REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbánistan: Protesti v Budimpešti, na tisoče Madžarov marširalo zaradi napada oblasti na svobodo medijev

Orbánistan: Protesti v Budimpešti, na tisoče Madžarov marširalo zaradi napada oblasti na svobodo medijevMnožični protesti na Madžarskem v bran medijskim svobodam in predvsem portala Index.hu. Vir: Twitter
Orbánova administracija krepi prizadevanja za utišanje še zadnjih kritikov, ki si upajo odkrito komentirati sporne poteze in odločitve aktualnih oblastnikov.

Na tisoče Madžarov se je v petek udeležilo protestnega shoda, ko so se po ulicah Budimpešte odpravili proti uradu predsednika vlade Viktorja Orbána v znak nasprotovanja napadu oblasti na svobodo medijev.

Nekoliko prej se je namreč izvedelo, da so v petek trije uredniki in več kot 80 novinarjev, torej več kot dve tretjini celotne redakcije znanega neodvisnega portala Index.hu le dva dni po razrešitvi odgovornega urednika odpovedali delovno razmerje zaradi, kot pravijo, odprtega poskusa pritiska na to spletno stran, potem ko je lastnik zavrnil vrniti pred kratkim odstavljenega odgovornega urednika Szabolcsa Dulla na položaj.

Odpuščanje Dulla je povečalo zaskrbljenost, da Orbánova administracija krepi prizadevanja za utišanje še zadnjih kritikov, ki si upajo odkrito komentirati sporne poteze in odločitve aktualnih oblastnikov.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto pa zavrača vse očitke in zatrjuje, da se administracija aktualnega madžarskega premierja sooča z neresničnimi obtožbami o grožnji zadnjim neodvisnim medijem.

Szijjarto je to izjavil kljub dejstvu, da Orbán prek sebi zvestih tajkunov že dolga leta nebrzdano krepi nadzor nad mediji na Madžarskem.

»Kako bi lahko država sploh posegla v odločitve medija, ki so v zasebni lasti?« je na tiskovni konferenci med obiskom na Portugalskem sprenevedavo vprašal Szijjarto.

Propad znanega portala Index.hu kot smo ga poznali doselj pa je začel, ko je sredi prejšnjega tedna je Laszlo Bodolai, predsednik fundacije MFA, ki je lastnica portala Index.hu zatrdil, da Dull ni bil sposoben nadzorovati notranjih napetosti v uredništvu, kar je nato menda pripeljalo do nestrpnosti in padca prihodkov.

Bodolai je v isti sapi zatrdil, da politična neodvisnost na Madžarskem priljubljenega medijskega portala ni ogrožena.

Sedaj odstavljeni odgovorni urednik in zaposleni so sicer že junija opozarjali, da je neodvisnost medija ogrožena.

»Index.hu je pod takšnim zunanjim pritiskom, da bi se lahko zgodil konec našega uredništva, kot ga poznamo. Zaskrbljeni smo, da bomo s predlagano organizacijsko prenovo izgubili vrednote, zaradi katerih je Index.hu postal največji in najbolj bran portal na Madžarskem,« je v izjavi, pod katero se je podpisalo skoraj 90 zaposlenih, takrat opozoril Szabolcs Dull.

Ni dvoma, da je bila usoda portala Index.hu zapečatena, ko je pred nekaj meseci madžarskemu podjetniku Miklosu Vaszilyju, ki je blizu Orbánovi vladi, uspel veliki met, ko je pridobil 50 odstotkov medijskega koncerna Indamedia, od katerega je Index.hu gospodarsko odvisen zaradi oglasov.

Vse to dogajanje je bilo odločilno, da se je oglasila tudi podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova in izrazila resno zaskrbljenost glede neodvisnosti portala Index.hu in svobode medijev na Madžarskem.

Naposled so novinarji portala Index.hu v svojem zadnjem poskusu, da ubranijo neodvisnost medija, tudi ta konec tedna v dramatičnem slogu opozorili javnost, da je bila razrešitev glavnega urednika Dulla »odprt pritisk« in napad na enega zadnjih neodvisnih medijev na Madžarskem.

Očitno je, da tudi dobršen del Madžarov po tem, ko je pod taktirko Viktorja Orbána v zadnjem desetletju drug za drugim šla rakom žvižgat večina do oblasti kritičnih medijev, nasprotnim »zagotovilom« Bodolaia – sploh ne verjame.

Zato so šli množično protestirati na ulice.

Obstaja pa upravičena bojazen, da je tudi v tem primeru, po toči - zvoniti prepozno.

Delite članek