REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Graja: »Javno pismo predsedniku Republike Slovenije in ministrici za zunanje zadeve – glasovanje o resoluciji OZN«

Graja: »Javno pismo predsedniku Republike Slovenije in ministrici za zunanje zadeve – glasovanje o resoluciji OZN«Sramotno: Slovenska vlada je v OZN glasovala proti obsodbi poveličevanja nacizma... Vir: Zajem zaslona, Twitter, Telegram

Resolucija OZN, ki nasprotuje slavljenju nacizma in sorodnih ideologij, je naletela na precejšen odpor ZDA in njihovih zaveznikov, saj je letošnjega novembra 52 držav glasovalo proti.

Med njimi je na svojo zgodovino antifašističnega boja javno, ob pomoči svojih diplomatov, pljunila tudi Slovenija.

Besedilu, ki obsoja poveličevanje nacizma, so leta pred tem nasprotovale le ZDA in Ukrajina.

Osrednji slovenski mediji so tem zavržnem dogodku - molčali.

Tokrat se jima je pridružila tudi - Slovenija.

Osrednji slovenski mediji so tem zavržnem dogodku - molčali.

Osnutek resolucije »Boj proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k razpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in z njimi povezane nestrpnosti«, ki ga je vložil ruski predstavnik pri OZN Vasilij Nebenzja, je bil naposled vendarle sprejet s 105 glasovi.

Toda 52 držav, precejšnja manjšina sveta, je glasovalo proti resoluciji, ki obsoja poveličevanje nacizma!

Slovenija ni premogla niti toliko poguma kot je v hudih časih vzpona nacizma to uspelo Augustu Landmesserju, nemškemu ladjedelniškemu delavcu, znanemu po slavni fotografiji, na kateri je v Hamburgu 13. junija 1936, navkljub navzočnosti vodje Tretjega rajha Adolfa Hitlerja - edini zavrnil nacistični pozdrav. Vir: Wikimedia Commons

ZDA in več njihovih zaveznikov (beri: vazalov) so svoje glasovanje proti resoluciji razložili s trditvijo, da je Rusija izkoriščala nacistična grozodejstva, da bi opravičila svojo vojaško operacijo v Ukrajini, in vztrajali, da bi pridružitev Moskvi pri obsodbi glorifikacije nacistov »pomenila pomoč Kremlju pri holokavstu kot orožje.«

Združeno kraljestvo je Moskvo obtožilo celo »širjenja laži in izkrivljanja zgodovine«, hkrati pa priznalo, da uporablja »legitimne pomisleke glede človekovih pravic, ki jih je sprožila mobilizacija neonacizma«, da bi opravičila svoje dejavnosti v Ukrajini.

ZDA so šle še dlje in trdile, da ruska »uporaba boja proti neonacizmu spodkopava resnične poskuse boja proti neonacizmu.«

Zgodovinski revizionizem na delu? Sramotno skopa obravnava pojma Antifašizem v slovenskem prevodu Wikipedije. Smo pozabili, kaj je antifašizem in kako je bil pomemben za preživetje naroda? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Na koncu je bil v zadevno resolucijo dodan celo člen, ki je obsojal zlorabo boja proti nacizmu s strani Rusije.

Prav zato bi lahko pričakovali, da bo slovenska vlada pod taktirko premierja Roberta Goloba in zunanje ministrice Tanje Fajon pokazala toliko samostojnosti ter pri tej resoluciji – ne glede na to, kdo jo je predlagal – glasovala »za.«

A to se ni zgodilo.

Za primerjavo: Zdi se, da na Hrvaškem veliko bolj spoštujejo prvine antifašizma, kot na Slovenskem. Vir: Zajem zaslona, Wikipedia HR

Slovenija ni bila vsaj niti vzdržana (kot je bila v preteklosti), pač pa je tokrat glasovala - proti!

Prav zato so sedaj tudi v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB omenjeno potezo slovenske vlade obsodili v javnem pismu, ki so ga poslali predsedniku države Borutu Pahorju in zunanji ministrici Tanji Fajon.

Prav zato so sedaj tudi v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB omenjeno (sporno) potezo slovenske vlade obsodili v javnem pismu, ki so ga poslali predsedniku države Borutu Pahorju in zunanji ministrici Tanji Fajon.

Takole so zapisali: »Spoštovani gospod predsednik, spoštovana gospa ministrica,

Na 77. zasedanju tretjega odbora Generalne skupščine OZN, 4. novembra, je bil obravnavan osnutek Resolucije 'Boj proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k razpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in z njimi povezane nestrpnosti' (v nadaljevanju: osnutek resolucije).

Kot je znano je bil osnutek resolucije sprejet s 105 glasovi, 52 glasov je bilo proti, 15 vzdržanih – in to skupaj z amandmajem, s katerim se je izrazila zaskrbljenost, da je 'Ruska federacija skušala upravičiti svojo agresijo proti Ukrajini na podlagi domnevne odprave neonacizma' ter, da 'uporaba neonacizma za opravičevanje ozemeljske agresije resno spodkopava resnične poskuse boja proti neonacizmu'.

Kdo je zmagal? Vir: Zajem zaslona, Mladi za vrednote NOB Slovenije, Nate Fosky

Proti sprejemu osnutka resolucije je bila tudi Slovenija, v minulosti se je sicer v enakih primerih vzdržala!

