REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pljunili na slovenski antifašizem: Sramota za Golobovo vlado, Slovenija v OZN proti obsodbi poveličevanja nacizma!

Pljunili na slovenski antifašizem: Sramota za Golobovo vlado, Slovenija v OZN proti obsodbi poveličevanja nacizma!NATO, ukrajinski neonacisti, Tanja Fajon in Robert Golob - vsi proti obsojanju nacizma? Vir: Zajem zaslona, Twitter, Telegram

Resolucija OZN, ki nasprotuje slavljenju nacizma in sorodnih ideologij, je naletela na precejšen odpor ZDA in njihovih zaveznikov, saj je v petek 52 držav glasovalo proti.

Med njimi je na svojo zgodovino antifašističnega boja javno, ob pomoči svojih diplomatov, pljunila tudi Slovenija.

Besedilu, ki obsoja poveličevanje nacizma, so leta pred tem nasprotovale le ZDA in Ukrajina.

Osrednji slovenski mediji o tem zavržnem dogodku - molčijo.

Resolucija OZN, ki nasprotuje slavljenju nacizma in sorodnih ideologij, je naletela na precejšen odpor ZDA in njihovih zaveznikov, saj je v petek 52 držav glasovalo proti. Med njimi je na svojo zgodovino antifašističnega boja javno, ob pomoči svojih diplomatov, pljunila tudi Slovenija.

Osnutek resolucije »Boj proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k razpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in z njimi povezane nestrpnosti«, ki ga je vložil ruski predstavnik pri OZN Vasilij Nebenzja, je bil naposled vendarle sprejet s 105 glasovi.

Toda 52 držav je glasovalo proti resoluciji, ki obsoja poveličevanje nacizma!

In ne samo to, kar 15 se jih je tudi vzdržalo, tokrat prvič tudi Srbija, ki je vedno doslej glasovala »za« obsojanje poveličevanja nacizma.

Očitno je šlo za rezultat hudih diplomatskih pritiskov ZDA, toda ne glede na to je izid glasovanja - porazen.

Tu lahko vidimo, kako je ameriški diplomat v GS OZN preverjal, kako so glasovale države. To je »demokracija«, kot jo zagovarjajo v Washingtonu:

Resolucija sicer izraža zaskrbljenost zaradi poveličevanja nacizma, neonacizma in nekdanjih pripadnikov Waffen SS ter obsoja gradnjo spomenikov in javne slovesnosti v čast tretjemu rajhu.

In kot dobro vemo, prav to se dogaja v številnih državah Evrope.

Še več, tudi prejšnja, Janševa vlada je polagala vence domobrancem.

Janez Janša pa še danes poskuša uničiti, odstraniti ali kazensko preganjati vse, ki nosijo simbole NOB v Sloveniji.

Prav zato bi lahko pričakovali, da bo slovenska vlada pod taktirko premierja Roberta Goloba in zunanje ministrice Tanje Fajon pokazala toliko samostojnosti ter pri tej resoluciji – ne glede na to, kdo jo je predlagal – glasovala »za.«

A to se ni zgodilo.

Slovenija ni bila vsaj niti vzdržana, pač pa je glasovala - proti!

Slovenija proti obsojanju poveličevanja nacizma!
Slovenija je glasovala proti obsojanju poveličevanja nacizma! Vir: Zajem zaslona, Twitter

In to kljub temu, da je ruski delegat ob predstavitvi resolucije med drugimi oblikami diskriminacije omenil porast ksenofobije, protimigrantske nastrojenosti, islamofobije in antisemitizma.

Sama resolucija pa je vsebovala celo člen, ki je obsojal domnevno »rusko zlorabo« protinacizma ob napadu na Ukrajino!

Gre res za sramotno potezo, za katero v polni meri nosi odgovornost sedanja, Golobova vlada, ki menda temelji na načelih antifašizma!

ZDA in več njihovih zaveznikov (beri: vazalov) so svoje glasovanje proti ukrepu razložili s trditvijo, da je Rusija izkoriščala nacistična grozodejstva, da bi opravičila svojo vojaško operacijo v Ukrajini, in vztrajali, da bi pridružitev Moskvi pri obsodbi glorifikacije nacistov »pomenila pomoč Kremlju pri holokavstu kot orožje.«

Združeno kraljestvo je Moskvo obtožilo celo »širjenja laži in izkrivljanja zgodovine«, hkrati pa je priznalo, da uporablja »legitimne pomisleke glede človekovih pravic, ki jih je sprožila mobilizacija neonacizma«, da bi opravičila svoje dejavnosti v Ukrajini.

ZDA so šle še dlje in trdile, da ruska »uporaba boja proti neonacizmu spodkopava resnične poskuse boja proti neonacizmu.«

Ukrajina pa je trdila, da protinacistično sporočilo Moskve nima »nič skupnega s pristnim bojem proti nacizmu in neonacizmu«, ki da ga Kijev menda »obsoja v vseh oblikah.«

Lahko bi pričakovali, da bo slovenska vlada pokazala toliko samostojnosti in pri tej resoluciji – ne glede na to, kdo jo je predlagal – glasovala »za.« A to se ni zgodilo. Ni bila niti vzdržana, pač pa je glasovala celo proti!

Da gre za neresnice lahko v Ukrajini vidimo na vsakem koraku, celo v uradu ukrajinskega predsednika.

Avstralija, Japonska, Liberija in Severna Makedonija so predlagale amandma, ki je bil ob tem kritika ruskega ravnanja.

Njihov dodatek »z zaskrbljenostjo ugotavlja, da je Ruska federacija skušala upravičiti svojo ozemeljsko agresijo proti Ukrajini na podlagi domnevne odprave neonacizma,« in s tega zornega kota so spomnili, da »uporaba neonacizma za opravičevanje ozemeljske agresije resno spodkopava resnične poskuse boja proti neonacizmu.«

Rusija je zadevnemu amandmaju nasprotovala in avtorje le-tega obtožila, da »poskušajo zabiti klin med državami.«

V zadnjem trenutku je bil amandma sprejet s 63 glasovi za, 23 proti in 65 vzdržanimi glasovi.

Toda kljub temu so ZDA s svojim tropom njim podrejenim držav glasovale proti resoluciji in s tem dejansko obsodile – nasprotovanje glorifikacije nacizma!

ZDA in njej podrejene države torej nasprotujejo, da se nacizem obsoja!

To pomeni, da Slovenija, ki je bila žrtev fašizma in nacizma nasprotuje, da bi se fašizem in nacizem obsojala!

Kaj takega ni zagovarjala niti Janševa vlada!

Demonstranti kritični do Nemčije v Grčiji  Vir: Yandex, posnetek zaslona
Demonstranti oblečeni v nemške uniforme, kritični do Nemčije in njene politike v Grčiji . Vir: Yandex, posnetek zaslona

Zanimivo je, da je Rusija tudi lani vložila v proceduro podobno resolucijo, ki pa sta ji nasprotovali le dve državi - ZDA in Ukrajina:

Vse torej kaže, da je v samo enem letu nacizem dobil lepo število podpornikov v svetu.

Takšna poteza je bila verjetno preračunana med drugim tudi na to, da bo Rusija umaknila osnutek resolucije v celoti, saj vsebuje  protirusko klavzulo. Vendar Moskva tega ni storila.

O vsem tem je opozoril tudi naš bralec Vojko Kogej.

Takole je zapisal: »O sramotnem glasovanju Slovenije v OZN o ruski resoluciji 'Boj proti poveličevanju nacizma, neonacizma in drugih praks, ki prispevajo k podpihovanju sodobnih oblik rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije in s tem povezane nestrpnosti.'

('Combating glorification of Nazism, neo-Nazism and other practices that contribute to fuelling contemporary forms of racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance.'), 4. novembra 2022 v New Yorku.

Avstralija, Liberija, Japonska in Severna Makedonija so se tik pred glasovanjem odločile spremeniti rusko besedilo resolucije s tem, da so vnesle spremembo, ki Rusijo obtožuje, da naj bi skušala opravičiti 'svojo agresijo proti Ukrajini z namišljeno pretvezo za izkoreninjenje neonacizma'. Za amandma je glasovalo 63 držav, 23 jih je bilo proti. 65 držav se je vzdržalo. A ker je bila odločitev sprejeta z navadno večino, je bil amandma sprejet.

Takšna poteza je bila verjetno preračunana med drugim tudi na to, da bo Rusija umaknila osnutek resolucije v celoti, saj vsebuje  protirusko klavzulo. Vendar Moskva tega ni storila.«

Neonacisti v ZDA
Neonacisti v ZDA. Vir: Yandex, posnetek zaslona

»'Izida glasovanj o resoluciji in o amandmaju sta samo potrdila tezo, da je bil namen amandmaja poskus onemogočanja sprejemanja resolucije. Ker so, potem ko so podprli sprejem njihovega amandmaja, glasovali proti resoluciji kot celoti, torej proti dokumentu, ki vsebuje njihov lastni amandma,' je na seji tretjega odbora dejal namestnik direktorja oddelka za humanitarno sodelovanje in človekove pravice ruskega zunanjega ministrstva Grigorij Lukjancev.

