REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svoboda medijev: Slovenija po lestvici navzdol, STA se bori za obstanek, Julian Assange pa znova pozabljen

Svoboda medijev: Slovenija po lestvici navzdol, STA se bori za obstanek, Julian Assange pa znova pozabljenPolitika Janševe vlade znova ogroža svobodo medijev. Vir: Twitter
Medtem ko nevladne organizacije zelo različno opisujejo stanje v državi v svojih poročilih za lansko leto, se v Sloveniji poglabljajo pritiski oblasti predvsem na osrednje medije v državi.

Današnji svetovni dan svobode medijev poteka v nenavadnih okoliščinah.

Medtem ko nevladne organizacije zelo različno opisujejo stanje v državi v svojih poročilih za lansko leto, se v Sloveniji poglabljajo pritiski oblasti predvsem na osrednje medije v državi.

O načrtu Janševe vlade za podreditev medijev smo že večkrat pisali in ta načrt se počasi uresničuje.

Gre za del načrtov, za katerimi stoji zlasti stranka SDS.

V Sloveniji je med drugim zaradi prekinjenega financiranja STA stekla celo donatorska kampanja Za obSTAnek, da bi premostili klavrno finančno situacijo, v kateri se je znašla STA.

Nekateri ministri, na primer samooklicani minister Aleš Hojs, pa se iz položaja agencije celo norčujejo, kot kaže sporni Hojsov tvit.

Vlada namreč kljub zakonski obveznosti še vedno ni sklenila nove pogodbe s STA in ji dodelila sredstva za delo.

Novinarji bodo tako težko preživeli naslednje mesece.

Janša in Urbanija proti STA in Veselinoviču
Janša in Uroš Urbanija (UKOM) proti STA in Veselinoviću. Vir: Twitter

Letošnji svetovni dan svobode medijev v ospredje sicer postavlja informacije kot javno dobrino.

Prav tako je priložnost za podporo medijem, ki so tarča omejevanja svobode, in za spomin na novinarje, ki so izgubili življenje v iskanju zgodbe, so zapisali pri Unescu.

V Sloveniji Društvo novinarjev Slovenije (DNS) skupaj s Sindikatom novinarjev Slovenije danes pripravlja novinarsko konferenco o položaju novinarjev, predvsem pa o nezakonitem finančnem izčrpavanju STA.

Toda slovenske novinarske organizacije so tudi letos, podobno kot lani, pozabile na mednarodno solidarnost z največjo žrtvijo medijskih svoboščin - Julianom Assangeom.

Toda slovenske novinarske organizacije so tudi letos, podobno kot lani, pozabile na mednarodno solidarnost z največjo žrtvijo medijskih svoboščin - Julianom Assangeom.

Hkrati pa so napovedale uradni začetek kampanje, za katero so pobude prišle tudi iz civilne družbe, da bi premostili finančno situacijo, v kateri se je znašla STA, ki je po besedah predsednice DNS Petre Lesjak Tušek steber kakovostnega in profesionalnega medijskega prostora.

STA letos namreč ne prejema nadomestila za javno službo oziroma državnega denarja za svoje delo.

Po oceni Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) je sicer medijska krajina pri nas trenutno takšna, kot je bila vsa zadnja leta in se ni bistveno spremenila.

Ocene tujih organizacij so različne.

Vir: Twitter
Nevladna organizacija Novinarji brez meja pa sklepa drugače.

Slovenija je v letnem poročilu ameriške nevladne organizacije Freedom House o ravni svobode v lanskem letu dosegla kar 95 od 100 možnih točk.

Za stanje državljanskih svoboščin je Slovenija prejela 56 točk od 60 možnih, za stanje političnih pravic pa 39 od 40 možnih točk.

Slovenija naj bi tako celo napredovala za eno mesto.

Nevladna organizacija Novinarji brez meja pa meni drugače.

Protesti za izpustitev Assangea na prostost. Vir: Twitter
Protesti za izpustitev Assangea na prostost. Vir: Twitter

Iz njihovega letošnjega poročila izhaja, da je novinarstvo popolnoma ali delno omejeno in blokirano v kar 73 odstotkih med 180 državami, ki so jih rangirali.

Iz poročila izhaja, da je novinarstvo popolnoma ali delno omejeno in blokirano v kar 73 odstotkih med 180 državami, ki so jih rangirali.

Državljanom so tako vse manj dostopne ključne informacije, novinarje pa se vse bolj onemogoča pri njihovem delu.

Pandemija je bila velikokrat izkoriščena kot izgovor za onemogočanje novinarskega poročanja, ugotavljajo avtorji.

Zmanjšano je tudi zaupanje v novinarje, saj je kar 60 odstotkov vprašanih prepričanih, da novinarji namenoma zavajajo javnost.

