REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkrito: Orbán in Vučić skupaj s Kellnerjem v uničenje neodvisnih medijev, istega scenarija se veseli tudi Janša

Razkrito: Orbán in Vučić skupaj s Kellnerjem v uničenje neodvisnih medijev, istega scenarija se veseli tudi JanšaJanša s pomočjo mednarodnih prijateljev načrtuje blitzkrieg in končno rešitev problema s POP TV. Vir: Twitter

Ko je češki poslovnež Petr Kellner prevzel podjetje, ki je lastnik nekaterih pomembnih slovenskih medijev, med drugim predvsem POP TV in Kanala A, se je tega zelo razveselil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Janši je preko kadrovske kombinatorike medtem uspelo namestiti novega direktorja in »novo metlo« tudi na RTV Slovenijo, ta nova metla, kot je direktorja takoj imenoval sam Janez Janša, pa bo začela pometati - verjetno medijske smeti - in hkrati peti po vladnih vižah od konca aprila naprej.

Toda kost v grlu za predsednika vlade je tudi POP TV, ki pa je velik zalogaj.

Vendar je s pomočjo dobrih prijateljev, predvsem v tujini, verjetno mogoče rešiti tudi ta problem.

Janševa podpora Viktorju Orbánu in Madžarski ob sprejemanju evropskega proračuna ima svojo ceno in se bo najbrž dobro obrestovala.

Janševa podpora Viktorju Orbánu in Madžarski ob sprejemanju evropskega proračuna ima svojo ceno in se bo Janši najbrž dobro obrestovala.

Orbán je namreč tesno povezan s številnimi tajkuni in kot šele sedaj razkrivajo viri v Srbiji – tudi s Petrom Kellnerjem, novim lastnikom POP TV.

Da bo liberalno usmerjeni tajkun pripravljen pristriči krila svojim medijem se najprej ni zdelo zelo verjetno, toda dogovori, ki so jih razkrili v mreži N1 to potrjujejo.

Srbski Telekom in Telenor se namreč dogovarjata, da bi okrepila sodelovanje in iz trga izpodrinila konkurenco, predvsem pa medije skupine United Media oziroma SBB ter tako onemogočila poročanje do avtoritarne oblasti Aleksandra Vučića in njegove SNS kritičnih televizij N1 in Nova S.

Pop TV
POP TV. Vir: Twitter
Vučić včasih ošvrkne celo Slovenijo, saj se programi v Srbijo emitirajo preko nje.

Gre za še zadnja dva vplivnejša elektronska medija, ki v Srbiji (še) nista pod neposrednim ali posrednim Vučićevim nadzorom in zoper poročanje katerih se srbski predsednik neprestano pritožuje.

Obtožuje ju, da gre za ameriške medije in ob tem včasih ošvrkne celo Slovenijo, saj se programi v Srbijo emitirajo preko nje.

Objavljeni dokumenti kažejo, da je cilj združevanja Telekoma in Telenorja v zmanjšanju tržnega deleža konkurenta SBB na pod 30 odstotkov, tako da bi bilo s tem onemogočena proizvodnja predvsem aktualno-političnih in zabavnih televizijskih vsebin skupine United Media.

Predvsem na Novi S so našle svoje zadnje zatočišče tudi oddaje, kot so »24 minut« Zorana Kesića, »4 in pol moških« ter »Večer z Ivanom Ivanovićem« Ivana Ivanovića in še nekatere podobne, kjer se poteze srbskih oblasti redno prikazujejo v kritični luči.

V državnem Telekomu Srbije sedijo partijski funkcionarji vladajoče SNS, Telenor pa obvladuje Petr Kellner, tako da ni dvoma, kdo je v ozadju.

Kartelni dogovor dveh medijskih podjetij za uničenje tretjega je sicer v nasprotju s pravili EU, toda Srbija še vedno ni članica Evropske unije.

