REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nepreizkušeno ali pa krvne strdke? Tudi politiki »državnega vrha« bodo z mešanjem cepiv postali »poskusni zajčki«

Nepreizkušeno ali pa krvne strdke? Tudi politiki »državnega vrha« bodo z mešanjem cepiv postali »poskusni zajčki«Borut Pahor kot poskusni zajec: Le katero cepivo bo prejel z drugim odmerkom? Vir: Twitter

Slovenija je prekinila cepljenje s cepivom AstraZeneca za mlajše od 60 let, še vedno pa (za zdaj) ni spremenila pravila, po katerem bodo vsi cepljeni s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca nato znova cepljeni z istim cepivom.

Spomnimo, 19. marca se je s cepivom AstraZeneca cepil ves državni vrh Slovenije.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je namreč dejala, da bo skupina predlagala ustavitev cepljenja mlajših od 60 let s cepivom AstraZeneca, ker »da bi za nekaj časa počakali, da se razjasnijo nekatere dileme glede varnosti cepiva AstraZenece pri mlajših ljudeh. V tem času bomo cepljenje pri mlajših zadržali.«

Takšno odločitev so pred dnevi že sprejeli v Nemčiji in na Nizozemskem.

Cepljenje Janeza Janše s prvim odmerkom AstraZenece   Vir:  vlada, Twitter
Cepljenje Janeza Janše s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca. Vir: UKOM, Twitter

Na vprašanje, kaj to pomeni za tiste mlajše, ki so že prejeli prvi odmerek AstraZenece, je infektologinja odgovorila: »Trenutno ne vemo. Kot veste, je dobro, da je naslednji odmerek po 12 tednih, ne prej, ker je učinkovitost s tem boljša, tako da se nam ne mudi. In v tem času bo sprejeta odločitev, kaj narediti z drugim odmerkom.«

Slovenija torej še vedno ni spremenila prakse cepljenja tako, kot so to že naredili npr. v Nemčiji.

To pa pomeni, da bi se v skladu z navodilom proizvajalca morali vsi, ki so že bili cepljeni s cepivom AstraZenece po 12 tednih znova cepiti z drugim odmerkom tega cepiva.

Tudi v primeru, če so mlajši.

S tem pa bi bili ti cepljeni ponovno izpostavljeni nevarnosti, da se jim pojavijo krvni strdki. Verjetnost, da se to zgodi je sicer majhna, ko pa se kaj takega zgodi, so primeri pogosto – smrtni.

V posodobljenem priporočilu je nemška komisija za cepiva (STIKO) na svoji spletni strani sporočila, da za zdaj ni znanstvenih dokazov o varnosti mešanih serij cepiv.

V Nemčiji je sicer nemška komisija za cepiva STIKO osebam, mlajšim od 60 let, priporočila, »da se namesto z drugim odmerkom cepiva AstraZenece 12 tednov po prvem cepljenju cepijo z odmerkom mRNA-cepiva

STIKO torej priporoča, da se omenjena skupina ljudi v prihodnje cepi (tudi če je posameznik že prejel prvi odmerek AstraZenece) predvsem s cepivi Pfizer-BioNTecha in Moderne.

Toda tudi tu se skriva past.

V posodobljenem priporočilu je nemška komisija za cepiva (STIKO) na svoji spletni strani sporočila, da za zdaj ni znanstvenih dokazov o varnosti mešanih serij cepiv.

V slovenski posvetovalni skupini za cepljenje lahko sicer menijo, da imajo »dovolj časa« za odločitev o drugem odmerku, toda pri tem znova pozabljajo, da ima takšno odlašanje z odločitvami katastrofalne posledice.

Tisti, ki so že bili cepljeni s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca so sedaj v negotovosti, to pa vidijo tudi mnogi, ki se še niso cepili in ki prav zaradi takšnih nejasnosti morda odlašajo s cepljenjem.

Še več, vsa slovenska javnost je lahko videla, kako se je ves politični vrh cepil s cepivom AstraZenece, da bi pokazal, da je cepivo »varno.«

Komaj 19. marca se je predsednik države Borut Pahor ob predsedniku vlade Janezu Janši in njegovimi ministri cepil s cepivom AstraZeneca.

Prav s tem cepivom se je danes cepil politični vrh države.

Tako so odmerek cepiva AstraZeneca prejeli ne samo predsednik vlade Janez Janša, pač pa tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Cepljeni z AstraZeneco: Pahor, Zorčič, Janša. Vir: Twitter

Janša je že starejši od 60 let, toda 57-letni Borut Pahor in 55-letni Alojz Kovšca spadata v rizično kategorijo, ki je pred dvema slabima izbirama.

Dva tedna po slavnostnem cepljenju državnega vrha je jasno, da mlajših od 60 let – med katere spadajo številni Janševi ministri, ne pa sam Janša – s tem cepivom ne bi več cepili.

To seveda uničujoče vpliva na javno podobo vlade in njeno sposobnost, da vodi državo. Uničujoče vpliva tudi na kampanjo cepljenja.

Le kdo bo verjel vladi, ki se gre vsa cepit zato, da bi dokazala »varnost cepiva«, že 14 dni pozneje pa je to cepivo razglašeno za neuporabno za 80 odstotkov populacije, obenem pa celo v posvetovalni komisiji za cepljenje Bojane Beović še vedno ne vedo, s katerim cepivom cepiti že cepljene s prvim odmerkom AstraZenece!

In še zadnji udarec – ker ni znanstvenih dokazov o varnosti mešanih cepiv, tudi trije meseci seveda ne bodo dovolj, da bi se kaj takšnega preverilo, to pa pomeni, da bodo vsi z AstraZeneco že cepljeni slovenski politiki dejansko neprostovoljni »poskusni zajčki« - vključno s celotno slovensko vlado.

Druga, enako slaba možnost je ponovno cepljenje s cepivom AstraZeneca in izpostavljenost možnosti, da se jim pojavijo krvni strdki.

In da ne pozabimo – prav slovenska vlada je seveda navijala za nakupe prav cepiva AstraZeneca in se zaradi tega celo odrekala očitno precej bolj varnemu cepivu Pfizer/BioNTech.

Posvetovalna skupina ima morda že »dovolj časa« za svoje odločitve, toda prebivalstvo ga nima.

V Sloveniji je doslej umrlo 4068 bolnikov s covidom-19.

In v največji meri prav zaradi nestrokovnih odločitev Janševe vlade in »strokovnjakov«, ki to očitno – niso.

Ob vsem skupaj nas tolaži ena sama misel -, da bodo tudi slovenski politiki, sicer neprostovoljno, z lastno udeležbo v medicinskem eksperimentu in v vlogi poskusnih kuncev tvegali lastna življenja za napredek znanosti in zmago človeštva v boju proti covidu 19.

Delite članek