REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Pa dobro Aleš Hojs, a se vi sploh zavedate, da ste s tem tvitom še enkrat potrdili, da ste polpismeni?«

»Pa dobro Aleš Hojs, a se vi sploh zavedate, da ste s tem tvitom še enkrat potrdili, da ste polpismeni?«Odstopljeni policijski minister uvaja »hojsovščino« v slovenski jezik. Vir: Twitter

Samooklicani in odstopljeni minister Aleš Hojs se je znova oglasil in z nekaj žaljivkami počastil nekaj oseb, s katerimi se ne strinja.

Razjezila ga je predvsem opazka Jožeta P. Damijana, da v parlamentu sedijo polpismeni poslanci, ki so odločali o konstruktivni nezaupnici, zato mu je namenil žaljivko.

Pri tem pa je besedico »polpismen« napisal ločeno (pol pismen), kar je izzvalo salve smeha.

Kot sta opozorila Matjaž Knez in Tomi Krum, je s tem minister Hojs znova dokazal, da je – polpismen.

To pa ni bil edini komentar na to temo.

Uporabniki družbenih omrežij so opozorili, da je takšnih nepismenih oziroma primerov nepravilne uporabe slovenskega jezika prav med člani SDS še cela vrsta...

Sonja Mesar je sklepala, da je to verjetno razlog, zaradi česar jim njihov vodja in predsednik SDS ni dovolil prevzeti glasovnic, na primer ob glasovanju o nezaupnici v parlamentu.

Nekateri so pričeli v odgovor na »pol pismenost« Hojsa odgovarjati s podobno ločenimi besedami.

Drugi komentatorji pa so se zgražali nad nizko stopnjo pismenosti in splošne ter politične (ne)kulture političnega razreda.

Ob hojsovščini pa se jezikoslovec Jože Toporišič, ki se je desetletja tako zelo trudil standardizirati slovenski jezik, verjetno že obrača v grobu…

Delite članek