REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Čas za preiskovalno komisijo: Matej Tonin pomotoma razkril, kako samovoljno in nevestno je kupil »Spartana«!

Čas za preiskovalno komisijo: Matej Tonin pomotoma razkril, kako samovoljno in nevestno je kupil »Spartana«!Spartana in boxerje je Tonin kupil in - krepko preplačal. A za koga? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po našem članku, v katerem smo očitali obrambnemu ministrstvu, da je kupilo vojaško transportno letalo »Spartan«, namesto da bi raje kupili najmanj dve gasilski letali »kanader« ali helikopterje, se je oglasil predsednik NSi.

Očital nam je, da lažemo.

Kmalu za njim se je oglasil tudi podmladek NSi in tip, ki je nekoliko pomešal pojme in častitljivo vlogo psa čuvaja demokracije zamenjal za vlogo medijskega pudlja Janeza Janše.

Ker v vzhodnonemški tajni policiji Stasi svojčas šolan in večkrat obsojen izvajalec medijskih umorov rad žali tako, da povezuje nepovezano, je povezal tudi dva brata in zadeve, ki nimajo nobene zveze s podtikanji, ki nam jih je serviral tudi Matej Tonin.

Za dobro mero pa je dodal še nekaj v teh časih zlizanih očitkov o putinizmu, ki jih je te dni deležen vsak, ki ne razmišlja z glavo nesposobne predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

In njej podobnih aparatčikov. Ter natofanatikov.

Bojan Požar, Stasi & naročeni medijski umori
Kmalu za nekdanjim obrambnim ministrom v vladi Janeza Janše se je oglasil tudi podmladek NSi in tip, ki je nekoliko pomešal pojme in častitljivo vlogo psa čuvaja demokracije zamenjal za vlogo medijskega pudlja Janeza Janše. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Da vas podpira ruski denar je že dolgo znano. Lahko bi se vsaj malo potrudili, da vaše laži ne bi bile tako očitne. Ko pišete, kako sem Spartana naročil preko spleta, ker sem se bal covida, se človek lahko le nasmehne. Letalo sem si ogledal v živo, pogodbo sem podpisal v živo,« se je v pismu Mateja Tonina zvrstil cel kup neresnic.

K svojemu pisanju je priložil dve fotografiji – eno znano, o tem, kako podpisuje pogodbo o nakupu Spartana in drugo, kako si na neznanem kraju in ob neznanem času ogleduje Spartana.

Toninovo podtikanje o ruskem denarju je seveda popolna laž in deplasiran, poceni poskus preusmeritve pozornosti z zares pomembne teme.

Vse to vzbuja sum, da je minister Tonin pri nakupu Spartana prekoračil pooblastila.

Bolj zanimiv je ostali del Toninovega zapoznelega odziva.

Tonin je namreč izgubil živce in nam sporočil več, kot si je to najbrž zares želel...

Očitno je, da je ministra zmotil del našega članka, v katerem smo zapisali, da je »Slovenija namesto letal za gašenje požarov v času vlade Janeza Janše raje kupila – vojaško transportno letalo. Zadevni nakup smo velikokrat kritizirali, ministrstvo za obrambo pa nam je celo skrilo pogodbo, iz katere bi lahko videli, kakšne 'module' za gašenje požarov so sploh kupili. Sklicevali so se na poslovne skrivnosti. Ob tem je spornega 'Spartana' tedanji obrambni minister Matej Tonin kupil kar preko spleta zato, ker se je bal, da bi se okužil s koronavirusom, če bi si letalo ogledal v živo…«

Vse skupaj bi bilo smešno, če ne bi bilo tako tragično.

V zapisanem seveda ni prav nič neresničnega.

Ne gre namreč za prvi, pač pa že za četrti zapis na isto temo. O tem smo namreč pisali tukaj, tukaj in tukaj. In še kje...

In v prejšnjih treh člankih smo tudi pojasnili, kako je Tonin kupoval to letalo – namreč tako, da je zadevo (uradno) poveril posebni komisiji oziroma »projektni skupini«.

