REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odlično: V državo prispelo 5800 odmerkov novega, dragega, a uspešnega ameriškega zdravila zoper covid-19!

Odlično: V državo prispelo 5800 odmerkov novega, dragega, a uspešnega ameriškega zdravila zoper covid-19!Zdravilo Bamlanivimab. Vir: Twitter
Zdravilo Regeneron-2 ameriškega proizvajalca Regeneron je zelo verjetno rešilo življenje nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Za vse, ki jih skrbi dejstvo, da zaradi nenaročanja in pomanjkanja zdravil še dolgo časa ne bodo prišli na vrsto za cepljenje proti koronavirusu prihaja končno vsaj ena dobra novica.

V državo je namreč prispelo skupaj kar 5800 odmerkov novega, precej dragega ameriškega zdravila zoper covid-19 Bamlanivimab.

Gre za prvo inovativno zdravilo, ki je bilo narejeno prav za zdravljenje in blažitev posledic covida -19.

Kot je pojasnil Bojan Trkulja iz Združenja proizvajalcev inovativnih zdravil je mehanizem zdravila takšen, da se »antitelesa vežejo za specifičen receptor na proteinu S, ki omogoča virusu, da vstopi v celico, zato v trenutku, ko se antitelesa vežejo za protein S, ta izgubi možnost vstopa. Na ta način pa se preprečuje nadaljnje širjenje infekcije oziroma napredovanje bolezni iz blage v težko,« je pojasnil Trkulja.

Za vse, ki so se novici razveselili v Sloveniji pa je žal potrebno opozoriti, da zdravilo žal ni na voljo v državi Sloveniji – pač pa v državi Srbiji.

Vse namreč kaže, da sta predsednik vlade Janez Janša in aktualni minister Janez Poklukar še vedno preveč zaposlena s tvitanjem in kadrovskimi rošadami, da bi se spomnila naročiti zdravilo, na katero smo v Insajderju opozorili že 11. marca.

Jemanje vzorcev - v Sloveniji...
Hitri testi: Poslovna priložnost za mlade sile SDS. Vir: Twitter

In kot vse kaže niti drugi slovenski mediji o tem čudesu medicine prav tako ne poročajo, kajti Slovenija je še vedno očitno v obdobju kovidne ledene dobe in je obtičala v primežu poslovnih partnerjev aktualne oblasti in njihovi dobavi hitrih testov.

Vse namreč kaže, da sta predsednik vlade in aktualni minister še vedno preveč zaposlena s tvitanjem in kadrovskimi rošadami, da bi naročila zdravilo, na katero smo v Insajderju opozorili že 11. marca.

Zato se zdi prav, da ponovimo to, kar smo o tem zdravilu že poročali.

Evropska agencija za zdravila EMA je namreč že v začetku marca izdala posebno sporočilo, v katerem je priporočila uporabo zdravila na bazi protiteles pacientom, ki ne prejemajo kisik, ki pa jim grozi razvoj bolezni v težjo fazo.

Gre predvsem za zdravili Bamlanivimab in Etesevimab, ki sta se pokazali zelo uspešni.

Podobno je tudi zdravilo Regeneron-2 ameriškega proizvajalca Regeneron, ki je zelo verjetno rešilo življenje nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ko ga je doletel virus SARS-CoV-2 oziroma koronavirusna bolezen covid-19.

Priporočilo Evropske agencije za zdravila z začetka meseca o uporabi tega čudežnega zdravila lahko sedaj uporabijo posamezne države Evrope pri nabavi in uporabi zdravila Regeneron-2.

Zdravilo bamlanivimab Vir:Twitter
Zdravilo bamlanivimab. Vir: Twitter

Pri omenjenih zdravilih gre pravzaprav za »koktajl protiteles«, oziroma monoklonalnih protiteles, izdelanih v obliki sintetičnih kopij proteinov, s katerimi se človeško telo bori proti koronavirusu SARS-CoV-2.

Zdravilo je za nujno uporabo dovoljeno tudi v ZDA.

Stranskih učinkov je malo in v kolikor nastopijo gre za reakcije na mestu infuzije protiteles, ki se dajejo direktno v žile pacientov.

Po nekaterih podatkih študij, na primer ene, ki je bila opravljena na 750 visoko rizičnih pacientih, je ta terapija za kar 87 odstotkov zmanjšala možnosti težjega poteka bolezni in smrti pri najtežjih bolnikih.

Študija na 750 visoko rizičnih pacientih je pokazala, da je ta terapija za kar 87 odstotkov zmanjšala možnosti težjega poteka bolezni in smrti pri najtežjih bolnikih.

Gre za že drugo obsežno študijo v pozni fazi preiskovanja zdravila. Prejšnja je pokazala, da je zdravilo uspešno v 70 odstotkih primerov.

Glede učinkovitosti proti novim sevom koronavirusa sedaj ni podatkov, toda nekateri znanstveniki ocenjujejo, da se bo dolgoročno bolje obnesel ameriški »koktejl« dveh protiteles Regeneron kot pa Bamlanivimab, ki temelji na eni vrsti protiteles.

