REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Onesposobili sposobne, sedaj pa se čudijo polomu Telekoma: SDS za nujno sejo komisije za nadzor javnih financ

Onesposobili sposobne, sedaj pa se čudijo polomu Telekoma: SDS za nujno sejo komisije za nadzor javnih financKaj imajo skupnega Vizjak, Lech Walensa, Merkan, SDH in Telekom

Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ, na kateri bi obravnavali problematiko neučinkovitega upravljanja Telekoma Slovenije (TS).

Kot so izpostavili, družba sodi med največje državne naložbe in predstavlja pomemben vir prihodkov državnega proračuna, njena tržna kapitalizacija pa iz leta v leto upada.

Telekom Slovenije sodi med največje državne naložbe, so zahtevo za sklic nujne seje komisije začeli v poslanski skupini SDS.

»Tržna kapitalizacija družbe Telekom Slovenije je 18. novembra letos znašala dobrih 371 milijonov evrov, kar pomeni, da je vrednost države v tej družbi neposredno in posredno znašala dobrih 268 milijonov evrov,« so izpostavili in dodali, da je družba tudi eden največjih izplačevalcev dividend.

Krivda za upadanje vrednosti družbe Telekom po prepričanju predlagateljev seje leži v neuspešnem in neučinkovitem upravljanju, ki se kaže v številnih aferah in primerih slabega korporativnega upravljanja.

Krivda za upadanje vrednosti družbe Telekom po prepričanju predlagateljev seje leži v neuspešnem in neučinkovitem upravljanju, ki se kaže v številnih aferah in primerih slabega korporativnega upravljanja. Kot zadnji primer neuspešnega in neučinkovitega upravljanja so navedli afero Antenna.

Zanimivo je, da je na slabo upravljanje Telekoma v Insajderju opozarjal tudi dr. Andrej Vizjak, ki je bil tudi kandidat za vodstvo Telekoma.

Vizjak je pripravil tudi posebno študijo, v kateri je s primerjalno analizo ugotovil, da je v konkurenci 50 telekomov slovenski med najslabšimi in da ga po dobičku zelo prekaša celo hrvaški.

Kmalu po njegovi kandidaturi pa so v strankarski SDS-ovi Demokraciji objavili pamflet, češ da gre pri dr. Vizjaku za osebo iz kroga »razvpitega Mira Senice« ter njegove enako »razvpite partnerke, padle notranje ministrice Katarine Kresal.«

Andrej Vezjak in knjiga
Dr. Andrej Vizjak

Nato je sledila še serija člankov z neresnično vsebino na Požareportu in v Reporterju. Na konci je bil dr. Andrej Vizjak prisiljen zahtevati popravke, vložiti celo tožbe in odstopiti od kandidature za nadzornika.

Prvo mesto se je nato nasmehnilo Matjažu Merkanu, ki je samo dva meseca po svojem imenovanju – odstopil, menda zaradi - nesposobnosti.

Prvo mesto se je nasmehnilo Matjažu Merkanu, ki je samo dva meseca po svojem imenovanju – odstopil, menda zaradi - nesposobnosti.    

Med razlogi so mediji navajali, da Merkan ni želel preiskovati morebitne prekoračitve pooblasti nekdanjega prvega moža Telekoma Rudolfa Skobeta in da ni naklonjen razčiščevanju za nazaj.

TV Slovenija pa je navajala mnenja poznavalcev, češ da je v ozadju njegova nedoraslost funkciji, pa tudi, da je bil imenovan politično.

Merkan in Telekom sta utemeljenost teh razlogov sicer zanikala. Merkan je zatrdil, da je odstopil iz »osebnih razlogov.«

Toda nekateri mediji so odkrito navijali prav za Merkana in danes vemo, da tudi zaradi visokih »reklamnih« pogodb, ki jih imajo s Telekomom in povezav s prejšnjim vodstvom, torej Rudolfom Skobetom in tajkunom Borutom Jamnikom.

»Favorit bržkone ostaja Matjaž Merkan, nekdanji predsednik uprave družbe SwatyComet (Weiler Abrasives), ki ga je Šarčeva vlada julija letos že imenovala tudi za člana sveta UKC Ljubljana. Matjaža Merkana naj bi potem za novega predsednika uprave imenoval še sedanji nadzorni svet TS, in to prihodnjo sredo, torej pičla dva dni pred petkovo skupščino. SCENA: POŽAREPORT UMAKNIL VIZJAKA- Sporni Andrej Vizjak na skupščini 30. avgusta ne bo postal novi član nadzornega sveta TS, zagotavljajo vplivni akterji iz vladne koalicije«, je tedaj zapisal Požareport.

Bojan Požar in Topnews.si
Bojan Požar, Topnews.si in Borut Jamnik

Na koncu je bil res izbran Merkan. Sledil je polom glede zadeve Antenna, ko je moral Telekom grškim partnerjem nakazati skoraj 23 milijonov evrov.

Arbitražno sodišča v Švici je namreč ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL, ki izdaja program Planet TV, in tako Telekomu Slovenije za 34-odstotni delež v tej družbi skupaj s stroški spora in zamudnimi obrestmi naložilo skoraj 23 milijonov evrov plačila.

Dr. Andrej Vizjak je ugotovil, da bi lahko samo s prestrukturiranjem podjetja do leta 2023 zaslužili toliko, kot danes z njegovo prodajo.

Še pred imenovanjem Merkana pa je dr. Andrej Vizjak, ki je med drugim delal na vodilnih mestih v A.T. Kearneyju in PwC-ju v Insajderju objavil izsledke svoje primerjalne analize 50 Telekomov in ugotovil, da je slovenski Telekom – kar seveda sploh ni presenetljivo – eden od najslabših.

V študiji z naslovom »Učinkovitost upravljanja z rastjo na primeru panoge telekomunikacij« - ki je že bila predstavljena nadzornikom SDH - je dr. Andrej Vizjak poskusil odkriti, s kakšno verjetnostjo bi Telekom Slovenije lahko z dvomestno rastjo prodaje povišal svoj dobiček in dvomestno rast prodaje ter kakšen je sploh potencial za povišanje dobička in vrednosti podjetij v panogi telekomunikacij.

Pri tem je podatke črpal iz podatkovne baze AV.consulting, ki zajema 10.000 največjih delniških družb na svetu v finančnih in nefinančnih panogah in 50 telekomov na svetu, od tega 16 s sedežem v Evropi.

Študija Andreja Vizjaka - Telekom Slovenije

Njegova analiza je razkrila številne slabosti poslovanja slovenskega Telekoma, vendar hkrati odkriva tudi pot, po kateri bi bilo mogoče doseči večjo dobičkonosnost in uspešnost podjetja.

Ugotovil je tudi, da bi lahko samo s prestrukturiranjem podjetja do leta 2023 zaslužili toliko, kot danes z njegovo prodajo.

Ocenil je, da bi skupina Telekom Slovenije lahko v naslednjih štirih letih ob doseganju 9-odstotne povprečne dobičkonosnosti svetovne panoge močno povečala dobiček.

Povedano preprosto – zakaj bi morali Telekom sploh prodajati, če lahko Telekom Slovenije prinese sebi in vsej državi še veliko več samo z izboljšanim poslovanjem?

Parlamentarni odbori pa seveda lahko sejejo kolikor hočejo, toda to bo samo še eno mlatenje prazne slame.

In to ne tako, da v državno blagajno dostavi samo kakšnih 40 milijonov evrov letno, kot v najboljših primerih sedaj, pač pa tudi dvakrat več, se je spraševal dr. Andrej Vizjak.

Ampak medijski linč je bil uspešen. In finančna luknja v državni blagajni bo zato velika, odbor za finance pa pri tem ne bo mogel narediti prav nič.

Rešitve, ki bi prinesle nekaj deset milijonov evrov v državno blagajno več so politiki z gnusom zavrnili, strankarski mediji pa so jim pri tem pomagali.

Sedaj imamo tudi zato podjetje, ki že ima nekaj deset milijonov evrov v blagajni manj, izguba bo v prihodnje s takšnim vodstvom pa seveda - samo še večja.

Parlamentarni odbori pa seveda lahko sejejo kolikor hočejo, toda to bo samo še eno mlatenje prazne slame.

Bi pa odgovornost za polom na vrhu Telekoma vsekakor morala prevzeti tudi SDH, kjer so očitno v ključnih trenutkih poslušali napačne nasvete in sprejemali napačne kadrovske odločitve.

Delite članek