Ta projektna skupina pa si letala NI OGLEDALA pred nakupom, prav zaradi epidemije covida 19! 

To nam je potrdilo samo ministrstvo za obrambo še v času Toninovega širokopoteznega ministrovanja!

V članku, ki je sprožil napadalen odziv Tonina so tudi povezave do prejšnjih objav, tako da je vsak bralec lahko točno videl, na kaj smo merili s stavkom, ki je dejansko komentar in povzetek prejšnjih zapisov.

Kot takšen pa je seveda nujno tudi poenostavljena razlaga celotne zgodbe.

V resnici gre za kupovanje pregrešno dragega letala brez ocenjevaja »v živo«, z izgovarjanjem na epidemiološke ukrepe, s strani ministrstva za obrambo in prejšnje vlade.

Toninovo pismo
»Resnica je zelo drago darilo. Ne pričakuj ga od cenenih ljudi« - iskrenost, kot je vidi znani ameriški investitor Warren Buffett očitno ni pisana na kožo nekdanjega obrambnega ministra na Slovenskem: Toninovo pismo uredništvu Insajder.com. Vir: Zajem zaslona

Tako so nam namreč v dopisu 091-19/2021-90 z dne 23. 11. 2021 sporočili z ministrstva za obrambo: »Insajder: 'Ali je bila projektna skupina tudi na obisku pri proizvajalcih letal in si letala, med katerimi je izbirala, prej ogledala, bila morda na preizkusnih poletih in če je - kje in kdaj?'

Ministrstvo za obrambo: 'Projektna skupina se pred odločitvijo oziroma pred potrditvijo investicijske dokumentacije ni sestajala s proizvajalci letal. Projektna skupina je zaradi slabih epidemioloških razmer raziskavo trga izvedla preko pisne in virtualne komunikacije.

Po potrjeni izbrani tehnični rešitvi (torej letalu C-27J Spartan) je bil izveden obisk v okviru postopka vlada-vladi pri proizvajalcu omenjenega letala, podjetju Leonardo.'« (Podčrtal I.M.)

Vir: Zajem zaslona, Twitter

Gre za uraden odgovor ministrstva za obrambo iz časa, ko je bil minister še Matej Tonin.

Kako strokoven je bil torej ta nakup, če člani projektne skupine sploh niso videli tega, kar so 'izbrali' in kupili?

To je bilo tudi lepo pojasnjeno v vseh povezanih člankih, objavljenih že pred meseci, po katerih se ne Matej Tonin in ne obrambno ministrstvo sploh nista oglasila. Še manj pa mladci iz NSi.

Zanimivo je, da se je Tonin oglasil šele sedaj, ko smo osrednje sporočilo oziroma poenostavljeno vsebino člankov strnili v en sam stavek.

Pri tem pa je potrebno vedeti, da je bil Tonin predstojnik organa v sestavi vlade; sam je tudi podpisal pogodbo z italijanskim obrambnim ministrstvom oziroma podjetjem Leonardo, ki bo izdelalo letalo.

Zadevne pogodbe nam kljub naši izrecni zahtevi - nikoli ni razkril.

Ministrstvo za obrambo
Dopis Ministrstva za obrambo pod taktirko Mateja Tonina. Vir: Zajem zaslona

Kot predstojnik organa v sestavi vlade je torej Matej Tonin predstavljal tudi projektno skupino, ki naj bi (je res?) dejansko odločila o nakupu in si pred nakupom zaradi epidemioloških razmer letala sploh ni ogledala v živo, pač pa je »zaradi slabih epidemioloških razmer raziskavo trga izvedla preko pisne in virtualne komunikacije« - oziroma preko spleta, kot smo strnili to prazno besedičenje MORS.

