REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lovci in aktivisti v tekmi s časom: medvedko z mladiči dovoljeno ustreliti le še do nedelje

Lovci in aktivisti v tekmi s časom: medvedko z mladiči dovoljeno ustreliti le še do nedeljeDaljnogled lovske puške Vir: Pixabay

V okolici Vrha nad Želimljami poteka prava vojna med lovci in vaščani na eni strani in aktivisti, ki si želijo zaščiti medvedko pred lovskimi kroglami na drugi strani.

Za odstrel medvedke z mladičema, ki je napadla 80-letno žensko in jo poškodovala, je namreč čas le še do nedelje, ko se izteče interventna odločba za odstrel.

Medvedka je žensko v naselju Vrh nad Želimljami napadla v soboto zjutraj, posebna skupina pa je po izdani interventni odločbi še isti dan začela z iskanjem medvedke, ki je predvidena za odstrel.

Znano pa je, da slovenski medvedi, ko jih preselijo drugam, povzročajo težave tudi tam. Na primer v francoskih Pirinejih.

Smrti medvedke, ki bi s seboj nujno potegnila tudi odstrel dveh mladičev, saj sta še premajhna za preselitev nekam drugam in samostojno življenje - pa si ne želijo aktivisti.

Znano pa je, da slovenski medvedi, ko jih preselijo drugam, povzročajo težave tudi tam. Na primer v francoskih Pirinejih.

Skupina aktivistov zato skuša s hrupom "zaščititi" medvedko, vendar pa starešina Lovske družine Škofljica Mitja Spindler poudarja, da jo bodo s tem le še dodatno razdražili.

Medvedje, rjavi Vir:Pixabay
Družina rjavih medvedov. Vir: Pixabay

Medvedka je namreč zaradi hrupa aktivistov še bolj razdražena. "Ne razumem aktivistov. Menijo, da bodo naredili korist medvedki, pa je ne. S povzročanjem hrupa jo bodo še dodatno razdražili in takšna je še bolj nevarna," je ocenil Mitja Spindler.

Medvedka naj bi bila zaradi hrupa aktivistov še bolj razdražena.

V sredo so jo sicer opazili, a so se ta dan že organizirali posamezniki, ki s hrupom - med drugim ropotajo z lonci in pokrovkami, na glas poslušajo glasbo in hupajo - odganjajo medvedko.

Aktivisti tako s svojim ravnanjem preprečujejo izvajanje uradne odločbe, hkrati pa kršijo zakon o lovstvu. V zakonu je namreč za posameznike, ki vznemirjajo divjad, predpisana globa v višini od 420 do 1200 evrov.

Ravno ravnanje aktivistov, če bodo do prevelike mere razdražili medvedko, je lahko po Spindlerjevih pojasnilih razlog za podaljšanje odločbe. V okolju je namreč prisotna dodatno zaradi hrupa razdražena medvedka, ki lahko postane še bolj nevarna.

Lovec Vir:Pixabay

Zato je tudi vse manj verjetno, da bodo našli sled za medvedko. Lovci je niti ne iščejo po gozdu, saj je to - prenevarno.

Dejanje aktivistov je označil kot neodgovorno, nezrelo in nevarno. "Nevarnosti se ne zavedajo. Medvedka se prikaže kot duh. Giblje se kot maček, neslišno, tudi bliskovita je kot maček. Povrhu vsega pa je še mama," je dejal.

Medvedka se je doslej zadrževala na določenem območju vasi Vrh in začetku vasi Gradišče, kjer pa so zdaj prisotni aktivisti. Ko bodo ti odšli, pa bi se lahko medvedka znova približala domačinom ali pa ljudem blizu kakšne druge vasi ali naselja. Tako pa lahko pride do novega incidenta.

Medvedka bo tako rešena, vendar bo strah med ljudmi še naprej prisoten.

Odločba za odstrel bi se lahko tudi podaljšala, mora pa za to obstajati tehten razlog. Da bi odločbo podaljšali, lovci pa bi bili pri njenem izvajanju zaradi protestnikov neučinkoviti, se Spindlerju ne zdi smiselno.

V nedeljo bo intervencijska skupina preučila stanje in se odločila, kako naprej.

Med domačimi bodo znova preverili razmere, a če ne bo konfliktov, se najbrž ne bodo odločili za podaljšanje. Medvedka bo tako rešena, vendar bo strah med ljudmi še naprej prisoten.

Delite članek