REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Saj ni res, pa je: Tonin zaradi »epidemioloških razmer« kupil letalo C-27J Spartan za 72 milijonov evrov – preko spleta!

Saj ni res, pa je: Tonin zaradi »epidemioloških razmer« kupil letalo C-27J Spartan za 72 milijonov evrov – preko spleta!Je minister Matej Tonin tako kupil letalo za 72 milijonov evrov? Vir: Twitter

Slovenski nakup letala C-27J Spartan,  ki ga proizvaja italijanski proizvajalec Leonardo je bil v Sloveniji predstavljen kot velik uspeh.

Kljub temu pa nekateri postopki pri izbiri vzbujajo resne dvome v smotrnost in ekonomičnost pregrešno dragega nakupa.

Kot smo že opozorili, vzbuja sume zlasti hitro in večkratno naraščanje cene praktično istega (le nekoliko moderniziranega) letala od leta 2008 naprej, ko se je Slovenija prvič zanimala tudi za nakup »Spartana.«

Povedano drugače: minister za obrambo je letalo, ki bo Slovenijo stalo bistveno več kot 72 miljonov evrov (vzdrževanje pa po ameriških podatkih še štirikrat toliko!) kupil – kar preko spleta.

Enake dvome pa krepi tudi dejstvo, da stane po ameriških podatkih celo vzdrževanje večjega letala C-130J – Super Hercules okoli tretjino manj kot vzdrževanje »Spartana«, ki je glede vzdrževanja prav tako bistveno dražji (tudi po podatkih slovenskega ministrstva za obrambo) od svojega najbolj resnega konkurenta, letala C-295 Casa.

Kdo je sploh odločal o nakupu letala?

Kot so nam pojasnili v ministrstvu za obrambo, je bila s sklepom ministra za obrambo imenovana projektna skupina, ki jo sestavljajo javni uslužbenci iz Direktorata za logistiko, Generalštaba Slovenske vojske in Poveljstva sil Slovenske vojske.

Podpis pogodbe o nakupu "Spartana" v Rimu
Podpis pogodbe o nakupu Spartana v Rimu. Vir: Twitter

Ta je opravila tudi »raziskavo trga,« ki je zajemala tako proizvajalce in uporabnike potencialnih tipov letal v kategoriji lahkih transportnih (C-295 Casa proizvajalca Airbus in C-27J Spartan proizvajalca Leonardo) in srednjih transportnih letal (C-130J-30 Super Hercules proizvajalca Lockheed Martin, C-390 Millennium proizvajalca Embraer in A-400 proizvajalca Airbus) kot tudi ponudnike rabljenih letal (ponudbi Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter ZDA).

Pred končno odločitvijo je projektna skupina po navedbah ministrstva za obrambo »dodatno pridobila tudi uporabniške izkušnje neposrednih uporabnikov letal v oboroženih silah držav, ki uporabljajo navedena letala.«

Precej nenavaden pa je bil tudi postopek izbire in nakupa spornega letala.

Tonin v trenutku nakupa "Spartana"?
Kako je bil videti Toninov nakup Spartana? Vir: Twitter

V nasprotju z ustaljeno prakso, ko kupci pred nakupom letala preizkusijo ali pa si na sedežih proizvajalcev podrobno ogledajo letala, ki jih kupujejo, slovenska projektna skupina namreč po naših podatkih sploh ni bila na obiskih pri proizvajalcih letal.

To nam je potrdilo tudi slovensko ministrstvo za obrambo.

»Projektna skupina se pred odločitvijo oziroma pred potrditvijo investicijske dokumentacije ni sestajala s proizvajalci letal. Projektna skupina je zaradi slabih epidemioloških razmer raziskavo trga izvedla preko pisne in virtualne komunikacije so nam odgovorili z ministrstva za obrambo.

