REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahorjev posvet: Oživljanje klinično mrtvih sprememb medijske zakonodaje v interesu uničevalcev javnih medijev

Pahorjev posvet: Oživljanje klinično mrtvih sprememb medijske zakonodaje v interesu uničevalcev javnih medijevJanša, Pahor in njuna Tarča. Vir: Twitter

Potem ko so številni strokovnjaki, novinarska združenja, vodstvo RTV Slovenija in predstavniki drugih medijev skupaj z vsaj dvema strankama koalicije (ob vseh strankah opozicije) skorajda soglasno zavrnili paket nove medijske zakonodaje, je predsednik Slovenije organiziral poseben posvet »o vlogi RTV Slovenija.«

Na posvetu so vsi seveda soglašali le v tem, da potrebujemo RTV Slovenija in da ta potrebuje spremembe, ocene kakovosti pa so bile, kot je bilo tudi pričakovano, zelo različne, v večini primerov nasprotujoče.

Bistvena stalnica pri vsem skupaj je bil predvsem napor predsednika države, da bi po debaklu medijskih zakonov, ki so jih praktično raztrgali skoraj vsi v državi (razen stranke SDS in njenih medijskih satelitov), Borut Pahor že končani razpravi – vdihnil novo življenje in klinično mrtve predloge SDS vsaj deloma rešil pred popolnim propadom.

Še več, če je bil splošen zaključek, da so neke spremembe vendarle potrebne, je s tem Janševa vlada po propadu svojih zakonskih predlogov vendarle dobila svojevrsten mandat, da s spremembami - nadaljuje.

Gale in Pahor
Ivan Gale in Borut Pahor. Vir: Twitter

Te spremembe pa so v primeru, da jih bo izvajala sedanja vlada in vodilo ministrstvo pod vodstvom kulturnega ministra iz vrst SDS lahko seveda zgolj nadaljevanje že načrtovanih, a propadlih predlogov sprememb.

Z drugimi besedami: velika ofenziva SDS na medije je propadla, toda Borut Pahor je s svojo razpravo odprl že zaprta vrata zakonskih sprememb za nove juriše SDS na medijsko ureditev v Sloveniji.

Spreminjanje statusa quo pa lahko koristi samo SDS.

Če je bil splošen zaključek, da so neke spremembe vendarle potrebne, je s tem Janševa vlada po propadu svojih zakonskih predlogov vendarle dobila svojevrsten mandat, da s 'spremembami' nadaljuje. Velika ofenziva SDS na medije je sicer propadla, toda Borut Pahor je s svojo razpravo odprl že zaprta vrata zakonskih sprememb za nove juriše SDS na medijsko ureditev v Sloveniji.

Vrhovni poveljnik SV je v tem primeru očitno ravnal po ukazu in željah aktualnega predsednika vlade.

Tarča obeh pa je RTV SLO oziroma predvsem oddaje, kot je Tarča, v kateri je Ivan Gale razkril nepravilnosti pri nakupih zaščitne opreme.

Prav na to so opozorili nekateri razpravljavci na posvetu, ki so bili kritični tudi do naslova posveta.

Uradni naslov posveta je bil namreč »Kakšne spremembe potrebuje RTV Slovenija, da bo sodoben, kakovosten in politično nepristranski javni servis?«

Takšen naslov namreč prejudicira, da RTV Slovenija še vedno ni takšen servis, pač pa bo takšen morda postal šele v prihodnosti, ob zahtevanih spremembah.

Orban, Janša in Vučić pridigajo ljubezen in spravo...
Trio: Vučić, Orban in Janša pridigajo ljubezen in spravo ... In predvsem nesvobodne medije. Foto: Igor Mekina

To je postalo opazno tudi v sklepu triurnega posveta, ko je predsednik Borut Pahor opozoril, da pri razpravi o prihodnosti RTV Slovenija »ne smemo ostati na različnih bregovih, saj gre za nenadomestljiv javni medijski servis.«

Z drugimi besedami –, če eni predlogi rušijo avtonomijo medijev, drugi pa jih branijo, naj se tisti, ki branijo avtonomijo medijev približajo in se tako skozi »dialog« približajo »rušiteljem« RTV Slovenija, ker gre pač za »nenadomestljiv« medij.