Nesporno je dejstvo, da Tonin ne zanika, da je bil prav on tisti, ki je »kupil« Spartana, ki si ga je menda 'ogledal na licu mesta', medtem ko tega ni naredila projektna skupina, ki je bila zadolžena za nakup, vse to pa dokazuje konflikt interesov in neprimerno, prevladujočo vlogo nekdanjega ministra za obrambo pri izvedbi tega nakupa, za katerega sploh ni bil pristojen.

Sam opis, kako je bilo izbrano letalo in opravljen nakup, nas seveda pripelje k sklepu, da gre za škandalozno in neodgovorno ravnanje.

Se tako ravna z denarjem davkoplačevalcev?

Ob potratnem in pišmeuhovskem dejanju, pri katerem se porabi toliko denarja iz davkoplačevalske malhe, da bi lahko za isti denar v državi postavili kar nekaj bolnišnic.

To je tudi v nasprotju z dosedanjo prakso izbire orožja in dražje opreme.

Pridobili smo namreč informacije, da so si ob analizi konkurenčnih letal strokovnjaki ministrstva za obrambo v preteklosti druge konkurente ob analizi trga in odločanju o nakupu transportnega letala za SV ogledali »v živo« tudi sami in jih celo preizkušali v Sloveniji!

O tem bomo kaj več napisali v prihodnje.

Odziv na družbenih omrežjih na Toninovo bahanje glede Spartana. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Sklep, da je »Matej Tonin kupil (Spartana) kar preko spleta zato, ker se je bal, da bi se okužil s koronavirusom, če bi si letalo ogledal v živo« je torej popolnoma pravilen, seveda ob upoštevanju dejstva, da smo z imenovanjem Mateja Tonina kot tedanjega ministra merili na ministrstvo za obrambo oziroma projektno skupino, ki je menda odločala o nakupu.

Vendar pa Toninov odziv zdaj odpira še več novih dilem.

Tonin je namreč zapisal: »Letalo sem si ogledal v živo, pogodbo sem podpisal v živo,« in vse to navkljub temu, da vemo, da si projektna skupina, ki je odločala o nakupu letala – letala sploh ni ogledala v živo!

Spomnimo - Ministrstvo za obrambo je pojasnilo in zatrdilo, da projektna skupina, zadolžena za nakup Spartana, tega ni storila zaradi epidemije.

Toda kako je mogoče, da je epidemija preprečila članom projektne skupine, da si ogledajo letalo, ki ga je nato Slovenija kupila po izjemno visoki (po oceni strokovnjakov – naviti in preplačani!) ceni - ne pa tudi Toninu?

Tonin pri Spartanu
Zanimivo je, pa tudi skrajno sumljivo tudi to, da je Matej Tonin iz posredovane fotografije odstranil metapodatke. Zato ni jasno, kdaj in kje je bila posneta? Ministrstvo za obrambo pa ni pojasnilo, kdo je obiskal proizvajalca Leonardo in kdaj. Na sliki so štiri osebe, očitno dva pilota. Kdo je tretji? Kje so člani projektne skupine? Res - kaj skriva Matej Tonin? Vir: Matej Tonin, NSi

Kako je mogoče, da si je Matej Tonin na licu mesta, najbrž nekje v Italiji ogledoval Spartana, člani strokovne projektne skupine zadolžene za ta nakup - pa si ga niso ogledali »v živo«?

Zakaj si je Ministrstvo za obrambo v času vodenja Mateja Tonina letalo za Slovensko vojsko pri proizvajalcu Leonardo ogledalo – kot trdijo – po izbiri letala? In ne pred tem?

Ali ni običajno, da si vsi, ki karkoli nameravamo kupiti in še posebej, če gre za pregrešno drago blago - produkt najprej ogledamo »v živo«, in ne šele potem, ko nakup opravimo?

Na Toninov tvit, češ da je takšnega (Spartana), kot ga imajo Romuni, kupila tudi Slovenija, so imeli komentatorji celo vrsto vprašanj. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Kdo se je odločil za tako nerazumno in nespametno logiko nakupa, ki ji ne sledi niti tisti, ki kupuje čevlje ali avto, v tem primeru pa je bila uporabljena pri nakupu 72 milijonov evrov vrednega letala?

