REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Režim Mila Đukanovića je padel!«: bo zadnjega evropskega avtokrata znova rešila protisrbska koalicija?

»Režim Mila Đukanovića je padel!«: bo zadnjega evropskega avtokrata znova rešila protisrbska koalicija?Večni predsednik Črne gore: Milo Đukanović. Vir: Twitter

Prve projekcije rezultatov parlamentarnih volitev v Črni gori kažejo, da imajo tri opozicijske stranke majhno prednost v primerjavi z vladajočo koalicijo, ki jo vodi Demokratična stranka socialistov (DPS).

Ob preštetih 70,3 odstotkih glasov naj bi imela DPS in doslej vladajoča koalicija 30 mandatov, »Mir je naša nacija« 10 poslancev, »Črno na belo« pa štiri.

Po tri poslance naj bi dobili socialdemokrati in Bošnjaška stranka, dva SDP in po enega Albanska lista in AK Enoglasno.

Po zadnjem preštevanju naj bi imela opozicija 42, vladne stranke pa 39 poslancev.

Po zadnjem preštevanju naj bi imela opozicija 42, vladne stranke pa 39 poslancev.

Zaradi posebnosti črnogorskega sistema, kjer je manjšinam potrebno zelo malo glasov, da bi prišle v parlament, se tokrat Milu Đukanoviću resno maje stolček.

Na tokratnih parlamentarnih volitvah v Črni gori je bila sicer več kot 74-odstotna volilna udeležba.

Črna gora - verski zakon
Črno goro je pred glasovanjem razklal Đukanovićev verski zakon. Vir: Twitter

Da bo udeležba na volitvah visoka, je nakazovala že udeležba v nedeljo do 10. ure, ko je glasovalo 23 odstotkov od približno 540.000 volilnih upravičencev.

To bi lahko po mnenju analitikov koristilo predvsem opoziciji.

Rezultati volitev - Črna gora

Volišča so se zaprla v nedeljo ob 20 uri, nato je potekalo preštevanje glasov.

Na volitvah je sodelovalo 11 volilnih list.

Na volišče sta se že v nedeljo dopoldne odpravila črnogorski predsednik Milo Đukanović in premier Duško Marković iz vladajoče Demokratske stranke socialistov (DPS), ki ji grozi najslabši izid od začetka vladanja leta 1991, predvsem zaradi spora s Srbsko pravoslavno cerkvijo (SPC).

Država je namreč s pomočjo »Zakona o verski svobodi« poskusila SPC odvzeti lastnino in jo dodeliti kanonsko nepriznani Črnogorski pravoslavni cerkvi.

Država je namreč s pomočjo »Zakona o verski svobodi« poskusila SPC odvzeti lastnino in jo dodeliti kanonsko nepriznani Črnogorski pravoslavni cerkvi.

Med Srbi in Črnogorci zgodovinsko gledano nikoli ni bilo resnih delitev, večina Črnogorcev pa je pravoslavne vere in so verniki SPC.

Z nastankom nove države se je to spremenilo, država pa je pričela kršiti pravice predvsem srbske manjšine.

Milo Đukanović je kljub temu uspešno vladal – zato, ker so njegovo stranko podpirale liste Bošnjakov, Albancev, Hrvatov in drugih manjšin.

Zaradi delitve glasov po nacionalnem ključu ima srbska manjšina tako vlogo permanentne opozicije v državi, to stanje pa traja že skoraj 30 let.

Slaba posledica je nespremenljivost oblasti, kar podžiga korupcijo.

Država Črna gora
Država Črna gora

Opazovalci volitev tokrat opozarjajo tudi na številne domnevne nepravilnosti na voliščih.

Poleg Centra za demokratični prehod volitve spremlja tudi nevladna organizacija Cemi.

Njena koordinatorka Maja Bjelić je opozorila, da so do zdaj prejeli več kot 400 prijav o domnevnih nepravilnostih, kar je bistveno več kot na prejšnjih volitvah.

Glavni protikandidatki DPS-ju sta dve opozicijski listi.

Milo Đukanović
O tem, kdo bo na koncu sestavil vlado, bodo tako odločali volilni izidi in povolilne odločitve manjših strank.

Velik vzpon se napoveduje listi Demokratske fronte (DF), ki jo vodi profesor Zdravko Krivokapić.

Lista uživa podporo Srbske pravoslavne cerkve, napovedujejo pa ji do 35 odstotkov podpore.

O tem, kdo bo na koncu sestavil vlado, bodo tako odločali volilni izidi in povolilne odločitve manjših strank, kot so državljansko gibanje URA, socialni demokrati, Socialdemokratska stranka (SDP) ter stranke bošnjaške, albanske in hrvaške manjšine.

Zdravko Krivokapić pa je ne glede na to že razglasil, da je »Režim Mila Đukanovića padel.«

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je za srbske medije že oglasil z Bleda.

Dejal je, da je imel včeraj in danes na Bledu koristne pogovore in da sta Srbija in Slovenija zelo napredovali glede medsebojnih odnosov.

Po njegovi oceni je Slovenija partner Srbije na evropski poti, gospodarsko sodelovanje med državama pa raste iz leta v leto.

Glede rezultatov volitev v Črni gori pa je dejal, da želi še malo počakati, da je videl rezultate iz severa Črne gore, kjer je prepričljivo zmagala opozicija, da pa bo vsekakor čestital vsakemu, ki bo zmagal.

Delite članek