Kartelni dogovor dveh medijskih podjetij za uničenje tretjega je sicer v nasprotju s pravili poslovanja na trgu EU, toda Srbija še vedno ni članica Evropske unije.

O spornem dogovoru bo dala svoje mnenje tudi posebna srbska komisija za varstvo konkurence, toda ta je daleč od neodvisnosti.

»Mi bomo to storili, pa če bo to komu všeč ali ne,« je o tej zadevi dejal direktor srbskega Telekoma Vladimir Lučić.

Na očitke v srbskem Telekomu odgovarjajo, da so se odločili za to, da dajo v najem svojo infrastrukturo Telenorju in da je to povsem običajna poslovna praksa v Srbiji in EU ter da so pripravljeni tudi drugim konkurentom »po istih pogojih« ponuditi isti najem.

Vendar je to seveda debela laž, kajti ko so decembra lani sklenili pogodbo s Telenorjem o najemu optične mreže, Telekom Srbije ni ponudil enakih pogojev nikomur drugemu.

Pogoji pa so res smešni – Telenor bo optično mrežo Telekoma Srbije dobil za samo 17 milijonov evrov, nato pa mu 15 let ne bo potrebno plačevati – nič.

To je kot odlično pogodbo za Telekom Srbije ocenil tudi profesor Milenko Dželetović, sicer finančni direktor Telekoma Srbije.

Telekom in Telenor
Telekom in Telenor proti SBB-ju. Vir: Twitter

Toda isti Milenko Dželetović je istočasno tudi – predsednik ekonomskega sveta stranke vladajoče, Vučićeve stranke SNS.

Dželetović je tudi mentor še enemu članu izvršnega odbora Telekoma Srbije, mentor pa je bil guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković, oba pa sta iz vrst vladajoče SNS.

Telenor se od trenutka, ko so bili razkriti dokumenti, ki kažejo, da je njihov cilj uničenje tretjega medijskega sistema ter »ukinitev N1 in Nove S« ni več oglašal v javnosti.

V dokumentu o poslovnem sodelovanju obeh pa je jasno zapisano, kaj je cilj združevanja dveh medijskih sistemov.

»Kar se tiče vsebine, torej naših TV kanalov bi zato, ker uporaba naše infrastrukture predpostavlja tudi uporabo naše vsebine to omogočilo popolno dominacijo naših vsebin glede na kanale United Media. S tem se s pogodbo za omenjeno uslugo daje pika na poslovanje podjetja United Media, kot tudi SBB-ja v Srbiji«, piše v dokumentu.

Na 388 'online seji' Izvršnega odbora Telekoma Srbije je bilo večkrat tudi ponovljeno, 'da so takšen dogovor zahtevali predsednik Srbije Aleksandar Vučić in predsednik Madžarske Viktor Orbán, kot tudi lastnik Telenorja v Srbiji, češki poslovnež Petr Kellner.'

Ključen pa je seveda še en podatek.

Sodelovanje Telekoma in Telenorja je bilo dogovorjeno 1. decembra lani na 388. »online seji« Izvršnega odbora Telekoma Srbije, na kateri pa je bilo večkrat tudi ponovljeno, »da so takšen dogovor zahtevali predsednik Srbije Aleksandar Vučić in predsednik Madžarske Viktor Orbán, kot tudi lastnik Telenorja v Srbiji, češki poslovnež Petr Kellner.«

Isti Kellner torej, ki je v Sloveniji lastnik POP TV in Kanala A.

To je pomembno tudi za Slovenijo. Znano je, da sta se Janez Janša in Petr Kellner srečala neposredno prav po tem dogovoru Telenorja in Telekoma Srbije, torej že 3. decembra lani.

Uradno sicer ni znano, o čem sta govorila, toda iz komentarjev Janeza Janše, ki se je veselil prodaje POP TV Kellnerju je jasno, da od njega veliko pričakuje.

