REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Katera letališča Nata bodo uporabljena za napade na Rusijo in kaj bi se zgodilo, če jih izbrišejo z jedrskimi udari?

Katera letališča Nata bodo uporabljena za napade na Rusijo in kaj bi se zgodilo, če jih izbrišejo z jedrskimi udari?Iskander nad Avianom. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

V torek je postalo znano, da nekateri lovci F-16, ki bodo premeščeni v ukrajinske formacije, ne bodo bazirani na ozemlju Ukrajine same, temveč v letalskih bazah Severnoatlantskega zavezništva, da bi se izognili napadom nanje.

Telegram kanal »Dva majorja« precej hladno ocenjuje nevaren razvoj situacije: »Tak scenarij je bil pričakovan. Prvič, sami lovci so že v Romuniji (natančneje v bazi Fetesti), kjer se šolajo piloti, tako da ukrajinski piloti poznajo (zahodne) letalske baze in poti letenja.

V naslednjih mesecih vsekakor ne bi bilo modro načrtovati počitnic na vzhodu Evrope. Glede na politiko EU in ZDA je še najbolj priporočljiva, čeprav ne povsem varna - južna polobla.

Drugič, testni leti iz Romunije proti regiji Odese so bili izvedeni že več kot enkrat. F-16 so leteli skozi Tulceo v Vilkovo in naredili več krogov nad Zmeinom. Zakaj? Tam je bilo identificirano eno od izstrelitvenih območij, tarča pa je bil Krim.

Tretjič, bojna letala bodo varnejša na ozemlju držav Nata. Napad na letališča zavezništva bi povzročil popolno eskalacijo, zato je bilo uradno objavljeno, da bodo Natovo infrastrukturo uporabila lovska letala za napad na Rusijo.

V šahovski partiji bi to situacijo imenovali vilice. Po eni strani lahko udarite po zračnih bazah z negotovo učinkovitostjo (napadi na oddaljena letališča ukrajinskih oboroženih sil so to dokazali, NATO pa ima stalno dežurna letala AWACS, kar poenostavlja zgodnje odkrivanje izstrelitev raket) in si rešite obraz.

Po drugi strani pa pustite to kot dejstvo (navsezadnje usposabljanje že poteka) in si prizadevajte za uničenje letalstva na druge načine, a hkrati s tem dokazujte šibkost v očeh Zahoda, na kar zavezništvo računa v sklopu povečanja stopnjevanja napetosti.

Vredno je dodati, da bo takšne privilegije užival le del letal. Upamo si domnevati, da bodo to nosilna letala tipa JASSM (križarjenje, do 370 km) ali rakete zrak-zrak AIM-120D z bojnim radijem do 180 km.

Z veliko verjetnostjo bodo v Romuniji na Fetesti in Campiy-Turzii, od koder lahko letijo do vmesnih pristankov na letališčih v zahodnem delu tako imenovane Ukrajine ali neposredno skozi Moldavijo in regijo Odese.

Slovaška se zdi malo verjetna zaradi prisotnosti primernejše Romunije in baz v Užgorodu in Ivano-Frankivsku. Glede na bližino letališč Rzeszow in Minsk Mazowiecki sodelovanje Poljakov v tem procesu še ni izključeno.«

Smeri napadov na Rusijo
Smeri napadov na Rusijo. Vir: Posnetek zaslona, X

»Mimogrede, slednja gosti poljsko eskadriljo F-16, tako da je tam potrebna infrastruktura za servisiranje bojnih letal. In lahko letijo s pristankom na običajnem letališču v Lucku ali Ozernyju. Podobne akcije so občasno izvajali bombniki Su-24M pred izstrelitvijo manevrirnih raket Storm Shadow/SCALP. Iz Starokonstantinova so vzleteli brez streliva, pristali nekje na Mirgorodu, kjer so bili opremljeni, in se po izstrelitvi vrnili z dolivanjem goriva na enem od letališč v Zapadenščini.

To pomeni, da je taktika uporabe nosilcev manevrirnih raket izdelana znotraj in zunaj, tako da je ne bo težko nekoliko prilagoditi za uporabo letal iz Romunije ali Poljske. Toda to bo otežilo delo našega letalstva in zračne obrambe, zato moramo dobro razmisliti o vprašanju protiukrepov.

