diplomati.

Od diplomatov se namreč pogosto zahteva, da se postavijo v položaj drugega. Američani temu rečejo, da se je potrebno postaviti v čevlje nasprotnika.

Brez tega praktično ni razumevanja med narodi in ne dobre diplomacije.

Gre za to, da se, preprosto povedano, ob presoji mednarodnih zadev postavite v čevlje sogovornika oziroma nasprotnika in si iz njegove perspektive ogledate za vas na prvi pogled neproblematične informacije (le tako je mogoče razumeti, zakaj so pa zanj problematične) ter jih včasih preberete tako, da zgolj zamenjate nekatere vam tuje kraje in imena z vam znanimi.

Le na ta način se lahko otresete lastnih stereotipov in predsodkov.

V konkretnem primeru gre za to, da je bil omenjen zapis objavljen na FB strani slovenskega veleposlaništva v Rusiji.

Dostop do spornega zapisa je omogočen preko uradne strani slovenskega Ministrstva za zunanje in evropske zadeve pod taktirko Tanje Fajon. Vir: Posnetek zaslona

Vprašamo se seveda lahko, kako bi ta zapis zvenel, če bi bil podoben objavljen na FB strani ruskega veleposlaništva v Ljubljani in če bi to, kar slovenski diplomati razširjajo o Vladimirju Putinu v Rusiji, ruski diplomati na identičen način razširjali o slovenski predsednici.

Vojko Volk, svetovalec v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba je znova ustrelil - kozla. In zato še enkrat ponavljamo: morda je res že skrajni čas, da taki, za pravo diplomacijo nesposobni diplomati čimprej spakirajo kovčke. Slovenski. Iz Moskve.

Očitno je, da bi to bilo za slovensko javnost pravzaprav nesprejemljivo. Slovenski diplomati očitno lahko razumejo, da bi bil takšen zapis o slovenski predsednici in Sloveniji - na Slovenskem nesprejemljiv in škandalozen.

Toda podoben zapis o Putinu na FB profilu slovenskega diplomatskega predstavništva v Rusiji pa jih, zanimivo, sploh ne moti?

Le zakaj? Deloma seveda zato, ker gre očitno za zelo slabe diplomate.

Diplomati, ki niso sposobni pogledati na probleme iz tujega zornega kota in se postaviti v tuje čevlje v resnici sploh niso diplomati.

To so diplomatski odpadki, priučeni stenografi tujih sporočil, ki papagajsko ponavljajo slabo naučena sporočila, ki jim jih v glave vbijajo nadrejeni, ob tem pa so popolnoma nesposobni samostojnega premisleka o zadevah, o katerih govoričijo.

Ti diplomatski pajaci se zaradi splošnega zanemarjanja standardov v slovenski diplomaciji kljub popolni nesposobnosti ob tem že desetletja oklepajo svojih dobro plačanih funkcij.

V resnici pa Sloveniji na dolgi rok delajo hudo škodo.

V konkretnem primeru je omenjen, vsekakor škandalozen in žaljiv zapis o predsedniku tuje države, jedrske sile, ki uživa izjemno veliko podporo volivcev (87 odstotkov), večjo od vseh politikov v Evropi, še vedno objavljen na FB strani slovenskega veleposlaništva v Moskvi.

In dela škodo še naprej.

Posnetke smo seveda shranili.

V tem primeru očitno res ne gre za zapis kakšnega slovenskega diplomata, pač pa zunanjega uporabnika, toda očitno je, da gre za žaljiv, skrajno neprimeren zapis, ki na uradni FB strani veleposlaništva Slovenije v Moskvi ne bi smel imeti domovinske pravice, čeprav tam vztraja že več kot dve leti.

A ne gre za edini takšen sporen zapis.

Slovenski zunanjepolitični zverinjak Volk, Golob in kozel...
Vojko Volk, svetovalec v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba je znova ustrelil - kozla. Vir: Posnetek zaslona, X

Podobno so sporni tudi številni drugi primeri izjav slovenskih diplomatov, v katerih kritizirajo politiko Rusije, izražajo nestrinjanje z njo, trdijo, da Rusija krši mednarodne norme in mednarodno pravo in podobno.

Z besedami Vojka Volka gre seveda za »delovanje na vseh področjih družbenega življenja, za vplivanje na družbenih omrežjih«, oziroma za »propagandne aktivnosti«, ki so usmerjene »proti nacionalnim interesom«, a v tem primeru – Rusije.

Skratka, iz omenjenega zapisa, ki se bohoti na FB računu slovenskega veleposlaništva v Moskvi je povsem jasno, da to, kar slovenski diplomati s kratkovidnim Vojkom Volkom na čelu očitajo ruskim diplomatom v Sloveniji v resnici počnejo – slovenski diplomati v Rusiji!

Lahko bi rekli, da slovenska diplomacija še nikoli ni padla tako nizko, kot doslej.

Dokaz za to je tudi video, ki so ga pred vrhom zveze NATO julija 2023 v Vilni objavili v čast in slavo tega vojaškega pakta (zgoraj) in iz katerega je tudi naslovna slika slovenske predsednice - s puško.

Zahod zaradi take cenene propagande izgublja vojno z Rusijo.

Izgon ruskih diplomatov iz Ljubljane spada v isto orožarno.

A to, da se vsa politika Evropske unije razen vlad Madžarske in Slovaške moti, slovenskih diplomatov ne opravičuje.

Namesto da bi bili sposobni racionalnega premisleka, se udinjajo rusofobnim in vojnohujskaškim politikom iz Bruslja in Washingtona.

Pod črto: dejstvo je, da je Vojko Volk, svetovalec v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba znova ustrelil - kozla.

In zato še enkrat ponavljamo: morda je res že skrajni čas, da taki, za učinkovito diplomacijo nesposobni diplomati čimprej spakirajo kovčke.

Slovenski.

Najprej iz Moskve.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek