REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janez Janša znova obtožen: svoje stanovanje dobil pod ceno od podjetja, ki je na veliko poslovalo z državo

Janez Janša znova obtožen: svoje stanovanje dobil pod ceno od podjetja, ki je na veliko poslovalo z državoJanša se kaže kot velik domoljub, afere pa razkrivajo, da ga že od časov, ko je menda začel kariero kot jugoslovanski udbaš zanima samo - denar. Vir: Twitter
Da gre za 'že večkrat prežvečeno zadevo', pa je dejala Jelka Godec iz SDS. Prepričana je tudi, da je 'predsednik vlade to že večkrat pojasnil.' Vendar pa očitno ne dovolj dobro, da bi prepričal tožilstvo.

Slovenski predsednik vlade se bo, kot kaže, moral znova zagovarjati zaradi korupcije.

Če bo obtožnica zoper njega potrjena, bo moral na sodišču pojasnjevati, kako je lahko pod ceno prišel do stanovanja od podjetja, ki je tedaj na veliko poslovalo z državo.

Tožilec Specializiranega državnega tožilstva Boštjan Valenčič je namreč vložil obtožnico zoper premierja Janeza Janšo, nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja.

Februarja se je po petih letih zaključila sodna preiskava zaradi spornih poslov z zemljišči v Trenti.

Janša zadeve ni komentiral, voditeljica opozicijske SD Tanja Fajon pa je v oddaji 24ur ZVEČER dejala, da nihče ne more biti nedotakljiv pred pravno državo: »Enako mora ostati neodvisno državno tožilstvo. Tudi predsednik vlade ni nedotakljiv.«

Da gre za »že večkrat prežvečeno zadevo«, pa je odvrnila Jelka Godec iz SDS. Prepričana je tudi, da je »predsednik vlade to že večkrat pojasnil.«

Vendar pa očitno ne dovolj dobro, da bi prepričal tožilstvo.

Janša in kolesarske varde
Kolesarji so dobili nov razlog za kolesarjenje proti aktualni vladi in njenemu predsedniku. Vir: Twitter

Spor je nastal zaradi 15.600 kvadratnih metrov velikega zemljišča v Trenti, na desnem bregu Soče, ki je del Triglavskega narodnega parka, na katerem so bile ruševine kmetije iz 16. stoletja.

Vse skupaj se je začelo marca leta 2005, ko je tudi takrat predsednik vlade Janša, z Imosom oziroma Kastelicem podpisal pogodbo za nakup trisobnega stanovanja v Ljubljani.

Zanj je plačal 56 milijonov tedanjih tolarjev oziroma 236.100 evrov, do dela denarja pa naj bi, kot trdi tožilstvo, Janša prišel na sumljiv način, in sicer s prodajo zemljišča v Trenti podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Klemen Gantar, s tem pa je iztržil 131.000 evrov.

Podjetje je torej Janši preplačalo zemljišče, s tem pa mu je omogočilo, da je bolj poceni kupil lastno stanovanje.

Podjetje je torej Janši preplačalo zemljišče, s tem pa mu je omogočilo, da je bolj poceni kupil lastno stanovanje.

Ob stečaju Imosa je sodna cenilka zemljišče v Trenti ocenila na le 17.655 evrov, kar je bila tudi izklicna cena na dražbi leta 2016.

Na dražbi je večina dražiteljev odnehala na višini 30.000 evrov, ostali so štirje dražitelji, ki so ceno dvigovali vse do 127.500 evrov.

Med njimi Damjan Podjed, za katerega tožilstvo po poročanju Večera sumi, da je namerno napihoval ceno in za zemljišče plačal več, zato, da bi pomagal Janši dokazati, da so očitki zoper njega neutemeljeni.

Janša in njegova ničvredna ter hkrati izjemno vredna nepremičnina
Je ta podrtija za predsednikom vlade res vredna preko 113.000 evrov? Vir: Twitter

Septembra 2014 se je začela preiskava zoper osumljene, trajala je vse do februarja letos.

Janši v obtožnici tožilstvo očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic.

Predpisana kazen za to kaznivo dejanje je do osem let zapora, zastaralni rok pa 20 let - v tem primeru torej do leta 2025.

Predpisana kazen za to kaznivo dejanje je do osem let zapora, zastaralni rok pa 20 let - v tem primeru torej do leta 2025.

Obtožnica, ki je bila vložena včeraj, še ni pravnomočna, tako da imajo stranke še možnost ugovora.

V kabinetu predsednika vlade pravijo, da z vsebino obtožnice še niso seznanjeni, zato je tudi ne morejo kometirati.

Spornost nepremičninskih poslov med prvakom SDS in podjetjem Imos, zaradi katerih naj bi policija na tožilstvo poslala ovadbo, je dokazano popolnoma iz trte zvita, so takrat poudarili v SDS.

Kot so navedli v zapisu na spletni strani, je Janša posestvo v Trenti kupil leta 1992 s pomočjo honorarja od izdanih knjig.

Delite članek