REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cenzorski portal Oštro znova napada Insajder, tokrat zaradi razkrivanja sramotnega glasovanja Slovenije v OZN!

Cenzorski portal Oštro znova napada Insajder, tokrat zaradi razkrivanja sramotnega glasovanja Slovenije v OZN!Portal Oštro poskuša zadušiti vse, ki menimo, da je glasovanje PROTI resoluciji, ki obsoja poveličevanje nacizma in neonacizma - »pljunek na grobove padlih partizanov in umrlih v uničevalnih taboriščih«. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Portal Oštro, ki se razglaša za perjanico raziskovalnega novinarstva in »preverjanja dejstev« ter se baha z domnevnim »razkrinkavanjem« različnih dezinformacij se z vsako svojo novo potezo vse bolj »samorazkrinkava« kot podaljšana roka ameriških interesov, korporacij in ameriške vlade.

V slogu policije misli, na zadevnem portalu poskušajo v imenu nalogodajalcev iz ZDA z javnim žigosanjem vseh, ki mislijo drugače, uvesti enoumje na Slovenskem.

Poslali so nam namreč pismo, v katerem nas grajajo zaradi poročanja o sramotnem glasovanju Slovenije in celotne Evropske unije, torej držav, ki so glasovele PROTI resoluciji, s katero je večina članic OZN obsodila glorifikacijo nacizma.

Cenzorski portal nam je sporočil, da se ne strinja z našo oceno glasovanja. Pravi, da so države glasovale proti iz povsem drugega razloga.

Kar je seveda laž. Nenazadnje smo vsa, tudi povsem neverodostojna opravičila glasovanja proti, ki so jih predstavile države, ki so tako glasovale - tudi predstavili v našem prispevku.

Obenem so bili zvijačni ugovori Slovenije in podobnih držav, češ da nočejo podpirati ruske zlorabe boja proti nacizmu, povsem neutemeljene tudi zato, ker je bil v samo resolucijo dodan aneks, ki je prav to poudarjal.

Toda zlonamerni kritiki iz cenzorskega portala Oštro tega dela našega prvega in zelo branega prispevka očitno sploh niso prebrali.

Napadajo nas torej brez podlage, površno, z namenom povzročitve škode in očitno zato, da pri svojih nalogodajalcih zberejo nove točke v navideznem boju proti dezinformacijam.

Ob vsem tem kaže, da si domišljajo, da so nekakšen nadcenzorski urad, ki si samovoljno prisvaja pravico v slovenski medijski krajini narekovati drugim, o čem smejo (in predvsem kako) pisati, in o čem ne.

Za to svoje cenzorsko mazaštvo so bogato nagrajeni z drobtinicami z mize tistih, ki so največji podpihovalci vojn ter največji agresorji in klolonizatorji tega sveta – to pa so seveda Združene države Amerike in njihove vazalne države, med katerimi se je zaradi spleta zgodovinskih okoliščin tokrat znašla tudi Slovenija.

Žal.

V Oštro namreč javno razglašajo, da preverjajo »dejstva« in zato od Googla, cenzorskega Facebooka (ki cenzurira vsebine v skladu z navodili ameriškega FBI) in številnih skladov, povezanih z ameriško vlado (pa tudi evropskimi institucijami, multimilijarderjem Sorošem in podobnimi) dobivajo zajetne finančne spodbude za to, da napadajo komentarje in ocene tistih, ki kritiziramo predvsem zunanjo politiko Washingtona, spodbujanje fašizma in neonacizma v Evropi ter druge nesprejemljive prakse.

Takšno ravnanje, ki si ga je dovolil portal Oštro predstavlja najbolj zavržno izdajo vseh načel novinarstva, ki je v Evropi že najmanj od primera Lingens prepovedana tudi s strani Evropskega sodišča za človekove pravice.

Portal, ki se napaja iz ameriških finančnih skladov, vpletenih v številne subverzivne dejavnosti po vsem svetu pa si je očitno za tarčo v zadnjih mesecih vzel predvsem Insajder.com.

Najprej jih je motil naš članek o prihodnjih ukrepih švicarske vlade, ki je bil popolnoma točen. Tudi sami so priznali, da smo navedli točna dejstva, a po njihovem mnenju v »napačnem kontekstu.«

Ko smo jim na njihove zavajajoče obtožbe odgovorili, našega odgovora niso objavili, pač pa so iz njega iztrgali le en košček, hkrati pa ostali pri svoji »obsodbi« v slogu tistega znanega turškega reka: Kadija te toži, kadija ti sodi.

Tožilec, sodnik in rabelj - v isti osebi. To je bistvo t. i. novinarskega dela, ki ga pod plaščem portala Oštro goji projekt razkrinkavanje, vpet v ameriško propagandno vojno.

Se pravi - tožilec, sodnik in rabelj v isti osebi. To je bistvo t. i. novinarskega dela, ki ga pod plaščem portala Oštro goji projekt razkrinkavanje, vpet v ameriško propagandno vojno.