Zakaj si je Ministrstvo za obrambo letalo pri proizvajalcu Leonardo ogledalo – kot trdijo – po izbiri letala? In ne pred tem?

Ali takšen, nerazumen način sprejemanja odločitev s strani nekdanjega ministra Mateja Tonina oziroma celotne »projektne skupine« ne vzbuja sume, da je šlo za vnaprej dogovorjen ali vsaj izjemno negospodarno izpeljan posel?

Ali to pomeni, da je imel odločilno vlogo in besedo pri nakupu Spartana le Matej Tonin, ne pa projektna skupina?

Kajti, če bi o izbiri letala za Slovensko vojsko odločala projektna skupina, potem bi si verjetno tudi v obrambnem ministrstvu Italije in pri Leonardu želeli, da si letalo italijanskega proizvajalca ogleda ta, ne pa nek minister!

Toda očitno temu ni bilo tako. Zadovoljili so se s Toninom. Zakaj?

Ker je odločal o nakupu? Očitno res!

Kako strokoven je bil torej ta nakup, če člani projektne skupine sploh niso videli tega, kar so izbrali in kupili?

Matej Tonin - podpis pogodbe
Matej Tonin ob podpisu pogodbe - vsebino katere je Ministrstvo za obrambo prav tako prikrilo pred javnostjo... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Šef NSi sedaj pojasnjuje, da si je letalo ogledal v živo in v živo tudi podpisal pogodbo, vse to pa kaže, da je zelo verjetno samo Matej Tonin - in ne pristojna projektna skupina! - odločil o tem, katero letalo in po kakšni ceni bo Slovenija kupila.

Pri tem ne smemo pozabiti, da se je Tonin z zamudo odzval na trditev, da je kupil letalo preko spleta in si ga ni ogledal v živo.

Toda Tonin je zdaj zanikal le, da Spartana ni kupil preko spleta, ne pa trditev, da ga je »kupil«. Zakaj tega ni zanikal?

Očitno zato, ker gre za dejstvo, da je o spornem nakupu letala odločal sam, torej je Spartana kupil - on.

In če je tako, je bil to nakup mimo črke in vsebine zakonodaje, po kateri je bil nakup uradno poverjen posebni projektni skupini.

Tonin in Bailey
Korupcija? So italijanski gostitelji Toninu uredili sanjski polet s F-16 in si na ta način pridobili prednost pri nakupu Spartana? Tonin ni zanikal, da je pregrešno drag nakup opravil - kar sam. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Matej Tonin tudi rad poudarja, kako je sam »v živo« podpisal pogodbo.

Tonin ne bi bil prvi, ki bi za smešno protiuslugo 'odmislil' svoje dolžnosti.

Vemo pa tudi, da se je Matej Tonin prav v času, ko je Slovenija kupovala letalo, dogovoril za – menda brezplačen – polet z ameriškim lovcem F-16.

Je Matej Tonin za Slovenijo neugodno pogodbo o nakupu Spartana podpisal zato, ker so mu v italijanskem obrambnem ministrstvu uredili sanjski polet z vojaškim reaktivnim lovcem?

Tega seveda ne vemo, toda Tonin ne bi bil prvi, ki bi za smešno protiuslugo pozabil na svoje dolžnosti.

Italijanski Spartan
Sumljivo: Konkurente so preizkušali celo v Sloveniji, »zmagovalca« pa so kupili kar na daljavo. Projektna skupina ni niti prišla do Italije... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Skratka, »pisanje« Mateja Tonina je odprlo več perečih vprašanj, na katera bi nujno moralo odgovoriti Ministrstvo za obrambo.

Nesporno je dejstvo, da Tonin ne zanika, da je bil prav on tisti, ki je »kupil« Spartana, ki si ga je menda 'ogledal na licu mesta', medtem ko tega ni naredila projektna skupina, ki je bila zadolžena za nakup, vse to pa dokazuje konflikt interesov in neprimerno, prevladujočo vlogo nekdanjega ministra za obrambo pri izvedbi tega nakupa, za katerega sploh ni bil osebno pristojen.