Spartan  Vir: Twitter
Po ameriških podatkih celo vzdrževanje večjega letala C-130J – Super Hercules stane okoli tretjino manj kot vzdrževanje »Spartana«, ki je glede vzdrževanja prav tako bistveno dražji (tudi po podatkih slovenskega ministrstva za obrambo) od svojega najbolj resnega konkurenta, letala C-295 Casa. Vir: Twitter

Povedano drugače: minister za obrambo je letalo, ki bo Slovenijo stalo bistveno več kot 72 miljonov evrov (vzdrževanje pa po ameriških podatkih še štirikrat toliko!) kupil – kar preko spleta.

Nekako tako, kot v času epidemije mnogi nakupujejo svoje vsakodnevne potrebščine in hrano kar iz naslanjača in brez družbenih stikov.

Kar je sicer razumljivo, ko gre za kruh, mleko in podobno špecerijo.

Ko gre za drago vojaško opremo, pa se zdi takšno ravnanje - milo povedano - precej nenavadno.

Dejstvo je, da Mateja Tonina virusa ni bilo nič strah, ko se je bilo potrebno pred kamerami slikati ob podpisu pogodbe o nakupu spornega letala.

Covid-19 je seveda nevarna bolezen, toda tisti, ki so na pomembnih državnih položajih se seveda že zgolj zaradi te nevarnosti ne morejo odreči vsaj občasnemu vzdrževanju osebnih stikov z drugimi odločevalci, pa naj bodo v politiki ali gospodarstvu.

Če si na takšnem položaju, moraš nekaj tveganja preprosto sprejeti, ob vseh zaščitnih ukrepih seveda.

Poglejmo na Češko, kjer je na koronavirus »pozitiven« predsednik Miloš Zeman pravkar podelil mandat za sestavo nove češke vlade kar iz škatle s pleksi steklom.

Ni jasno, če bi bilo potrebno tudi za Mateja Tonina in člane domnevne projektne skupine, ki je kupila novo slovensko vojaško transportno letalo po zasoljeni ceni - zgraditi podobno kletko iz pleksi stekla, da bi lahko opravili svoje naloge tako, kot se spodobi.

Ampak dejstvo je, da Mateja Tonina virusa ni bilo nič strah, ko se je bilo potrebno pred kamerami slikati ob podpisu pogodbe o nakupu letala.

Takrat si je zaradi fotografiranja snel celo masko!

Le nakup letala in »raziskavo trga« so Matej Tonin in člani »projektne« skupine pod pretvezo »slabih epidemioloških razmer« opravili kar »virtualno«, preko računalnikov...

Podpisa na pogodbi - pred kamerami - pa se menda ni dalo narediti kar tako...

»Po potrjeni izbrani tehnični rešitvi (torej letalu C-27J Spartan) je bil izveden obisk v okviru postopka vlada-vladi pri proizvajalcu omenjenega letala, podjetju Leonardo,« so nam pojasnili v ministrstvu za obrambo.

Matej Tonin bo moral nenavaden nakup letala še dobro pojasniti...
Matej Tonin bo moral nenavaden nakup letala še dobro pojasniti... Vir: Twitter
Če že letala kupujejo kar preko spleta, potem naj tudi pripadnike Slovenske vojske v misije v tujino odslej pošiljajo kar tako - virtualno.

In tako sta se ministra Slovenije in Italije na koncu vendarle srečala osebno.

Glede na to bi bilo morda še najbolje, če bi bili v ministrstvu za obrambo še nekoliko bolj dosledni.

Če že letala kupujejo kar preko spleta, potem naj tudi pripadnike Slovenske vojske v misije v tujino odslej pošiljajo kar tako - virtualno.

To bo zagotovo najbolj poceni in najbolj varno.

In če je slovenskim davkoplačevalcem res vseeno, kaj, kako in za koliko Janševa vlada z virtualnimi nakupi realno porabi za orožje, naj bodo tudi slovenski zavezniki zadovoljni z zgolj virtualno podporo Slovenske vojske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek