REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EMA v EU dovolila zdravilo, ki je rešilo življenje Trumpu, Slovenija pa pri uporabi in uvozu znova zamuja!

EMA v EU dovolila zdravilo, ki je rešilo življenje Trumpu, Slovenija pa pri uporabi in uvozu znova zamuja!Zdravilo bamlanivimab. Vir: Twitter
Zdravilo Regeneron-2 ameriškega proizvajalca Regeneron je zelo verjetno rešilo življenje nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Evropska agencija za zdravila EMA je prejšnji petek izdala posebno sporočilo, v katerem je priporočila uporabo zdravila na bazi protiteles pacientom, ki ne prejemajo kisik, ki pa jim grozi razvoj bolezni v težjo fazo.

Gre predvsem za zdravili bamlanivimab in etesevimab, ki sta se pokazali zelo uspešni. Podobno je tudi zdravilo Regeneron-2 ameriškega proizvajalca Regeneron, ki je zelo verjetno rešilo življenje nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ko ga je doletel virus SARS-CoV-2 oziroma koronavirusna bolezen covid-19.

To priporočilo lahko sedaj uporabijo posamezne države Evrope pri nabavi in uporabi tega zdravila.

Zdravilo bamlanivimab Vir:Twitter
Zdravilo bamlanivimab. Vir: Twitter

Pri omenjenih zdravilih gre pravzaprav za »koktajl protiteles«, oziroma monoklonalnih protiteles, izdelanih v obliki sintetičnih kopij proteinov, s katerimi se človeško telo bori proti koronavirusu SARS-CoV-2.

Zdravilo je za nujno uporabo dovoljeno tudi v ZDA.

Stranskih učinkov je malo in v kolikor nastopijo gre za reakcije na mestu infuzije protiteles, ki se dajejo direktno v žile pacientov.

Po nekaterih podatkih študij, na primer ene, ki je bila opravljena na 750 visoko rizičnih pacientih, je ta terapija za kar 87 odstotkov zmanjšala možnosti težjega poteka bolezni in smrti pri najtežjih bolnikih.

Študija na 750 visoko rizičnih pacientih je pokazala, da je ta terapija za kar 87 odstotkov zmanjšala možnosti težjega poteka bolezni in smrti pri najtežjih bolnikih.

Gre za že drugo obsežno študijo v pozni fazi preiskovanja zdravila. Prejšnja je pokazala, da je zdravilo uspešno v 70 odstotkih primerov.

Glede učinkovitosti proti novim sevom koronavirusa sedaj ni podatkov, toda nekateri znanstveniki ocenjujejo, da se bo dolgoročno bolje obnesel ameriški »koktejl« dveh protiteles Regeneron kot pa bamlanivimab, ki temelji na eni vrsti protiteles.

Zdravili bamlanivimab in etesevimab izdeluje podjetje Eli Lilly.

Zdravila banlanivimab v centralni bazi - ni.  Vir:Posnetek zaslona
Zdravila banlanivimab v slovenski centralni bazi - ni. Vir: Posnetek zaslona
Podjetje Eli Lilly je pripravljeno z zdravilom oskrbeli »vlade širom sveta.«

Od februarja je zdravilo že na voljo tudi v ZDA.

Podjetje Eli Lilly je pripravljeno proizvesti milijon doz te kombinirane terapije že v naslednjih mesecih, podjetje pa je v aktivnih pogovorih, da bi z zdravilom oskrbeli »vlade širom sveta.«

Toda v Sloveniji tega zdravila, kot kaže vpogled v register zdravil - ni.

Informacijo evropske agencije za zdravila EMA je Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke sicer objavila, to pa je bilo tudi vse.

Trump je s podobnim zdravilom premagal Covid-19
Trump je s podobnim zdravilom premagal covid-19. Vir: Twitter

Povsem drugače pa ravnajo v drugih državah.

Madžarska je na primer to zdravilo že dovolila za uporabo, Nemčija pa že uvozila.

Za uporabo so ga  že dovolili tudi v Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, Nizozemskem in mnogih drugih evropskih državah…

Slovenija pa čaka.

Slovenija pa čaka. Minister za zdravje čaka, NIJZ čaka. JAZMP - čaka. Na kaj še? Zeleno luč nekdanjega zdravstvenega ministra Janeza Janše?

Minister za zdravje čaka, NIJZ čaka. JAZMP - čaka. Na kaj še? Zeleno luč nekdanjega zdravstvenega ministra Janeza Janše?

Hitro se je odzvala tudi Srbija, ki je v Evropi druga in po nekaterih podatkih celo prva tudi, ko gre za število cepljenj.

V Srbiji je predsednik države Aleksandar Vučić po zasedanju Sveta za nacionalno varnost napovedal, da bo Srbija nabavila to sicer precej drago zdravilo, da bi lahko zaščitila življenja najbolj ogroženih državljanov.

Profesor dr. Radan Stojanović, klinični farmakolog in redni profesor na Medicinski fakulteti v Beogradu je pojasnil, kako zdravilo deluje.

»Gre za že izdelana antitelesa, ki so narejena v laboratoriju, tako da organizem z njimi pasivno branimo pred virusom, za razliko od cepljenja, s katerim se telo aktivno brani. Zdravilo bamlanivimab pripada skupini monklonskih antiteles in vsebuje večjo količino antiteles, kot krvna plazma človeka, ki je prebolel covid-19 s težjo klinično sliko,« je pojasnil profesor.

Zdravilo bamlanivimab Vir:Twitter
Zdravilo bamlanivimab. Vir: Twitter

Zdravilo je mogoče uporabiti v štirih situacijah: preventivno v primeru covid-19 pozitivnih, da bi se preprečilo pojavljanje simptomov, nato tam, kjer obstaja tveganje za razvoj težje klinične slike, pri terapiji ob težji klinični sliki, ki ne zahteva terapije s kisikom in pri kompromitiranih osebah, ki ne morejo biti cepljene, ker njihovo telo ne more ustvarjati protiteles.

Ena od prednosti antiteles je, da se lahko to zdravilo, odvisno od cilja, lahko dozira.

Zdravilo sicer ni vsemogoče in vedno ne pomaga, vendar je zelo učinkovito.

Pri cepivih se vlada izgovarja, da ruskih in kitajskih ne more uvoziti, ker jih ni odobrila EMA.Toda kakšen izgovor vlada lahko najde pri zdravilih, ki jih je EMA dovolila? Očitno nikakršnega.

Njegovi učinki nato trajajo samo nekaj mesecev in zdravilo ne daje trajne zaščite.

Kljub temu pa je nenavadno, da Janševa vlada, ki tako zelo skrbi za zdravje državljanov, da jih več kot 140 dni vse ponoči zapira v domove, ne poskrbi tudi za nabavo zdravila, s katerim bi lahko obvarovala življenja mnogih, s tem pa tudi sprostila javno življenje.

Pri cepivih se vlada izgovarja, da ruskih in kitajskih ne more uvoziti, ker jih ni odobrila EMA.

Pa čeprav gre za izgovor, saj ista cepiva že uvažajo na Madžarsko, Češko, Hrvaško...

Toda kakšen izgovor vlada lahko najde pri zdravilih, ki jih je EMA dovolila?

Očitno nikakršnega.

Ali gre za nevednost nove »strokovne skupine« in novega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, ali pa za namerno odločitev in »šparanje« države tam, kjer je to najbolj nesmiselno in škodljivo – pri zdravju njenih prebivalcev.

Delite članek