Že to vzbuja sum, da je minister Tonin pri nakupu Spartana krepko prekoračil pooblastila.

Je bila odločitev o nakupu Spartana sklenjena vnaprej, v ozkem krogu, projektna skupina pa je bila ustanovljena kot figov list - le zaradi videza in ustvarjanja lažnega vtisa, da je bila odločitev strokovna in zato da »požegna« Toninovo odločitev?

Če so bile epidemiološke razmere takšne, da zaradi njih ogleda letala ni bilo mogoče opraviti s strani članov projektne skupine MORS, potem ni jasno, kako je neugodne epidemiološke razmere pretental ter zakaj in kdaj si je Spartana lahko ogledoval sam Matej Tonin.

Argument glede »epidemije« je ali lažen, ali pa je nelogičen, saj si je minister, kot zdaj trdi, letalo ogledal na licu mesta.

A le zakaj si ga je sploh ogledal, če si ga pred odločitvijo o izbiri ni ogledala za nakup zadolžena projektna skupina MORS, ki je o tem odločala?

Je bila odločitev o nakupu Spartana sklenjena vnaprej, v ozkem krogu, projektna skupina pa je bila ustanovljena kot figov list - le zaradi videza in ustvarjanja lažnega vtisa, da je bila odločitev strokovna in zato, da »požegna« Toninovo odločitev?

To bi seveda pojasnilo, zakaj si je letalo ogledal osebno Tonin, ne pa pred izbiro tudi projektna skupina, ki je bila za nakup in izbiro letala edina pristojna.

Canadair
Kanader. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nejasno je tudi, zakaj Tonin v času svojega ministrovanja in v okviru svojih pooblastil ni poskrbel za to, da bi si ga projektna skupina pred izbiro ogledala, posebej ali skupaj z njim?

Vprašanj je toliko, da bi Golobova vlada tudi glede spornega nakupa Spartana – enako kot velja za nakup boxerjev – lahko izvedla revizijo posla.

Vprašanj je toliko, da bi bilo za pričakovati, da bi Golobova vlada tudi glede spornega nakupa Spartana – enako kot velja za nakup boxerjev – lahko izvedla revizijo posla.

Še več, prav bi bilo, če bi zaradi popolnoma neverodostojnih in neskladnih trditev Mateja Tonina in ministrstva za obrambo, (češ da si letala ni bilo mogoče v živo ogledati zaradi epidemije, medtem ko smo sedaj izvedeli, da si ga je Tonin menda ogledal sam!) vse to preiskala posebna parlamentarna preiskovalna komisija!

Učitelj in vajenec. Vir: Twitter
Učitelj in vajenec. Vir: Twitter, zajem zaslona

Kajti povsem mogoče je, da bi se lahko izkazalo, da je bil tudi ta nakup neracionalen in neprimeren, ter da bi namesto predragega Spartana Slovenija (po reviziji) namesto enega, za domače razmere praviloma neuporabnega tovornega letala kupila dva ali tri gasilska letala ali helikopterje (Spartan stane 72 mio EUR, kanaderji pa okoli 25 milijonov evrov!).

Ker dobro vemo, kaj bomo v prihodnosti še kako potrebovali!

In to so predvsem sredstva za učinkovito gašenje iz zraka!

Čas je torej za revizijo tudi tega vojaškega posla Mateja Tonina in najbrž tudi za preiskovalno komisijo!

Bodo vladne stranke za ta korak zbrale dovolj poguma – ali pa so že pregloboko zašle v dogovarjanja, kupčkanja s prejšnjo oblastjo?

Ter pri vztrajanju na »Janševi poti« na vseh mogočih področjih in iskanju podpore desnih strank za spremembo ustave, zato pa nujnem dobrikanju Janši in njegovim desnosučnim satelitom?

Delite članek