Zdravili Bamlanivimab in Etesevimab izdeluje podjetje Eli Lilly.

Zdravila banlanivimab v centralni bazi - ni.  Vir:Posnetek zaslona
Zdravila banlanivimab v slovenski centralni bazi zdravil - ni. Vir: Posnetek zaslona
Podjetje Eli Lilly je pripravljeno z zdravilom oskrbeli »vlade širom sveta.«

Podjetje Eli Lilly je pripravljeno proizvesti milijon doz te kombinirane terapije že v naslednjih mesecih, vodilni iz tega podjetja pa so v aktivnih pogovorih, da bi z zdravilom oskrbeli »vlade širom sveta.«

Toda v Sloveniji tega zdravila, kot kaže vpogled v register zdravil - ni.

Informacijo evropske agencije za zdravila EMA je Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke sicer objavila, to pa je bilo tudi vse.

Povsem drugače pa ravnajo v drugih državah.

Trump je s podobnim zdravilom premagal Covid-19
Trump je s podobnim zdravilom premagal covid-19. Vir: Twitter

Madžarska je na primer to zdravilo že dovolila za uporabo, Nemčija pa že uvozila.

Za uporabo so ga že dovolili tudi v Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem in mnogih drugih evropskih državah…

Slovenija pa čaka.

Slovenija pa čaka. Minister za zdravje čaka, NIJZ čaka. JAZMP - čaka. Na kaj še? Zeleno luč nekdanjega zdravstvenega ministra Janeza Janše?

Minister za zdravje čaka, NIJZ čaka. JAZMP - čaka. Na kaj še? Zeleno luč nekdanjega zdravstvenega ministra Janeza Janše?

Hitro se je odzvala tudi Srbija, ki je v Evropi druga in po nekaterih podatkih celo prva tudi, ko gre za število cepljenj.

V Srbiji je predsednik države Aleksandar Vučić po zasedanju Sveta za nacionalno varnost že v začetku marca napovedal, da bo Srbija nabavila to sicer precej drago zdravilo, da bi lahko zaščitila življenja najbolj ogroženih državljanov.

Do konca meseca je bilo zdravilo že v državi.

Profesor dr. Radan Stojanović, klinični farmakolog in redni profesor na Medicinski fakulteti v Beogradu je pojasnil, kako zdravilo deluje.

»Gre za že izdelana antitelesa, ki so narejena v laboratoriju, tako da organizem z njimi pasivno branimo pred virusom, za razliko od cepljenja, s katerim se telo aktivno brani. Zdravilo Bamlanivimab pripada skupini monklonskih antiteles in vsebuje večjo količino antiteles, kot krvna plazma človeka, ki je prebolel covid-19 s težjo klinično sliko,« je pojasnil profesor dr. Stojanović.

Zdravilo bamlanivimab Vir:Twitter
Zdravilo Bamlanivimab. Vir: Twitter

Zdravilo je mogoče uporabiti v štirih situacijah: Preventivno v primeru covid-19 pozitivnih, da bi se preprečilo pojavljanje simptomov, nato tam, kjer obstaja tveganje za razvoj težje klinične slike, pri terapiji ob težji klinični sliki, ki ne zahteva terapije s kisikom in pri kompromitiranih osebah, ki ne morejo biti cepljene, ker njihovo telo ne more ustvarjati protiteles.

Ena od prednosti antiteles je, da se lahko to zdravilo, odvisno od cilja, lahko dozira.

Zdravilo sicer ni vsemogoče in vedno ne pomaga, vendar je zelo učinkovito.

Pri cepivih se vlada izgovarja, da ruskih in kitajskih ne more uvoziti, ker jih ni odobrila EMA. Toda kakšen izgovor Janševa vlada lahko najde pri zdravilih, ki jih je EMA dovolila? Očitno nikakršnega.

Njegovi učinki nato trajajo samo nekaj mesecev in zdravilo ne daje trajne zaščite.

Kljub temu pa je nenavadno, da Janševa vlada, ki tako zelo skrbi za zdravje državljanov, da jih več kot 140 dni vse ponoči zapira v domove, ne poskrbi tudi za nabavo zdravila, s katerim bi lahko obvarovala življenja mnogih, s tem pa tudi sprostila javno življenje.

Pri cepivih se Janševa vlada sicer izgovarja, da ruskih in kitajskih ne more uvoziti, ker jih ni odobrila EMA.

Pa čeprav gre za izgovor, saj ista cepiva že uvažajo na Madžarsko, Češko, Hrvaško...

Toda kakšen izgovor vlada lahko najde pri zdravilih, ki jih je EMA dovolila?

Očitno nikakršnega.

Ali gre za nevednost nove »strokovne skupine« in novega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, ali pa za namerno odločitev in »šparanje« države tam, kjer je to najbolj nesmiselno in škodljivo – pri zdravju njenih prebivalcev.

Delite članek