Namesto, da bi predsednik države obsodil napade na medije, ki v Sloveniji že potekajo po madžarskem scenariju, se je Borut Pahor zavzel za toleranco oziroma za strpnost do uničevalcev svobode javnih medijev.

Pri tem je še posebej absurdno dejstvo, da poskuša SDS še dodatno onemogočiti delo RTV, češ da to ni dobro, čeprav javni zavod deluje po zakonodaji, ki jo je pred leti uvedla - prav ta stranka.

Violeta Tomić iz Levice je predsedniku republike Borutu Pahorju očitala, da je z izbiro naslova 'že izbral stran' in se tudi ni opredelil do vladnih poskusov podrejanja medijev.   

Violeta Tomić iz Levice je predsedniku republike Borutu Pahorju očitala, da je z izbiro naslova »že izbral stran« in se tudi ni opredelil do vladnih poskusov podrejanja medijev.

Podobno so menili v Društvu novinarjev Slovenije.

»Država, ki demontira javno radiotelevizijo, ni demokratična,« je opozorila predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek.

Kar se tiče razprave same, smo slišali že znana stališča.

Posebej kritičen je bil minister za kulturo Vasko Simoniti, ki meni, da RTV Slovenija svojega dela ne opravlja kakovostno, niti poslovno niti programsko.

Po njegovih besedah je RTV Slovenija »politično pristranski medij, ki bi zahteval določene reorganizacijske spremembe, tako da bi lahko v polni meri sledil javnemu interesu, in to v tisti meri, ki bi dajala občutek, da naslavlja vse državljane na način politične nepristranskosti ter strokovne in vsebinske širine in poštenosti.«

RTV SLO na merku vlade

Podobno mnenje so podali tudi nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija Mitja Štular ter Miro Petek iz SDS-a ter Borut Korun iz SLS-a.

Po Štularjevem mnenju je najšibkejša točka informativni program, ki je »neprofesionalen, ideološko pristranski in politično aktivistični.«

Dejal je, da RTV Slovenija potrebuje samorefleksijo, pri čemer je »iluzorno pričakovati, da se bo takšen sistem samoreguliral.«

Iz opozicijskih strank so delo RTV Slovenije podprli.

Po oceni marka Milosavljevića je RTV Slovenija treba zagotoviti več, ne pa manj denarja, kot to želi storiti Janševa vlada s predlogom sporne medijske zakonodaje.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je predlagala, naj bi na posvetu sprejeli sklep, s katerim bi pozvali k umiku zakonodajnega svežnja. Pri tem je bila kritična do Simonitijevih stališč, ki po njenih besedah potrjujejo, da si SDS kot največja vladna stranka RTV Slovenija predstavlja kot plen.

Tanja Fajon iz SD-ja je ministru Simonitiju očitala, da stališča, ki jih izreka, dokazujejo njegovo nepoznavanje vloge RTV Slovenija.

Alenka Bratušek (SAB) pa je dejala, da je razprava na posvetu utrdila njeno prepričanje, da želi vlada RTV Slovenija spremeniti v vladni medijski servis.

Ocenam o slabem delovanju RTV Slovenije sta nasprotovala tudi medijska strokovnjaka Tanja Kerševan Smokvina in Marko Milosavljević.

Milosavljević je prepričan, da je RTV Slovenija sodoben in kakovosten javni medijski servis, ki mu je treba zagotoviti finančno in kadrovsko neodvisnost, ter je bistveno več kot le informativni program.

Po njegovih besedah je RTV Slovenija treba zagotoviti več, ne pa manj denarja, kot to želi storiti Janševa vlada s predlogom sporne medijske zakonodaje.

Delite članek