Istočasno sami ignorirajo temelje novinarske obrti, in se, na primer, že dva meseca izogibajo odgovoriti na naša novinarska vprašanja o tem, kdo in kako jih financira?

Kar veliko pove o bistvu in načinu ter (ne)transparentnosti njihovega dela.

Sedaj nas znova napadajo, tokrat zaradi naše obsodbe glasovanja Slovenije v GS OZN proti resoluciji, s katero je večina držav sveta (njih 105!) obsodila glorifikacijo nacizma.

105 držav je glasovalo za resolucijo, s katero so obsodile poveličevanje nacizma in neonacizma ter podobnih zavržnih praks. 15 držav je bilo vzdržanih. Slovenija pa je končala v manjšini tistih, ki so glasovale proti obsodbi glorifikacije nacizma. Sramotno! Vir: Zajem zaslona, GS OZN, 4. novembra 2022

Od Nine Rozman, ki se nam je pri svoji cenzorski nalogi predstavila kot novinarka, smo danes prejeli novo napoved njihove »obsodbe« našega pisanja, v kateri od nas zahteva »komentar« njenih očitno že vnaprej pripravljenih in popolnoma deplasiranih ocen naših zapisov.

Istočasno sami ignorirajo temelje novinarske obrti, in se, na primer, že dva meseca izogibajo odgovoriti na naša novinarska vprašanja o tem, kdo in kako jih financira? Kar veliko pove o načinu in (ne)transparentnosti njihovega dela.

Takole nam je pisala Rozmanova: Sem novinarka portala Oštro, kjer v okviru projekta Razkrinkavanje preverjamo verodostojnost trditev v javnem prostoru.

Sedmega novembra ste na vašem portalu objavili prispevek, v katerem ste trdili, da je Slovenija s tem, ko je v OZN glasovala proti obsodbi poveličevanja nacizma »pljunila na slovenski antifašizem«.

Ko so države članice OZN 4. novembra glasovale o osnutku resolucije o boju proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k razpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in z njimi povezane nestrpnosti, je Slovenija res glasovala proti.

Toda tako ni glasovala, ker bi poveličevala nacizem, temveč zato, ker je kot članica EU ocenila, da Rusija, ena od vlagateljic resolucije, boj proti nacizmu in denacifikacijo v njenem osnutku zlorablja za upravičevanje svoje agresije proti Ukrajini.

Če želite komentirati naše ugotovitve, vas lepo prosim za odziv do srede, 23. novembra, do konca delovnega dne.

Nina Rozman, ki se razglaša za »novinarko« očitno ne ve niti tega, da je prvo pravilo novinarstva, da so v novinarstvu dejstva sveta, komentar pa svoboden.

Nihče in prav gotovo ne neki kvazicenzorski portal, ki se bogato in netransparentno napaja iz tujih državnih in paradržavnih virov nima pravice odrejati, kako bomo ocenjevali določene pojave ali dejanja kogarkoli v družbi.

In ne gre za to, da bi kdorkoli želel komentirati njene zlagane, očitno vnaprej spisane ugotovitve, kot jim sama pravi, ampak bi kvečjemu lahko šlo za oporekanje njenim obtožbam, ki slonijo na konstruktu.

Že v prvotnem prispevku smo poudarili, da je k osnutku Resolucije, ki jo je pripravila Rusija, bil sprejet tudi aneks, ki je obsojal Rusijo in so ga v Resolucijo vrinile ZDA in njej podrejene države.

Toda navkljub temu, da Rusija ni nasprotovala aneksu in je ta postal sestavni del Resolucije za »Boj proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k razpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in z njimi povezane nestrpnosti«, so ZDA in njej vazalne države po tem glasovale - PROTI!?

Zanimivo je, da Rozmanova to dejstvo pri svojih manipulativnih ugotovitvah - ne navaja. Ga je namerno spregledala?

Kakor koli, ali je Slovenija s tem dejanjem pljunila na antifašizem ali ne, in ali je Slovenija s tem pomagala k poveličevanju fašizma in nacizma, ali ne, dejstvo je, da je to stvar svobodne ocene.

Toda naravnost zavržno je, da nek obskurni portal, katerega delovanje v Sloveniji financira ameriški kapital, sedaj sebe postavlja v vlogo nekakšnega nadUKOM-a (Urada vlade za komuniciranje), ter si jemlje pravico, da brez kakršnega koli pooblastila ali dovoljenja (npr. s strani vlade) sedaj v slovenskem javnem prostoru poljubno zagovarja napake vladajoče politike in tolmači, zakaj je oblast dovolila, da Slovenija tako glasuje v GS OZN.

In zaradi tega cilja v slogu naglih sodišč obsoja tiste, ki zadevo dojemamo in komentiramo drugače.

Predvsem pa obsojamo vsak poskus revizije zgodovine in obujanja naci-fašizma.

Pod črto: Nihče in prav gotovo ne neki kvazicenzorski portal, ki se bogato in netransparentno napaja iz tujih državnih ali paradržavnih virov nima pravice odrejati, kako bomo ocenjevali določene pojave ali dejanja kogarkoli v družbi.