V začetku oktobra je POP TV Janša posmehljivo označil za »največjo opozicijsko stranko«, uredniki in novinarji POP TV pa so redne tarče napadov medijev SDS, ki jih sicer financira madžarski kapital.

Peter Kellner
Petr Kellner. Vir: Twitter

V SDS-u novinarje POP TV radi označujejo za »agente globoke države« in »manipulante.«

Medijska zakonodaja pod taktirko nekulturnega ministra Simonitija predvideva, da bi se POP TV in Kanal A potencialno izključilo iz osnovnih paketov kabelskih operaterjev.

Janši naklonjeni mediji jih celo obtožujejo, da pomagajo pri organizaciji protestov in kršitvam ukrepov za zajezitev epidemije.

Ob tem predlog medijske zakonodaje, ki ga je poleti objavilo ministrstvo za kulturo Vaska Simonitija, nekulturnega ministra iz kvote SDS, pomeni velik udarec za Pro Plus.

Predvideva namreč, da bi se POP TV in Kanal A potencialno izključilo iz osnovnih paketov kabelskih operaterjev.

Janševa vlada je nato predlog sicer začasno umaknila, saj sta DeSUS in SMC zahtevala daljšo javno razpravo, vendar ta nevarnost še vedno visi nad POP TV in Kanalom A.

V Sloveniji kot članici EU sodelovanje državnih podjetij s Pro Plus zaradi dušenja preostalih medijev ni mogoče in ni potrebno.

Toda Janševa grožnja z odvzemom dobičkov POP TV bi lahko bila dovolj močan motiv, da bi Petr Kellner sam »discipliniral« svojo televizijo.

Janša bo dobil mrzli burek
Janša je od Protestne ljudske skupščine prejel odličje: mrzli burek. Vir: PLS

Če se k temu doda še pritisk Orbána in Vučića, ki doma vladata z ustavnima večinama, pa je jasno, da je nevarnost zelo resna.

Razkritje N1 pa kaže še nekaj – da je za vsem tem res političen dogovor in da za tem pritiskom na medije stojita Viktor Orbán in Aleksander Vučić, sicer tesna zaveznika Janeza Janše.

V tej perspektivi se igračkanje opozicijskih poslancev, zlasti dveh poslancev DeSUS-a glede podpiranja ali nepodpiranja konstruktivne nezaupnice zdi neverjetno neodgovorno.

Orban, Vučić, Janša - za privatizacijo neodvisnih medijev
Parodija na Bledu, ki napoveduje prihodnost: Vučić, Janša, Orbán - za privatizacijo neodvisnih medijev. Foto: Insajder.com
Nekaj poslancev DeSUS-a se zaradi drobiža, ki jim ga nudi vladajoča koalicija dobesedno igra z usodo te države.

Tu se nekaj poslancev zaradi drobiža, ki jim ga nudi vladajoča koalicija dobesedno igra z usodo te države.

Vse, kar smo doživeli doslej, bo namreč z zdrsom Slovenije v Orbánovsko-Vučićevsko, predvsem pa Janševo medijsko diktaturo v Sloveniji le bleda senca tega, kar nas še čaka.

In o vsem tem v vodilnih medijih in celo v medijih Pro Plusa, žrtvah prihodnjih medijskih kolin sedanje vlade, seveda ne bo mogoče prebrati in slišati – prav nič, čeprav je zadeva že znana tudi mednarodni javnosti, ker je o tem mogoče brati tudi v angleškem prevodu.

Na najbolj branem portalu v Sloveniji, portalu 24ur.com, ki se hvali z visokim obiskom, je na primer zadnja novica, ki omenja Petra Kellnerja novica iz oktobra lani o tem, da je njegova skupina prevzela njihov družbo.

In nato - molk.

Točno takšen, kot bo kmalu, najpozneje že to pomlad, zavladal tudi v večini vseh ostalih, večjih medijev.

Delite članek