»Novinarstvo je najboljše cepivo proti dezinformacijam. Vendar se na žalost pogosto sooča s političnimi, ekonomskimi, tehnološkimi in kulturnimi blokadami. V času viralnih informacij je potrebno omogočiti, da se javne debate vodijo na podlagi ugotovljenih dejstev,« ocenjuje generalni sekretar Novinarjev brez meja Christophe Deloire.

Slovenija vse hitreje navzdol tudi na mednarodnih lestvicah medijskih svoboščin
Slovenija vse hitreje drsi navzdol tudi na mednarodnih lestvicah medijskih svoboščin. Padec za kar štiri mesta v samo letu dni je v veliki meri posledica delovanja sedanje vlade. Vir: Posnetek zaslona
Slovenija je bila lani še na 32. mestu, letos pa je zdrsnila na 36. mesto.

Slovenija je bila lani še na 32. mestu, letos pa je zdrsnila na 36. mesto. Na seznamu najboljših je na prvem mestu še vedno in že peto zaporedno leto Norveška, sledijo pa ji Finska, Švedska in Danska, ki sta zamenjali mesti iz prejšnjega poročila.

Letos je samo sedem odstotkov držav oziroma 12 držav ustvarilo optimalne pogoje za razvoj novinarstva, kar je en odstotek manj kot lani.

Situacija je še posebej slaba v Indiji, Mehiki, Rusiji in na Kitajskem, najslabše pa so znova ocenjene Severna Koreja (na 179.) in Eritreja (na 180. mestu).

Janša, novinarji in tviti
Eden od primerov obračunavanja z novinarji v Sloveniji. Vir: Twitter

V regiji je za Slovenijo na 36. mestu Hrvaška na 56. mestu, sledijo pa BiH na 58., Severna Makedonija na 90. in Črna gora na 104. mestu.

Podporniki SDS so ustanovili alternativno »nacionalno tiskovno agencijo« (NTA), da bi ta postala trobilo za strankarsko propagando... Janševa vlada je po Orbánovem zgledu sprejela okvirne institucionalne ukrepe, da bi spodkopala uredniško in finančno neodvisnost javne TV in nacionalne tiskovne agencije...

V primeru Slovenije Novinarji brez meja nadaljujejo z opozorili, da se napadi znanih slovenskih politikov na novinarje nadaljujejo.

Tudi letos so omenili pritiske, ki jih je doživel raziskovalni novinar Blaž Zgaga.

Že lani so opozorili, da »skrajno desna nacionalistična stranka SDS, ki so jo ustanovili oligarhi, povezani z Viktorjem Orbánom, stopnjuje kampanjo blatenja in groženj novinarjem, tako prek družbenih omrežij kot prek strankinih medijev.«

Padec za kar štiri mesta v samo letu dni je zato v veliki meri posledica delovanja sedanje vlade.

Mediji v zasebni lasti so medtem ekonomsko trpeli zaradi odločitve, da se prepove prodaja časopisov v majhnih trgovinah in kioskih, pod izgovorom boja proti koronavirusu, piše v poročilu o Sloveniji.

»Težave s svobodo tiska se nadaljujejo kljub pritiskom mednarodnih nevladnih organizacij za izboljšanje. Obrekovanje je še vedno inkriminirano in znani politiki še naprej izpostavljajo medije zastrašujočim tožbam in pogosto obrekljivim besednim napadom. Te težnje so se še bolj poudarile, ko je Janez Janša, vodja skrajno desne stranke SDS, postal predsednik vlade marca 2020. Po kampanji blatenja proti svobodnemu novinarju (in dopisniku RSF) Blažu Zgagi, ki je preiskoval vladno ravnanje s krizo koronavirusa, so tudi druge kritične novinarje napadli na družbenih omrežjih in v provladnih medijih, ki so jih financirali oligarhi, ki podpirajo madžarskega premierja Viktorja Orbána, Janševega zaveznika. Janševa vlada je po Orbánovem zgledu sprejela okvirne institucionalne ukrepe, da bi spodkopala uredniško in finančno neodvisnost javne TV in nacionalne tiskovne agencije, tako da so zadnji prekinili financiranje pozno leta 2020 in v začetku leta 2021. Podporniki SDS so ustanovili alternativno 'nacionalno tiskovno agencijo', da bi ta postala trobilo za strankarsko propagando. Mediji v zasebni lasti so medtem ekonomsko trpeli zaradi odločitve, da se prepove prodaja časopisov v majhnih trgovinah in kioskih, pod izgovorom boja proti koronavirusu,« piše v poročilu o Sloveniji.

Predsednik slovenske vlade pa seveda vse to vidi povsem drugače.

In opozarja predvsem na kampanjo, s katero na družbenih omežjih prijavljajo in brišejo netilce sovražnega govora, ki se skrivajo za lažnimi profili.

Obrambo take vrste medijske svobode vidi Janez Janša celo kot primer odpora avtokraciji in diktaturi.

Delite članek