Pišemo vama, ker smo dobili kar nekaj negativnih odzivov iz združenj ZZB in članov ZZB na to glasovanje po 'diktatu iz Bruslja in Washingtona' in je 'pljunek na grobove padlih partizanov in umrlih v uničevalnih taboriščih' (iz pisma ZB NOB Vrhnika, ki je bilo poslano na ZZB NOB Slovenije).

Borčevska organizacija o glasovanju Slovenije v OZN proti Resoluciji za »Boj proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k razpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in z njimi povezane nestrpnosti«: To je »pljunek na grobove padlih partizanov in umrlih v uničevalnih taboriščih« (iz pisma ZB NOB Vrhnika, ki je bilo poslano na ZZB NOB Slovenije). Vir: Zajem zaslona

Tudi v vodstvu ZZB za vrednote NOB Slovenije sprejemamo nasprotovanje naše države sprejemu osnutka resolucije z velikim začudenjem in neodobravanjem.

Bili smo neprijetno presenečeni in menimo, da je zavračanje take resolucije v nasprotju s pomembnim zgodovinskim delom temeljev naše države in pomeni zanikanje antifašističnih in antinacističnih vrednot, nepogrešljivih in neizbrisnih delov teh temeljev.

O pomenu ohranjanja in negovanja zgodovinskega spomina na vso gorje, ki sta ga povzročala fašizem in nacizem med 2. svetovno vojno in že prej in še posebej Slovencem že takoj po koncu 1. svetovne vojne, našo NOB in zmagovito antifašistično in antinacistično koalicijo, o aktualnih nevarnosti neofašizma, o nujnosti stalnega in aktivnega zoperstavljanja prisotnim pojavom zgodovinskega revizionizma, tudi v našem okolju, imamo v ZZB jasna in javno znana stališča.

Zapisali smo jih večkrat, tudi v naših najpomembnejših dokumentih, kot so v zadnjem obdobju Stališča ob Resoluciji Evropskega parlamenta o pomenu zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope (2019), ko smo bili kritični tudi o glasovanju o Resoluciji OZN proti poveličevanju nacizma, in še posebej v Spomenici ob 80. obletnici ustanovitve OF (2021).

Vir: Zajem zaslona, Twitter

Vse preveč je tudi v našem okolju prisotno 'pozabljanje' na antifašistične temelje naše države, na pomen zmage nad fašizmom in nacizmom v 2. svetovni vojni. Tudi zato in ker aktivno spremljamo dogajanja v mednarodnem okolju smo v svojem prispevku za Konferenco o prihodnosti Evrope poudarili svoje pričakovanje, da bo prispevala k ohranjanju in krepitvi izvornih temeljev EU, protifašizma in protinacizma, ter ničelne strpnosti do pojavov nacifašizma, da pa bo postavljala v ospredje vzorec socialne države.

Tudi zato smo aktivno sodelovali na veliki mednarodni konferenci letos v oktobru na temo 'Antifašizem danes in nevarnost desne politike v Evropi'!

Ocenjujemo, da glasovanje proti takim dokumentom, kot je osnutek resolucije, pomeni tudi nesprejemljivo moralno in politično odrekanje pravice do lastne avtonomne politične drže, utemeljene v naših lastnih zgodovinskih izkušnjah, vrednotah in načelih, ki so nenazadnje vtkane tudi v temelje OZN in podleganje pritiskom, oportunistični enotnosti ter vazalstvu geostrateških interesov drugih, velikih.

Partizani na Menini planini in Hitler ob govoru
Partizani na Menini planini in Hitler ob govoru. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ni sprejemljiv in opravičljiv razlog za nas in po našem prepričanju tudi ne za druge članice nekdanje antifašistične in antinacistične koalicije, za države , ki so na lastni koži občutile vso gorje nacizma in fašizma in okupacije med 2. svetovno vojno, da zavračamo osnutek resolucije zgolj zato, ker jo je predlagala Ruska federacija.

Ob vsem povzetem ne moremo v ZZB z ničemer opravičevati zdrsa naše zunanje politike, ki po našem prepričanju krni naš ugled in našo na antifašizmu temelječo državo.

Nikakor ne bi smeli mešati sicer vsega obsojanja vredno agresijo RF na Ukrajino in z njo opravičevati zavračanje osnutka resolucije. Pomeni zanikanje dejstev in opozoril o oživljani praksi fašistične kulture, fašistoidnih tendenc in pojavov v mednarodnem okolju in posameznih državah, kar je nenazadnje tudi v posmeh opozorilu generalnega sekretarja OZN, da 'moramo okrepiti tudi boj proti ponovnemu obujanju neonacizma, belemu supremacizmu ter rasno in etično motiviranemu terorizmu' (Antonio Guterres, virtualno zasedanje Sveta ZN za človekove pravice, februar 2021).

Spoštovana, ob vsem povzetem ne moremo v ZZB z ničemer opravičevati zdrsa naše zunanje politike, ki po našem prepričanju krni naš ugled in našo na antifašizmu temelječo državo.

Sprašujemo se, ali je bilo glasovanje zdrs naše diplomacije in s čim je bila utemeljena ta nesprejemljiva odločitev za nasprotovanje osnutku resolucije v okviru OZN o 'boju proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k razpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in z njimi povezane nestrpnosti'.

Z vajinim odgovorom bomo seznanili tudi naša združenja, saj se to pričakuje od nas in mene osebno.

S spoštovanjem,

Marijan Križman, predsednik ZZB NOB Slovenije«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek