REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenski medvedi povzročajo težave v francoskih Pirenejih

Slovenski medvedi povzročajo težave v francoskih Pirenejih

V francoskih Pirenejih imajo letos težave zaradi okoli 40 medvedov, ki napadajo tamkajšnjo živino. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so kmetje letos izdali že več kot 300 prošenj za odškodnino za ovce, ki so jih poškodovali ali ubili medvedi. Te živali, ki so jih v Pireneje pred 20 leti naselili iz Slovenije, so strogo zaščitene.

Od januarja do začetka avgusta naj bi bili medvedi posredno ali neposredno krivi za smrt okoli 300 ovac. Samo julija naj bi po poročanju francoskih medijev poginilo več kot 200 ovac, ki so v begu pred enim ali več medvedi padle v prepad.

Lani so kmetje od januarja do začetka avgusta zaprosili za odškodnine za 60 ovac, ki so jih ubili ali poškodovali medvedi, letos je ta številka več kot petkrat višja.

Župan občine Ustou, kjer je regionalni park, je na območju svoje občine zato že prepovedal prosto gibanje medvedov.

V Pirenejih trenutno živi okoli 40 rjavih medvedov, ki jih strokovnjaki pazljivo opazujejo. So strogo zaščiteni, lov nanje ni dovoljen. Medvedi so na območju v 90. letih prejšnjega stoletja predvsem zaradi lova skoraj izumrli, a so nato iz Slovenije, leta 1996 pripeljali tri zveri te vrste, da bi prispevali k njihovi ohranitvi.

Delite članek