REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Končno! V Slovenijo prihaja Regeneron, zdravilo, s katerim so zdravili Donalda Trumpa

Končno! V Slovenijo prihaja Regeneron, zdravilo, s katerim so zdravili Donalda TrumpaZdravilo bamlanivimab. Vir: Twitter

Potem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) za zdravilo z učinkovinama bamlanivimab in etesevimab pred kratkim izdala pozitivno mnenje, so v številnih evropskih državah ta zdravila že pričeli nabavljati.

O tem, da Slovenija tu precej zamuja smo sicer že večkrat poročali.

Ta zdravila namreč lahko v veliki meri pomagajo obolelim za koronavirusno boleznijo covid-19, ki sicer ne potrebujejo kisika, vendar pa bi se lahko njihova bolezen lahko zapletla.

Pri omenjenih zdravilih gre pravzaprav za »koktajl protiteles«, oziroma monoklonalnih protiteles, izdelanih v obliki sintetičnih kopij proteinov, s katerimi se človeško telo bori proti koronavirusu SARS-CoV-2.

Gre za že izdelana antitelesa, ki so narejena v laboratoriju, tako da organizem z njimi pasivno branimo pred virusom, za razliko od cepljenja, s katerim se telo aktivno brani.

Zdravilo bamlanivimab pripada skupini monklonskih antiteles in vsebuje večjo količino antiteles, kot krvna plazma človeka, ki je prebolel covid-19 s težjo klinično sliko.

Donald Trump  Vir: Twitter
Donald Trump. Vir: Twitter

Po nekaterih podatkih študije, ki je bila opravljena na 750 visoko rizičnih pacientih, je ta terapija za kar 87 odstotkov zmanjšala možnosti težjega poteka bolezni in smrti pri najtežjih bolnikih.

Zdravilo bamlanivimab pripada skupini monklonskih antiteles in vsebuje večjo količino antiteles, kot krvna plazma človeka, ki je prebolel covid-19 s težjo klinično sliko.

Zakaj tega zdravila, ki bi lahko reševalo življenja v Sloveniji ni, smo vprašali tudi Ministrstvo za zdravje, ki nam je odgovorilo tako:

»Evropska agencija za zdravila (v nadaljevanju: EMA) je za zdravilo z učinkovinama bamlanivimab in etesevimab pred kratkim izdala pozitivno mnenje, kar je predpogoj za začetek postopka za pridobitev pogojnega dovoljenja za promet po centraliziranem postopku na EU ravni.

Predvsem od postopkov za pridobitev dovoljenja za promet na EMA je odvisno, ali se bo zdravilo z navedenima učinkovinama uporabljajo tudi v Republiki Sloveniji. V kratkem se pričakuje, da bo v Sloveniji dostopno prvo zdravilo z monoklonskimi protitelesi za zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo z lastniškim imenom Regeneronnam je sporočilo ministrstvo za zdravje.

Regeneron je sicer tisto zdravilo, ki je zelo verjetno olajšalo potek bolezni in morda celo rešilo življenje nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ko se je okužil z virusom SARS-CoV-2 in zbolel za covidom-19.

V Sloveniji bo to zdravilo sicer – v primerjavi z drugimi državami – dostopno okoli tri mesece za drugimi državami (Nemčijo, Francijo, Madžarsko…), kar je žal precejšnja zamuda.

V Srbiji so na primer že pred dvema mesecema nabavili 5800 odmerkov teh zdravil, v Sloveniji pa so zdravstvene institucije odobravale uvoz posameznih odmerkov po proceduri, ki je lahko trajala tudi mesec dni.

Toda bolje pozno, kot nikoli, saj pa bo dostopnost regenerona gotovo še zmanjšala vsakodnevno število smrtnih žrtev zaradi koronavirusa tudi v Sloveniji.

Delite članek