REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako Pahor s svojim »dialogom« med UKOM in STA škodi sodstvu in kupuje čas vladi

Kako Pahor s svojim »dialogom« med UKOM in STA škodi sodstvu in kupuje čas vladiVeselinovič, Pahor in Urbanija. VIr: UPRS, Twitter

Slovenski predsednik Borut Pahor je državljane znova presenetil s svojevrstnim razumevanjem pravne države.

Pahorjev manever je tako znova koristil le Janševi vladi, kot figov list, s katerim so skrili sodni poraz, saj je v javnost poslal sporočilo, da je bila sodba Vrhovnega sodišča - pomanjkljiva.   

V trenutku, ko je Vrhovno sodišče odločilo, da je vlada dolžna plačati denar, ki ga dolguje STA zaradi opravljanja »javne službe«, je na pogovore k sebi Pahor povabil tako direktorja STA kot direktorja vladnega Urada za komuniciranje (UKOM) in pozdravil njun »dialog«.

Tej potezi Pahorja so se upravičeno posmehnili mnogi na družbenih omrežjih.

Kot je po srečanju pripomnil predsednik republike, je direktorja STA Bojana Veselinoviča in direktorja UKOM-a Uroša Urbanijo povabil k sebi že pred dnevi.

Direktor Slovenske tiskovne agencije je Pahorja namreč v pismu prosil za podporo pri vnovičnem pozivu vladi, naj zagotovi sredstva za delovanje agencije.

Namesto podpore pa je Borut Pahor v vlogi nekakšnega izvensodnega mediatorja organiziral srečanje dveh direktorjev, ki je po izgubljeni pravni bitki koristilo predvsem Urošu Urbaniji in Janševi vladi.

»Po daljšem pogovoru sem lahko z veseljem ugotovil, da sta se danes oba direktorja izrekla, da sta pripravljena na nadaljevanje dialoga je po srečanju sporočil Pahor.

Odzivi na Pahorjevo mirovno srečanje. Vir: Twitter

Pahor je ob tem dodal: »Oba direktorja tudi soglašata, da se bosta potrudila za takšne dopolnitve pogodbe, da jo bosta lahko v kratkem podpisala in tako poskrbela za rešitev vprašanja rednega financiranja STA-ja.«

S tem je znova vzpostavil razliko med prvorazrednimi in drugorazrednimi državljani in spodkopal avtoriteto sodne veje oblasti.

Veselinovič, Urbanija, Pahor  Vir: Twitter, PRS
Veselinovič, Urbanija, Pahor. Vir: Twitter, PRS

Kadar drugorazredni državljani namreč prejmejo sodno odločitev Vrhovnega sodišča Slovenije je to za njih konec zgodbe.

Ostane jim še pritožba na Ustavno sodišče in morda na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), toda niti to v tistem trenutku ne spremeni dejstva, da je sodba padla in da jo je potrebno le še izvršiti.

Iz izjave in celotnega poteka sestanka pri Pahorju pa izhaja, da je bila pogodba med vlado oziroma UKOM-om pod taktirko Urbanije in STA takšna, da je bila potrebna dopolnitve.

Iz česar izhaja, da je sodba Vrhovnega sodišča neizvršljiva brez določenih dopolnitev.

Znova gre za tipičen primer spodkopavanja pravosodne veje oblasti in pravne države.

In pri tej šaradi so sodelovali vsi – tudi Bojan Veselinovič, ki se mu mandat direktorja STA pravkar končuje s koncem meseca, ravno v trenutku, ko agencija še ima nekaj denarja za zadnje plače.

Nato pa bo izbran drug direktor – in seveda je veliko vprašanje, ali bodo nadzorniki tvegali z izbiro direktorja, ki vladi ne bo všeč.

Če bi bila STA resnično neodvisen servis, bi zato moralo biti financiranje urejeno že pred izbiro novega direktorja.

Toda Pahorjeva intervencija je dala legitimnost »dopolnjevanju pogodbe«, s tem pa je vladi odprla možnost, da še naprej pritiska na STA.

V pravni državi se sodbe sodišč izvršujejo, ne pa izničujejo z dialogom in arbitražo predsednika države.

Pravi predsednik bi zgolj ves čas podpiral zahtevo STA, tega pa Borut Pahor žal ni počel.

Pahorjeva poteza je tudi norčevanje iz večine ostalih državljanov.

Zastavlja se namreč vprašanje, zakaj drugi državljani, tisti, ki so prav tako dobili morda neugodne dokončne sodne odločbe Vrhovnega sodišča, nimajo iste pravice do »dialoga« in »dopolnitev« ob pomoči predsednika države, ki bi jim olajšale klavrno situacijo?

Ne, navadni državljani tega privilegija nimajo.

Videz zavaja: Pahor rad kolesari vse dni v tendu, razen ob petkih. Vir: Posnetek zaslona, Instagram račun PR

Pahorjev manever je tako znova koristil le Janševi vladi, kot figov list s katerim so vladniki skrili sodni poraz, saj je predsednik države v javnost poslal sporočilo, da je bila sodba Vrhovnega sodišča - pomanjkljiva.

STA sicer ostaja brez državnega financiranja, ki ga za izvajanje javne službe predvidevata zakon o STA in sedmi protikoronski zakon, že 250 dni.

Seveda pa bo zadeva morda hitro rešena, že oktobra letos –, ko bo na mestu direktorja STA pravi kader, vladi naklonjeni direktor.

Bojan Veselinovič ni želel odgovoriti na vprašanje novinarjev, katera so tista sporna določila, zaradi katerih že julija ni mogel podpisati pogodbe. To odpira možnost, da bo na koncu v škodo STA podpisana škodljiva pogodba, javnost pa nikoli ne bo izvedela, kdo je na koncu popustil.

Financiranja pa do takrat skoraj zagotovo ne bo.

Veselinovič in Urbanija sta se seveda Pahorju zahvaljevala, toda ni se rešilo niti vprašanje zapadlih obveznosti.

Vse ostalo pa naj bi se rešilo v enem tednu - toda za to ni nobenih garancij.

Pri tem Bojan Veselinovič ni želel niti odgovoriti na vprašanje novinarjev, katera so tista sporna določila, zaradi katerih že julija ni mogel podpisati pogodbe.

To odpira možnost, da bo na koncu v škodo STA podpisana škodljiva pogodba, javnost pa nikoli ne bo izvedela, kdo je na koncu popustil.

Zahvaljujoč molku Veselinoviča javnost najbrž ne bo izvedela, kaj je bil sploh vir novega spora med agencijo STA in vladnim UKOM-om, potem ko je po vseh zapletih s pošiljanjem pošte STA od UKOM-a vendarle dobila predlog nove pogodbe.

In tako bo znova izpadlo, da je bila beseda Janševe vlade - zadnja.

Kar dokazuje tudi zgornji tvit Janševega partnerja v vladni koaliciji, večnega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, iz kvote usihajoče SMC.

Naposled se bo vse skupaj izšlo tako, da bo do razrešitve kočljivega položaja v kateri je bila pahnjena STA prišlo zgolj zato, ker bo imenovan vladi naklonjen novi direktor.

Ne pa zato, ker način financiranja STA določa zakon.

Ki ga zdajšnja vladna koalicija že dolge mesece - ignorira.

Bled: Pahor med tekom ni opazil antifašističnega sporočila protestnikov. Vir: Instagram račun predsednika Republike, posnetek zaslona

Ideal demokracije je »vladavina zakona, ne ljudi.«

V Sloveniji pa, očitno, »vladajo ljudje« in to tisti trabanti prvorazrednih, ki jih izbere Janševa vlada. Ne glede na zakone.

Tudi po zaslugi predsedniški vlogi nedoraslega in samopašnega Boruta Pahorja, najslabšega predsednika v zgodovini Slovenije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek