REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Plenkovićeve izjave dokazujejo, da Hrvaška še vedno potrpežljivo čaka, da Slovenija znova - popusti prva

Plenkovićeve izjave dokazujejo, da Hrvaška še vedno potrpežljivo čaka, da Slovenija znova - popusti prvaAndrej Plenković in Jean Claude Juncker, vir: Pixsell

Vse kaže, da se bosta hrvaški premier Andrej Plenković in slovenski predsednik vlade Marjan Šarec še dolgo časa srečevala zgolj v Bruslju in na drugih mednarodnih srečanjih.

Od Evrpske komisije očinto ni mogoče pričakovati nobene pomoči pri urejanju odnosov s Hrvaško, to pa slovenskemu predsedniku vlade onemogoča tudi državniška potovanja v južno sosedo.

Od Evrpske komisije namreč ni mogoče pričakovati nobene pomoči pri urejanju odnosov s Hrvaško, to pa slovenskemu predsedniku vlade onemogoča tudi državniška potovanja v južno sosedo.

Stikov pa kljub temu ne manjka. Tokrat bodo ta srečanja celo zaporedoma.

Najprej sta se slovenski in hrvaški predsednik vlade srečala v Bruslju, kjer so šefi evropskih vlad podaljšali rok za brexit Veliki Britaniji do 31. oktobra letos, dan zatem pa se bosta srečala ob robu vrha pobude držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (16+1) v Dubrovniku. Tu se bo Marjan Šarec srečal tudi z Li Keqiangom.

Snidenje v Zagrebu - Andrej Plenković in Li Keqiang, vir: Pixsell

Predvideno je tudi srečanje s slovenskimi gospodarstveniki, ki se bodo v okviru vrha 16+1 v petek udeležili poslovnega foruma.

Premier Šarec je za Insajder.com povedal, da na Hrvaško ne bo odšel na obisk, dokler ne bo spremembe, ki bi omogočila napredek pri reševanju arbitražnega vprašanja.

Kot je namreč tudi za Insajder.com povedal premier Marjan Šarec, on na Hrvaško ne bo odšel na obisk, dokler ne bo spremembe, ki bi omogočila napredek pri reševanju arbitražnega vprašanja, hrvaški predsednik vlade pa očitno še vedno vztraja pri »dvostranskem reševanju spora.«

Plenković je namreč v Bruslju potrdil, da sta se ob robu posebnega vrha Evropske unije o brexitu v Bruslju na kratko srečala s predsednikom slovenske vlade Marjanom Šarcem. Kot je povedal novinarjem, mu je ponovil, da si Hrvaška prizadeva za reševanje spora o meji v dvostranskih pogovorih.

Hrvaški premier je ocenil, da »ni velike drame«, ko gre za slovenske obtožbe na račun hrvaške vlade in obveščevalne službe o poskusu pritiska na slovenske medije in prisluškovanje.

»Kmalu bodo evropske volitve in vsak mora imeti kakšno majhno temo in pokazati, kako ščiti nacionalne interese,« je dejal Plenković.

Juncker in Plenković Vir:APA
Veselo: Plenković in Juncker

Na novinarsko vprašanje, ali sta se pogovarjala o kritikah Slovenije, ki Hrvaški očita nespoštovanje vladavine prava, je Plenković dejal, da pri tem »ni nič novega«.

»Gre za stalno tezo. Želim si, da bi Hrvaška in Slovenija sedli za mizo in rešili probleme. Veselimo se, da premier Šarec danes prihaja v Dubrovnik na srečanje 16+1 in se bova znova malo pogovarjala,« je izjavil Plenković.

Slovenski premier je pred tem povedal, da je Plenkoviću v pogovoru v Bruslju v povezavi s prisluškovalno afero glede arbitraže povedal, »kaj moti Slovenijo.« Povedal mu je, da v prihodnje od Hrvaške pričakuje, da se vzdrži neevropskih dejanj in slabih praks.

Ob tem pa so v Evropski komisiji ob najnovejšem primeru vmešavanja Hrvaške v notranje zadeve Slovenije znova - zgolj molčali. Znano pa je tudi, da sta Andrej Plenković in predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker dobra prijatelja in da pripadata isti politični skupini. 

Od Evrpske komisije namreč ni mogoče pričakovati nobene pomoči pri urejanju odnosov s Hrvaško. 

Spomniti velja tudi na to, kar je Marjan Šarec nedavno dejal v Intervjuju za Insajder.com: »Res je, da se mi prav mudi ne, kajti če grem tja, želim slišati neki uradni odgovor tudi glede arbitražne odločitve. Govorim o uradnih obiskih, zasebno sem na Hrvaško medtem že šel, tako kot gospod Plenković hodi v Slovenijo zasebno. To so druge zadeve. Ko bom šel uradno na Hrvaško, bi rad slišal odgovor, ki bo zadeve nekam premaknil. Naša stališča so diametralno nasprotna. Z gospodom Plenkovićem se sicer redno srečujeva na zasedanjih evropskega sveta in gospod Plenković je zame osebno zelo prijeten človek, imava prijetne pogovore in ga zelo cenim, o njem osebno lahko rečem samo vse najboljše, glede vprašanja arbitraže pa sva vsaksebi.

Tu pa nimam mandata karkoli spreminjati. Imeli smo referendum in imamo sodbo arbitražnega sodišča. Hrvaška bi seveda rada, da znova začnemo neko bilateralno dogovarjanje. Ampak, ker je tudi nad hrvaškim saborom menda 'samo Bog', ki ponavadi nič ne reče, me skrbi, da bi v Sloveniji pri tem kje neutemeljeno popustili in potem bi se vse znova sfižilo.«

Marjan Šarec Vir:Insajder
Premier Marjan Šarec v pogovoru za Insajder.com

Tudi glede ideje o »dvostranskem dogovarjanju« je Hrvaška že dobila odgovor, saj je to možnost Šarec zavrnil, ko je kritiziral podobno pobudo predsednika SDS Janeza Janše.

»Zato me tudi čudi izjava gospoda Janše o tem, da so bilateralna pogajanja s Hrvaško možna. Mislim, da je gospod Janša malce izgubil fokus, enkrat je v Budimpešti, drugič se pogovarja s Hrvati, potem s Salvinijem – ne vem, če je za to sodeloval v osamosvajanju Slovenije, da se bomo sedaj ves čas na nekoga naslanjali, primerjali in ga posnemali. Moj prvi fokus je Republika Slovenija in njen interes. In če smo država, kar smo in moramo biti, potem ne morem pristati na tezo, da so 'naši nesposobni, midva pa sva bila s Sanaderjem že vse zmenjena'.

'Hrvaška je na potezi, zagotovo,' je dejal premier Marjan Šarec.

Nič nista bila zmenjena, saj vemo, da ni bilo nobenega izplena. In moram reči, da meni tudi arbitražna sodba ni čisto všeč, saj na kopnem ni zelo ugodna za nas. Pa vendar je to sodba in zaključena zadeva. Gospod Juncker pa je naredil napako. Dejal je, da se ne bo postavil na nobeno stran. Saj se ni treba. Ampak postaviti se je treba na stran vladavine prava in reči 'sodbo je treba spoštovati!'. Saj je že sodišče povedalo, kaj je bilo treba. To je moje stališče kot predsednika vlade in tukaj ne morem zadev spreminjati. Hrvaška je na potezi, zagotovo,« je dejal Marjan Šarec.

Toda očitno je, da hrvaška politika ni naredila nobene nove poteze.

Očitno čakajo, tako kot v preteklosti, ko se jim je ta taktika pogosto splačala - da Slovenija popusti prva.

Komentarji