REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dimitrij Rupel o - Janševem totalitarnem kazalniku? »Oblast kritizira medije samo v totalitarnih državah«

Dimitrij Rupel o - Janševem totalitarnem kazalniku? »Oblast kritizira medije samo v totalitarnih državah«Sopotnika: Dimitrij Rupel in Janez Janša. Vir: Twitter

Na odločitev Janševe vlade, da za kandidata za predstavnika Slovenije za svobodo medijev v Organizaciji za varnost in sodelovanje (OVSE) predlaga 74-letnega Dimitrija Rupla, se je vsul plaz ogorčenih odzivov.

»A celo Rupel je dobil svojo funkcijo?«, je ob neštetih kadrovskih spremembah Janševe vlade v vrhu državnih inštitucij, uprave in na pomembnih položajih doma in po svetu zabodeno ugotavljala Katarina Jenko.

Dejstvo, da bo zdavnaj upokojeni Dimitrij Rupel »še kar v službo hodil«, je pahnilo v obup tudi Boža Simoniča.

Rupel je namreč že od poletja 2013 upokojenec, nazadnje pa je bil uslužbenec ministrstva za zunanje zadeve.

Spomnimo, da sta oba, tako Rupel kot Janez Janša, bodisi v času študija, bodisi v času prve zaposlitve, bila kadra FDV, fakultete, ki nenehno razburja domišljijo in zaposluje desnosučne komentatorje iz razvpite Kleti.

Janša je namreč leta 1982 na FDV-ju končal študij Splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite, ob dejstvu, da je bil tudi član in funkcionar Zveze komunistov Slovenije, ki je bila del Zveze komunistov Jugoslavije, (ki se jo nekateri nostalgiki spominjajo kot Komunistična partija Jugoslavije - KPJ).

Rupel pa je bil predavatelj na FDV-ju med leti 1970 in 1992.

Pod budnim očesom Tita in Kardelja: Janez Janša. Vir: Twitter
Ob Titu in Kardelju: Janez Janša, skrajno levo. Vir: Twitter

Nad odločitvijo Janševe vlade, da Rupla kot »strokovnjaka za medije« kandidira za visok položaj v OVSE, ni navdušena niti Evropska zveza novinarjev.

Dimitrij Rupel se je sicer res zavzemal za svobodo medijev v času socializma, po prihodu na oblast pa je bil že v prvi vladi Janeza Janše podpornik obračuna oblasti z neposlušnimi mediji in novinarji.

Ne samo, da ni naredil ničesar za njihovo zaščito, pregon novinarjev, ki so se po dogovoru tedanje vlade Janeza Janše z Igorjem Bavčarjem in Boškom Šrotom preko Pivovarne Laško znašli na udaru pritiskov in šikaniranj - predvsem v časopisni hiši Delo - je tudi zagovarjal.

Vir: UKOM
Številne novinarje je Dimitrij Rupel, kadar se z njimi ni strinjal, osebno napadal in jih poskušal diskreditirati z neutemeljenimi obtožbami.

Številne novinarje je tudi, kadar se z njimi ni strinjal, osebno napadal in jih poskušal diskreditirati z neutemeljenimi obtožbami.

Z istimi nameni je klicaril tudi tuje ministre za zunanje zadeve in se pritoževal nad delom slovenskih, pa tudi tujih novinarjev in dopisnikov v Sloveniji.

Zato je seveda zelo napačna izbira za nekoga, ki bi moral v OVSE bdeti nad svobodo medijev.   

Toda Alan Ford je prepoznal drugo plat te zgodbe.

»Večni varuh knjižice s številkami diplomatov Dimitrij Rupel nas je opozoril, da je razkril bistvo delovanja vlade @JJansaSDS,« je sklenil prav po alanfordovsko ob povzetku Ruplovih besed, da oblast kritizira medije samo v totalitarnih režimih.

Delite članek