REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novost za ljubitelje Twitterja, postal bo »modrejši«: Bo zato tudi kaj manj smeha zaradi Janševih spodletelih tvitov?

Novost za ljubitelje Twitterja, postal bo »modrejši«: Bo zato tudi kaj manj smeha zaradi Janševih spodletelih tvitov?Janša na Twitterju ... le kaj bi lahko šlo narobe? Vir: Insajder.com, Twitter

Za vse ljubitelje družbenega omrežja Twitter, ki za razliko od Facebooka omogoča le izmenjavo kratkih sporočil, (do 280 znakov) prihaja velika novost.

Nova usluga bo sicer najprej na voljo uporabnikom v Kanadi in Avstraliji za 3,49 in 4,49 dolarjev v lokalni valuti mesečno.

Twitter pripravlja novo različico oziromo plačljivo uslugo Blue (»Moder«) s katero bo tistim, ki mu bodo pripravljeni plačati mesečno naročninopripravil posebne ugodnosti.

Nova usluga bo sicer najprej na voljo uporabnikom v Kanadi in Avstraliji za 3,49 in 4,49 dolarjev v lokalni valuti mesečno.

Za zdaj pa še ni znano, kdaj naj bi bil Twitter Blue na voljo za uporabnike drugje po svetu.

Gre za prvi poskus podjetja pri vstopu v predplačniški model, ki bi lahko nekoliko spremenil dotok dohodkov tega podjetja.

Reklamiranje namreč, kot kaže četrtletno poročilo podjetja, predstavlja več kot 86 odstotkov prihodkov Twitterja.

Twitter
Vir: Twitter

Cilj podjetja je, da do konca leta 2023 doseže 315 milijonov naročnikov in do konca istega leta podvoji tudi svoje dobičke na 7,5 milijard dolarjev.

Uporabniki bodo lahko še 30 sekund po odpošiljanju svojega čivka le tega pregledali in videli, kako bo v resnici izgledal in ga morda ponovno uredili, če bi bilo to zaradi kakšnih napak potrebno.

In kaj naj bi uporabniki nove usluge dobili za svoj denar?

Predvsem poseben »tajmer« oziroma časovno okno, v katerem bodo lahko še 30 sekund po odpošiljanju svojega čivka le tega pregledali in videli, kako bo v resnici izgledal in ga morda ponovno uredili, če bi bilo to zaradi kakšnih napak potrebno.

Ob tem naj bi nova usluga omogočala še oblikovanje zaznamkov v posamezne mape za lažje shranjevanje, ob tem še posebno »bralni režim« za daljše »niti«, možnost oblikovanja ikone na napravi, dostop do barvnih možnosti znotraj aplikacije in posebno tehnično podporo.

Če je to vredno dodatnega denarja, pa se bo moral odločiti vsak posamezen uporabnik Twitterja.

Bi pa te možnosti verjetno prišle precej prav nekaterim znanim zaljubljencem v ta servis, med drugim tudi slovenskemu predsedniku vlade, znanemu po vzdevku maršal Twito.

Ta je namreč imel že doslej zaradi spodletelih tvitov o STA, novinarkah-prostitutkah, zmagi Donalda Trumpa na novembrskih volitvah, domnevnem laganju novinarjev in podobnih temah že doslej veliko težav...

Janša o STA
Janša o STA. Vir: Twitter

Tridesetsekundni dodatni premislek bi mu morda lahko pri izogibanju podobnim težavam v prihodnje lahko pomagal.

Kar pa bi bilo slabo za širšo slovensko javnost.

Ob 30 - sekundnem pregledu »čivkov« bi bilo morda res manj možnosti vsaj za napake pri pisanju angleških tvitov s strani predsednika vlade.

Po drugi strani pa bi tako slovenska javnost ostala brez svoje vsakodnevne zabave.

Jangkeščina. Vir: Twitter
Jangkeščina. Vir: Twitter

Njegovi ponesrečeni angleški stavki, kot na primer, da novinarji »ležijo za svoje preživljanje« (namesto, da »lažejo«) ali pa kritika njihove »višine« (v resnici – stališč) so namreč v zadnjem letu med uporabniki Twitterja izzvali hudournike smeha in medtem že skoraj ponarodeli.

Da napišeš kaj tako odbitega, ni krivo pomanjkanje časa. Trideset sekund pregleda že poslanega tvita tu ne pomaga. Težava tukaj ni v prehitrih prstih, pač pa na povsem drugem mestu.

Po drugi strani pa ni rečeno, da bi se predsednik vlade tudi kot »power user« res zagotovo izognil podobnim zdrsom, kajti že sedaj ima vsak uporabnik možnost, da tvit piše in ponovno prebira tako dolgo, kot je to pač potrebno in šele potem stisne tipko »pošlji.«

Pa Janezu Janši, predsedniku vlade na Slovenskem to, kot vidimo po njegovih tvitih, prav nič ne pomaga…

In tako je v svojem zadnjem tvitu Dunjo Mijatović, komisarko Sveta Evrope za človekove pravice na primer obtožil, da je del omrežja lažnih novic.

Da napišeš kaj tako odbitega, ni krivo pomanjkanje časa.

Trideset sekund pregleda že poslanega tvita tu ne pomaga prav veliko.

Težava tukaj ni v prehitrih prstih, pač pa na povsem drugem mestu.

Če ne bo druge pomoči, te posebne slovenske težave ne bo mogel rešiti niti Twitter Blue, pač pa lahko to težavo odpravi le veliko bolj staromodna, a učinkovita rešitev: Čivkanje s kakšne manj pomembne funkcije.

Na primer iz opozicije.

Ali pa … (izbrisano po 30-sekundnem premisleku - vstavite sami)

Delite članek