Ali vas je kot državljane Slovenije kaj sram? Ali je novinarje, ki vedo za to, a o tem ne poročajo, sram?

Kot vidimo na tabeli, je ruska resolucija uspela, saj jo je, kljub vsemu,  podprlo 105 držav, 15 držav se je vzdržalo, proti pa je glasovalo resda kar 52 držav, ki so s tem pokazale svojo naklonjenost nacizmu. Med njimi je Slovenija.

Do lani sta proti resoluciji redno glasovali le ZDA in Ukrajina, včasih pa še Kanada. Tokrat je rdeče zardelo še 50 držav parazitskih osi zla oziroma vazalov Carstva Laži več!

Resolucija je sicer vsako leto enaka, Slovenija se je doslej vedno vzdržala, kar je resda tudi sramotno, tokrat pa je prvič glasovala celo PROTI resoluciji! Verjetno zato da se njeno glasovanje ne bi razlikovalo od črednega glasovanja drugih držav EU, ki je kolonija ZDA.

Ali vas je kot državljane Slovenije kaj sram? Ali je novinarje, ki vedo za to, a o tem ne poročajo, sram?

Bo dopisnik iz ZDA Andrej Stopar tudi letos o resoluciji tiho? Bo STA znova molčala? TV Slovenija tudi? Delo? Bi bilo drugače, če mediji v preteklosti, ko se je Slovenija 'samo' sramotno vzdržala, ne bi molčali? Prav bi bilo, da bi za skrivanje tako pomembnih informacij (in laganje) odgovarjali!

Če si je še kdo ali katera delal(a) iluzije o Sloveniji ali/in Golobu: 4. novembra 2022 je Slovenija v OZN prvikrat sramotno glasovala PROTI resoluciji proti poveličevanju (neo)nacizma!

S tem in s pošiljanjem orožja kijevskemu marionetnemu protinarodnemu nacističnemu režimu je Slovenija postala Zlovenija!«, je v svojem odzivu na novico o sramotnem slovenskem glasovanju o resoluciji proti glorifikaciji nacizma v OZN sklenil Vojko Kogej.

Z zapisanim se je mogoče samo strinjati.

Ta primer pa jasno kaže, kako grozljivo veliko ceno Slovenija plačuje zaradi svoje odločitve, da kot članioca zveze NATO in EU podpira tudi vse nespametne odločitve tistih, ki so kolovodje teh organizacij.

Tako zaradi sodelovanja v ameriški posredniški vojni v Ukrajini pristaja na njihovo povsem netočno interpretacijo ukrajinske vojne in se zaradi zgrešenih ciljev te vojne odreka celo lastni antifašistični zgodovini.

S tem sama vlada tepta identiteto Slovencev in zanikuje svobodomiselne napore prejšnjih rodov.

Da ne govorimo o tem, da Golobova vlada pripravlja celo posebno delovno skupino za boj proti sovražnemu govoru - istočasno pa nasprotuje mednarodni obsodbi poveličevanja nacizma na ravni Organizacije združenih narodov!

Kakšno vrhunsko licemerje in absurd!

Kakšno vrhunsko licemerje in absurd!

Proti komu bodo torej uperjeni novi ukrepi?

Morda tistim, ki kritiziramo tudi vlado?

Odgovornost za to sramoto nosi tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je morala dati instrukcije o tem, kako se bo glasovalo v OZN.

Domobranska prisega. Vir: Zajem zaslona, časopis Slovenec št. 91, z dne 21. aprila 1944

Da to počne v še hujši obliki kot lani Janševa vlada letos vlada Roberta Goloba - pa je nepopisna sramota.

In neizbrisen madež tako na slovenski diplomaciji in politiki kot na osebni karieri politikov, ki so dovolili, da se zgodi kaj tako sramotnega.

In ne pozabimo - ob tej sramoti v Sloveniji ni protestov.

Vse civilnodružbene organizacije in mediji, vključno z Inštitutom 8. marec ali portalom necenzurirano.si, ki jih ima Golobova vlada očitno v žepu - molčijo.

To pa je že sramota na kvadrat.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek