REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Epski polom: O zdravilu, ki je rešilo Trumpa in ga uporabljajo številne države v Sloveniji zdravniki - nimajo pojma!

Epski polom: O zdravilu, ki je rešilo Trumpa in ga uporabljajo številne države v Sloveniji zdravniki - nimajo pojma!Mar Janez Poklukar nima pojma o zdravilu, ki v Evropi rešuje življenja? Vir: Twitter
Zdravilo Regeneron-2 ameriškega proizvajalca Regeneron je zelo verjetno rešilo življenje nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Ob pomanjkanju cepiv, kaosu glede prijav za cepljenje, ki ga je razkrila polemika vladnega koordinatorja za cepljenje Jelka Kacina in informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik bi moralo vse skupaj skrbeti še eno dejstvo, ki sicer sodi bolj v rubriko »saj ni res - pa je.«

Zelo učinkovito zdravilo, ki ga od februarja uradno uporabljajo v ZDA in ga od začetka marca pri zdravljenju novega koronavirusa priporoča evropska agencija za zdravila EMA, v Sloveniji namreč zdravniki ne uporabljajo in o njem celo - nič ne vedo!

Gre za zdravilo Bamlanivimab in podobno Etesevimab.

Na vprašanja o tem, zakaj ga v Sloveniji še ni in ali ga bomo registrirali in uporabljali, nam z ministrstva za zdravje in Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) niso odgovorili ničesar. Zavili so se v molk.

V NIJZ so nas napotili na Infektološko kliniko v Ljubljani, kjer pa so nam odgovorili, da kolikor vedo, »je to zdravilo še v postopku odobravanja, v EU še ni zaključilo postopka odobritve, je pa dobilo pogojno pozitivno mnenje. Tudi mi smo skupaj z nekaterimi državami v postopku dogovarjanja. Če ga imajo kakšne države v Evropi, je to izven postopkov, ki jih vodi EU.«

Bilo bi smešno, če ne bi bilo tako žalostno.

Evropska agencija za zdravila EMA je namreč že v začetku marca izdala posebno sporočilo, v katerem je priporočila uporabo zdravila na bazi protiteles pacientom, ki ne prejemajo kisik, ki pa jim grozi razvoj bolezni v težjo fazo.

Informacija o tem je bila objavljena tudi v Sloveniji.

Ampak na Infektološki kliniki o tem ne vedo ničesar in še vedno mislijo, da je zdravilo v fazi potrjevanja nekje v katakombah bruseljske birokracije!

Gre predvsem za zdravili Bamlanivimab in Etesevimab, ki sta se pokazali kot zelo uspešni.

Podobno je tudi zdravilo Regeneron-2 ameriškega proizvajalca Regeneron, ki je zelo verjetno rešilo življenje nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ko ga je doletel virus SARS-CoV-2 oziroma koronavirusna bolezen covid-19.

Priporočilo Evropske agencije za zdravila z začetka meseca marca o uporabi tega čudežnega zdravila pomeni, da ga lahko sedaj uporabijo posamezne države Evrope pri nabavi in uporabi zdravila Regeneron-2.

Torej tudi Slovenija.

Toda na Infektološki kliniki, NIJZ, JAZMP, pristojnem ministrstvu ... o tem še vedno ne vedo ničesar in še vedno čakajo na zeleno luč iz Bruslja!?

Zdravilo bamlanivimab Vir:Twitter
Zdravilo Bamlanivimab. Vir: Twitter

Konec marca so se tega, sicer dragega zdravila razveselili tudi v Srbiji.

V državo je namreč prispelo skupaj kar 5800 odmerkov novega, precej dragega ameriškega zdravila zoper covid-19 Bamlanivimab.

Gre za prvo inovativno zdravilo, ki je bilo narejeno prav za zdravljenje in blažitev posledic covida -19.

Kot je pojasnil Bojan Trkulja iz Združenja proizvajalcev inovativnih zdravil je mehanizem zdravila takšen, da se »antitelesa vežejo za specifičen receptor na proteinu S, ki omogoča virusu, da vstopi v celico, zato v trenutku, ko se antitelesa vežejo za protein S, ta izgubi možnost vstopa. Na ta način pa se preprečuje nadaljnje širjenje infekcije oziroma napredovanje bolezni iz blage v težko.«

Vse torej kaže, da sta predsednik vlade Janez Janša in aktualni zdravstveni minister Janez Poklukar še vedno preveč zaposlena s tvitanjem in kadrovskimi rošadami, da bi se spomnila naročiti zdravilo, na katero smo v Insajderju.com opozorili že 11. marca.

Jemanje vzorcev - v Sloveniji...
Hitri testi: Poslovna priložnost za mlade sile SDS. Vir: Twitter

In kot vse kaže niti drugi slovenski mediji o tem čudesu medicine prav tako ne poročajo, kajti Slovenija je še vedno očitno v obdobju covidne ledene dobe in je obtičala v primežu poslovnih partnerjev aktualne oblasti in njihovi dobavi hitrih testov.

Vse namreč kaže, da sta predsednik vlade in aktualni zdravstveni minister še vedno preveč zaposlena s tvitanjem in kadrovskimi rošadami, da bi naročila zdravilo, na katero smo v Insajderju opozorili že 11. marca.

Pri omenjenih zdravilih gre pravzaprav za »koktajl protiteles«, oziroma monoklonalnih protiteles, izdelanih v obliki sintetičnih kopij proteinov, s katerimi se človeško telo bori proti koronavirusu SARS-CoV-2.

Zdravilo je za nujno uporabo dovoljeno tudi v Združenih državah Amerike.

Stranskih učinkov je malo in v kolikor nastopijo gre za reakcije na mestu infuzije protiteles, ki se dajejo direktno v žile pacientov.

Po nekaterih podatkih študij, na primer ene, ki je bila opravljena na 750 visoko rizičnih pacientih, je ta terapija za kar 87 odstotkov zmanjšala možnosti težjega poteka bolezni in smrti pri najtežjih bolnikih.

Zdravilo je mogoče uporabiti v štirih situacijah: preventivno v primeru covid-19 pozitivnih, da bi se preprečilo pojavljanje simptomov, nato tam, kjer obstaja tveganje za razvoj težje klinične slike, pri terapiji ob težji klinični sliki, ki ne zahteva terapije s kisikom in pri kompromitiranih osebah, ki ne morejo biti cepljene, ker njihovo telo ne more ustvarjati protiteles.

Študija na 750 visoko rizičnih pacientih je pokazala, da je ta terapija za kar 87 odstotkov zmanjšala možnosti težjega poteka bolezni in smrti pri najtežjih bolnikih.

Gre za že drugo obsežno študijo v pozni fazi preiskovanja zdravila. Prejšnja je pokazala, da je zdravilo uspešno v 70 odstotkih primerov.

Glede učinkovitosti proti novim sevom koronavirusa sedaj ni podatkov, toda nekateri znanstveniki ocenjujejo, da se bo dolgoročno bolje obnesel ameriški »koktejl« dveh protiteles Regeneron kot pa Bamlanivimab, ki temelji na eni vrsti protiteles.

Zdravili Bamlanivimab in Etesevimab izdeluje podjetje Eli Lilly.

Podjetje Eli Lilly je pripravljeno proizvesti milijon doz te kombinirane terapije že v naslednjih mesecih, vodilni iz tega podjetja pa so v aktivnih pogovorih, da bi z zdravilom oskrbeli »vlade širom sveta.«

Zdravila banlanivimab v centralni bazi - ni.  Vir:Posnetek zaslona
Zdravila Banlanivimab v slovenski centralni bazi zdravil - ni. Vir: Posnetek zaslona

Toda v Sloveniji tega zdravila, kot kaže vpogled v register zdravil - ni.

Podjetje Eli Lilly je pripravljeno z zdravilom oskrbeli »vlade širom sveta.«

Informacijo evropske agencije za zdravila EMA je Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke sicer objavila, to pa je bilo vse.

Povsem drugače pa ravnajo v drugih državah.

Madžarska je na primer to zdravilo že dovolila za uporabo, Nemčija pa že uvozila.

Za uporabo so ga že dovolili tudi v Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem in mnogih drugih evropskih državah…

Trump je s podobnim zdravilom premagal Covid-19
Trump je s podobnim zdravilom premagal covid-19. Vir: Twitter

Slovenija pa čaka...

Še huje, vodilni infektologi, ki vas bodo morda zdravili, če boste zaradi covida-19 pristali v bolnišnici o tem zdravilu še vedno ne vedo nič in so prepričani, da je zdravilo še vedno v nekih birokratskih postopkih potrjevanja, čeprav ga za uporabo priporoča celo vsemogočna EMA!

Gre za tisto Evropsko agencijo za zdravila, ki še ni dala zelene luči za ruski Sputnik V, kar je za slovenske politike prav tako izgovor, da se o nabavi tega zdravila za Slovenijo sploh niso pozanimali. Medtem pa ga kupujejo Madžarska, Slovaška, Avstrija...

Slovenija pa čaka. Minister za zdravje čaka, NIJZ čaka. JAZMP - čaka. Na kaj še? Zeleno luč nekdanjega zdravstvenega ministra Janeza Janše?

Toda minister za zdravje še vedno čaka. Tudi JAZMP - čaka.

Na kaj še? Zeleno luč nekdanjega začasnega zdravstvenega ministra Janeza Janše?

Hitro pa se je v regiji (znova) odzvala Srbija, ki je v Evropi druga in po nekaterih podatkih celo prva tudi, ko gre za število cepljenj.

V Srbiji je predsednik države Aleksandar Vučić po zasedanju Sveta za nacionalno varnost že v začetku marca napovedal, da bo Srbija nabavila to sicer precej drago zdravilo, da bi lahko zaščitila življenja najbolj ogroženih državljanov.

Do konca meseca je bilo zdravilo že v državi.

Profesor dr. Radan Stojanović, klinični farmakolog in redni profesor na Medicinski fakulteti v Beogradu je pojasnil, kako zdravilo deluje.

»Gre za že izdelana antitelesa, ki so narejena v laboratoriju, tako da organizem z njimi pasivno branimo pred virusom, za razliko od cepljenja, s katerim se telo aktivno brani. Zdravilo Bamlanivimab pripada skupini monklonskih antiteles in vsebuje večjo količino antiteles, kot krvna plazma človeka, ki je prebolel covid-19 s težjo klinično sliko,« je pojasnil profesor dr. Stojanović.

Zdravilo bamlanivimab Vir:Twitter
Zdravilo Bamlanivimab. Vir: Twitter

Ena od prednosti antiteles je, da se lahko to zdravilo, odvisno od cilja, lahko dozira.

Zdravilo sicer ni vsemogoče in vedno ne pomaga, vendar je zelo učinkovito.

Njegovi učinki nato trajajo samo nekaj mesecev in zdravilo ne daje trajne zaščite.

Pri cepivih se Janševa vlada izgovarja, da ruskih in kitajskih ne more uvoziti, ker jih ni odobrila EMA. Toda kakšen izgovor lahko najde pri zdravilih, ki jih je EMA dovolila? Očitno nikakršnega.

Kljub temu pa je nenavadno, da Janševa vlada, ki tako zelo skrbi za zdravje državljanov, da jih je več kot 150 dni vse ponoči zapirala v domove, ne poskrbi tudi za nabavo zdravila, s katerim bi lahko obvarovala življenja mnogih, s tem pa tudi sprostila javno življenje.

Pri cepivih se Janševa vlada sicer izgovarja, da ruskih in kitajskih ne more uvoziti, ker jih ni odobrila EMA.

Pa čeprav gre za izgovor, saj ista cepiva že uvažajo na Madžarsko, Češko, Hrvaško...

Toda kakšen izgovor vlada lahko najde pri zdravilih, ki jih je EMA dovolila?

Očitno nikakršnega.

Če lahko kdo uredi zdravstvo, je to Janez Poklukar, je o tem nedavno dejal njegov mentor in nekdanji sodelavec iz jeseniške bolnišnice Igor Rus.

Toda sedaj lahko vidimo, da pod vodstvom Janeza Poklukarja slovensko zdravstvo sploh ne ve, da vsi okoli Slovenije že uporabljajo pomembno zdravilo, ki rešuje številne najbolj ogrožene covidne bolnike.

Epski polom, bi rekel znani slovenski epidemiolog.

Ob tem pa Slovenija znova - premalo testira!

Zaključek te klavrne zgodbe, na katero smo opozorili že pred več kot mesecem dni je tako še vedno enak: Ali gre za nevednost nove »strokovne skupine« in novega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, ali pa za namerno odločitev in povsem neprimerno »šparanje« države tam, kjer je to najbolj nesmiselno in dobesedno smrtno nevarno – pri zdravju prebivalcev, ki zbolijo za covidom-19.

Delite članek