Njihove obtožbe/sodbe/eksekucije, ki so povsem mimo kakršnih koli profesionalnih standardov in letijo na račun našega pisanja bomo odslej sprejemali kot to, kar v resnici so – poskusi, da se z lažnim iskanjem »netočnosti« v medijskih objavah prikupijo svojim ameriškim gospodarjem in financerjem.  

Višek cinizma je, da se Oštro tokrat postavlja celo v vlogo nekakšnega lesenega odvetnika slovenske vlade, ki se sama niti z besedo ni odzvala na naše pisanje!

Toda Oštro brani vlado - ki molči.

Je morda Oštro nov tiskovni predstavnik vlade?

Morda upa na še kakšno drobtinico z mize vladajočih?

Javno pismo borčevske organizacije graja glasovanje Slovenije v OZN proti Resoluciji za »Boj proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k razpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in z njimi povezane nestrpnosti«: To je »pljunek na grobove padlih partizanov in umrlih v uničevalnih taboriščih« (iz pisma ZB NOB Vrhnika, ki je bilo poslano na ZZB NOB Slovenije). Vir: Zajem zaslona, ZZB NOB Slovenije

Indikativno je tudi dejstvo, da v Razkrinkavanju medtem ne uspejo odkriti niti enega primera stalnih dezinformacij, laži, zavajanj, manipulacij in potvarjanj, ki jih širijo zahodni mediji, tudi osrednji mediji na Slovenskem, predvsem o vojni v Ukrajini, pa tudi drugih temah, ki so geopolitično pomembne za kolovodje ameriške posredniške vojne v Ukrajini- proti Rusiji.

Tukaj so navedbe kredibilnih virov, ki razkrivajo, kako CIA kupuje medije in širi dezinformacije. So to tisti, ki jim portal Oštro s svojim zavržnim ravnanjem in teptanjem pravice do poročanja in kritičnega komentiranja politike ZDA in njej vazalnih držav - vdano služi?

V Oštru seveda niso opazili niti tega, da so praktično vsi slovenski »osrednji« mediji o sramotnem glasovanju Slovenije in celotne Evropske unije o zadevni Resoluciji v GS OZN – molčali (desni mediji iz sfere Janeza Janše, SDS in NSi pa so to sramotno potezo Slovenije podobno kot Oštro – pozdravili!).

Kar je grozljiv dokaz o delovanju mehanizma »glajhšaltunga« v Sloveniji, kjer novice, ki so vladi neugodne, preprosto morajo izginiti iz slovenskega medijskega prostora.

Spodaj so navedbe kredibilnih virov, ki razkrivajo, kako CIA kupuje medije in širi dezinformacije.

So to tisti, ki jim portal Oštro s svojim zavržnim ravnanjem in teptanjem pravice do poročanja in kritičnega komentiranja politike ZDA in njej vazalnih držav - vdano služi?

Direktorji agencije CIA o tem, kako so ameriški vohuni s pomočjo izbrancev med novinarji - širili dezinformacije. Vir: Zajem zaslona, Edward Snowden

Namesto da bi se samooklicani cenzorji iz Oštra posvetili fenomenu očitne cenzure in propagande – znova napadajo Insajder.com, ki ostaja eden od redkih kritičnih glasov v Sloveniji, kjer lahko preberete tako pohvale kot kritike vlade.

Ob tem je naključje hotelo, da so svoj novi napad na Insajder.com v Oštru lansirali prav v trenutku, ko so tako v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB kot Mladi za vrednote NOB na podoben, skoraj enak način obsodili sporno slovensko glasovanje proti Resoluciji, ki je obsojala poveličevanje nacizma, torej točno tako, kot smo to prvi in edini med mediji storili v Insajderju.com.

In sedaj? Si bo Oštro zdaj upalo zaradi domnevnega širjenja dezinformacij ali netočnih ocen obsoditi tudi ZZB NOB Slovenije? Morda tudi Mlade za vrednote NOB?

Kdo je zmagal? To je vprašanje tudi za propagandistične nadobudneže iz Oštra. Vir: Zajem zaslona, Mladi za vrednote NOB

V resnici jih je lahko sram: namesto da bi »novinarji«, ki se imajo za nekakšen svetilnik resnice v družbi obsojali glasovanje proti resoluciji, ki nasprotuje glorifikaciji nacizma, zdaj poskušajo utišati tiste, ki na to sramoto državnih uradnikov, ki nas predstavljajo v svetu - opozarjamo.

S tem je sedanja slovenska vlada pljunila na slovenski antifašizem, podobno kot je to počela Janševa pred njo.

In sedaj hkrati vidimo, da je tudi Oštro s skonstruiranim napadom na naš komentar o zavržnem glasovanju Slovenije proti obsodbi poveličevanja nacizma in neonacizma - ne samo poteptalo antifašizem, pač pa tudi pravico do svobode govora, za katero se očitno zgolj lažno zavzema.

Delite članek