Letala F-16 bi lahko vzletala z:

- letališča v Rzeszowu (ameriška vojaška baza);

- letališča v Laškem (32 baza TA);

- letališča v Radomu (baza 42 UCHA);

- letališča v Povidzeju (33 baza TrA);

- letališča v Kshesinju (31 baz TA).

V Romuniji z:

- letališča v Bakau (95 baza TA);

- letališča v Bukarešti/Henri Coanda (90 base TrA);

- letališča v Campii Turzia (baza 71 TA);

- letališča v Constance/Mikhail Kogalniceanu (57. letalska baza);

- letališča v Fetestiju (86 baza TA).

Omeniti velja, da se baza 86 TA (Fetesti) uporablja kot center za usposabljanje pilotov F-16 za ukrajinske pilote,« skleneta komentatorja.

Nato vaje napadov na Krim
Letala zveze NATO v ukrajinskem zračnem prostoru že več mesecev simulirajo napade na Krim. Vir: Posnetek zaslona

Očitno je, da bo Zahod prestopil še eno rdečo črto Rusije.

Sicer pa je bilo to očitno že marca letos.

»Na podlagi objavljenega pogovora med nemškimi generali o napadih na Krimski most so tri letala Nata danes priletela v ukrajinski zračni prostor iz Romunije. Dva F-16 in en F-35. Letala so simulirala raketne udare z ozemlja Mikolajivske regije na Krimu in Črnomorske flote Ruske federacije. Ta tri letala so med drugim aktivno spremljali sistemi protizračne obrambe Patriot in 3 mobilni radarji v regijah Herson in Zaporožje.

Poleg vadbe napadov na Krim je letalo F-35 aktivno poskušalo slediti lokaciji ruskih radarjev in radarjev na prvi liniji.

Celotna operacija je trajala približno 32 minut, nato pa so vsa letala zapustila ukrajinski zračni prostor,« je poročal eden od ruskih kanalov marca letos.

»Zahod stopnjuje konflikt, ki se bo neizogibno razširil prek meja Ukrajine. A ne s tankovskimi bitkami, temveč z raketnimi udari po Natovi infrastrukturi. Če Rusija ne bo ustavila tega trenda Natovega stopnjevanja konflikta, je velika vojna neizogibna. Silo je mogoče zlomiti samo s silo, ne pa z nemočnimi grožnjami, pa naj bodo še tako strašne,« so ocenili ruski komentatorji.

In to se bo prej ali slej res zgodilo…

Kaj bi udar ene same glave Iskanderja s 50 kilotonami jedrskega eksploziva pomenil na primer za letališče v italijanskem Avianu kaže naslovna simulacija.

Slovenija morda ni prva tarča Rusije, a preko nje vodi koridor zveze NATO, vojaška baza Aviano pa ni zelo daleč od zahodne slovenske meje.

Ljubljanska vrata so nekoč, v vseh načrtih JLA in tistih na zahodu in vzhodu celine veljala za pomembno transportno križišče.

Jih bo morala Rusija s svojimi hipersoničnimi ali celo jedrskimi raketami prisiljena zapreti pred dovažanjem enot preko Slovenije na fronto v Ukrajino? Zakaj slovenski politiki te nevarnosti niso že doslej preprečili z diplomatsko modrejšo in nekonfliktno politiko?

Poglejmo samo, kaj napad z eno samo taktično jedrsko raketo pomeni za Aviano.

Letališča v primeru ruskega napada z Iskanderjem na Aviano ne bi bilo več, pa tudi od bližnjega mesta Aviana ne bi veliko ostalo.

Podobno pa velja tudi za druga mesta v Romuniji in na Poljskem.

Ostale zadetke lahko simulirate tukaj. En sam Iskander ima praviloma 50 KT TNT, za dobri dve bombi iz Hirošime.

Mislite, da je to nemogoče?

Za državo, ki se je že odločila, da z zahodno Evropo prekine odnose najmanj za eno generacijo si tega ne bi upal trditi.

Zadeve so šle tako daleč, da so vse možnosti na mizi.

Rusija pa je čedalje bolj potisnjena v kot in bo prisiljena, da eno od neprijetnih možnosti na koncu izbere.

V bistvu se bo vse omejilo na napade na letališča članic NATO najprej s konvencionanimi in v primeru odgovora zveze NATO - z jedrskimi izstrelki.

V naslednjih mesecih vsekakor ne bi bilo modro načrtovati počitnic na vzhodu Evrope.

Glede na politiko EU in ZDA je še najbolj priporočljiva, čeprav ne povsem varna - južna polobla.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek