REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Milo Đukanović bo ostal brez svojega prestižnega »Maybacha«

Milo Đukanović bo ostal brez svojega prestižnega »Maybacha«Milo Đukanović in njegov Maybach. Vir: Twitter

Zmaga opozicije v Črni gori je prinesla tudi več sprememb glede privilegijev dosedanje vladajoče kaste, nekatere spremembe pri transparentnem delovanju vlade pa so takšne, da bi se po njih lahko zgledovala tudi »bolj razvita« Slovenija.

Črnogorska vlada se je tako na primer odločila, da proda luksuzne avtomobile Mercedes Maybach, ki so last države.

Enega od obeh uporablja predsednik države in stranke - tri desetletja vladajoče DPS Milo Đukanović (njegova stranka je zadnje parlamentarne volitve sicer izgubila), drugega pa je v času, ko je bil predsednik vlade uporabljal nekdanji črnogorski premier in danes poslanec opozicijske DPS Duško Marković.

Maybach - notranjost  Vir: Mercedes-Benz
Maybach - notranjost. Vir: Mercedes-Benz

»Sredstva od prodaje teh avtomobilov bodo vplačana v proračun Črne gore, uporabljala pa se bodo za pomoč ogroženim državljanom in napredek socialne pravičnosti v državi,« je dejal predsednik nove vlade Zdravko Krivokapić na svojem Twitter profilu.

Sredstva od prodaje teh avtomobilov bodo vplačana v proračun Črne gore, uporabljala pa se bodo za pomoč ogroženim državljanom.

V video poslanici je sporočil, da je ministrstvo za finance in socialne zadeve zadolženo za to, da se angažira cenilca, ki bo ocenil vrednost vozila, kot tudi, da oblikuje komisijo za prodajo vozil do naslednje redne seje vlade.

»Nato bo objavljen tudi javni mednarodni poziv, ki bo trajal osem dni. Zatem bo organizirana javna prodaja, na kateri bo javno in transparentno izbran najboljši ponudnik,« je poudaril Krivokapić.

Cena avtomobilov ni znana, lahko pa se vrti tudi okoli 750.000 evrov.

Kmalu zatem pa se je, očitno nezadovoljen, oglasil tudi kabinet predsednika Mila Đukanovića.

Maybach - notranjost  Vir: Mercedes-Benz
Maybach - notranjost. Vir: Mercedes-Benz

»Predsednik vlade in minister za finance, ki sta prvi delovni dan zadolžila državo za skoraj milijardo evrov sedaj ne samo pred javnostjo, temveč tudi tistih, ki so ju pripeljali na ta mesta - prodajata meglo tej isti javnosti nakladata o varčevanju in reševanju socialnih problemov s prodajo dveh avtomobilov in to tako, da žalita državo in funkcije, ki ju trenutno opravljata.«

Krivokapić: »Nato bo objavljen tudi javni mednarodni poziv, ki bo trajal osem dni. Zatem bo organizirana javna prodaja, na kateri bo javno in transparentno izbran najbolji ponudnik.«

Iz Đukanovićevega kabineta so ob tem sporočili še, da so bili posebni, oklepljeni avtomobili nabavljeni po oceni pristojnih varnostnih služb ter da naj te ocenijo, ali so ti avtomobili potrebni ali ne, in za to tudi »prevzamejo odgovornost«.

Ne glede na izhod bitke med predsednikom vlade in predsednikom države pa je zanimivo, kako to vprašanje rešuje Črna gora.

V Sloveniji je na primer UKC Ljubljana ponudnika prenove prostorov nekdanje stavbe ZVD, za katero so porabili 1,5 milijona evrov izbrali na podlagi javnega razpisa, ki je potekal samo preko vikenda. Ne pa tako, kot bo v Črni gori, torej avtomobila bosta prodana za podobno vsoto, kot sta bila plačana ob nakupu, javna prodaja pa bo objavljena celih osem dni, nato pa bo odločitev sprejeta po mednarodni in javni avkciji …

Za kako lepo opremljen avto gre, ki je res prava »palača na kolesih«, pa si lahko ogledate v spodnjem video posnetku ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek