REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Đukanović po poti Miloševića: Jogurta ni več, ostali pa so mitingi, sendviči in bencin za mitingaše

Đukanović po poti Miloševića: Jogurta ni več, ostali pa so mitingi, sendviči in bencin za mitingašeMilo Đukanović in - sendvići. Jogurta je zmanjkalo. Vir: Twitter

V Črni gori se pristaši doslej 30 let vladajoče Demokratske partije socialistov (DPS) težko soočajo s porazom na nedavnih parlamentarnih volitvah.

Pozivajo k ponovnem oblikovanju vlade pod svojim vodstvom in v Podgorici organizirajo velik miting oziroma »patriotski zbor« za obrambo Črne gore od domnevno »povampirjenega četništva.«

Pri tem pa je zanimivo, da se ta političen miting organizira točno tako, kot jih je v časih »antibirokratske revolucije« pred tremi desetletji organiziral Slobodan Milošević.

Tedaj je bilo splošno znano, da so na mitinge leta 1988 ljudje odhajali organizirano, z avtobusi, zastonj pa so se delili sendviči – in jogurt.

Pri tem pa je zanimivo, da se ta političen miting organizira točno tako, kot jih je v časih »antibirokratske revolucije« pred tremi desetletji organiziral Slobodan Milošević.

Zato so neodvisni mediji tedanjo »antibirokratsko revolucijo« poimenovali tudi »jogurtna revolucija«.

Tudi Milo Đukanović, sedanji predsednik Črne gore je davnega leta 1990 prišel na oblast na krilih takšnih mitingov in jogurt-mitingašev.

In očitno iste metode ohranja tudi ob sestopu z oblasti.

Le da je tokrat očitno zmanjkalo tako jogurta kot avtobusov.

Jogurt revolucija
Jogurt revolucija izvira iz časov Slobodana Miloševića. Vir: Arhiv

Ostali pa so sendviči – in bencin za mitingaše, toda pod pogojem, da so v avtomobilu najmanj trije.

Pred odhodi v Podgorico so jim namreč veljaki doslej vladajoče stranke DPS razposlali »pomembno sporočilo.«

»Kontaktirajte vaše mestne odbore DPS, da bi vam plačali stroške za gorivo in razdelili zastonj sendviče. Če ne morete prevzeti brezplačnega sendviča, shranite račun iz pekarne. Vedite, da cena enega sendviča na osebo ne more biti višja od enega evra. Majice in zastave pa boste dobili na trgu …« piše v sporočilu.

DPS - sporočilo pristašem
DPS - pomembno sporočilo pristašem. Vir: Twitter

Toda drugi pristaši so kmalu opomnili modro vodstvo DPS, da naj tega raje ne počne, ker se bodo tisti, ki organizirajo verske sprevode »norčevali iz njih.«

Kar se je seveda zgodilo.

Medtem v javnost prihajajo poročila o spopadih znotraj dosedanje vladajoče stranke DPS.

Lider DPS in predsednik Črne gore naj bi napadel in celo udaril obrambnega ministra Predraga Boškovića zaradi slabega rezultata v Beranah na severu Črne gore, temu pa se je pridružil tudi poslanec Andrija Nikolić.

Nato naj bi Nikolića »pričakalo« varovanje Boškovića.

Poslancu Nikoliću to snidenje z varnostniki črnogorskega obrambnega ministra Predraga Boškovića ni bilo niti najmanj po godu, prav nasprotno ...

DPS - sporočilo pristašem
DPS - sporočilo pristašem
Oblast je naredila napako z napadom na lastnino Srbske pravoslavne cerkve s pomočjo spornega »Zakona o svobodi veroizpovedi.«

Politični analitiki ocenjujejo, da je opozicija zmagala zaradi pametne taktike, saj je nastopila s tremi strankami, oblast pa je naredila napako z napadom na lastnino Srbske pravoslavne cerkve s pomočjo spornega »Zakona o svobodi veroizpovedi.«

To je mobiliziralo del volivcev, ki sicer ne glasujejo.

Večina pravoslavnih vernikov v Črni gori je namreč tudi vernikov Srbske pravoslavne cerkve.

Ne glede na zmago opozicije, v kateri imajo večino srbske stranke, bo Črna gora verjetno ostala članica zveze NATO in nadaljevala po poti evropskih integracij.

Pričakovati pa je mogoče otoplitev odnosov med Srbijo in Črno goro, ki so bili pred volitvami na najnižji točki v zgodovini.

Delite članek