REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

POLITICO: Z Orbánom povezani Janša promoviral teorije zarote, pred slovenskim vodstvom EU »diplomati zaskrbljeni«

POLITICO: Z Orbánom povezani Janša promoviral teorije zarote, pred slovenskim vodstvom EU »diplomati zaskrbljeni«Luzerja - Trump in Janša. Vir: Twitter

Znani portal Politico se je razpisal o slovenskem skorajšnjem predsedovanju EU in opisal, zakaj so predvsem tuji diplomati zaskrbljeni nad ravnanjem slovenske diplomacije in predsednika slovenske vlade.

Bruseljski portal sicer piše, da poskuša Slovenija »umiriti živce ob predsedovanju Evropski uniji,« a da so »zaradi povezav premierja z madžarskim voditeljem nekateri diplomati previdni« oziroma zaskrbljeni.

»Ne skrbite, nismo Madžarska!« portal v enem stavku opiše bistvo sporočil, ki jih naokoli pošilja slovenski zunanji minister Anže Logar.

Anže Logar in Viktor Orban
Anže Logar in Viktor Orbán. Vir: Twitter
'Ne skrbite, nismo Madžarska,' portal v enem stavku opiše bistvo sporočil, ki jih naokoli pošilja slovenski zunanji minister Anže Logar.

»Slovenski zunanji minister Anže Logar je sporočilo na nedavnem obisku v Bruslju postavil bolj diplomatsko kot to. Jasno pa je bilo, da bi rad pomiril uradnike EU, preden bo vlada desnega populističnega premierja Janeza Janše pozneje letos prevzela predsedovanje Svetu EU. Janša je tesen zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbána, ki je pogosto trn v peti političnemu krogu EU in je močan zagovornik njegove protimigrantske retorike in politike. Janša je tudi velik oboževalec Donalda Trumpa. Promoviral je teorije zarote o ameriških volitvah in na Twitterju izjavil, da bo Joe Biden 'eden najšibkejših predsednikov v zgodovini.' Zaradi vsega tega in še več so številni diplomati iz EU živčni zaradi polletnega slovenskega predsedovanja Svetu, ki se bo začelo 1. julija. 'Nismo zaskrbljeni samo jaz ali drugi, [tudi] mnogi slovenski uradniki so zaskrbljeni,' je dejal eden od diplomatov EU,« povzema besede svojega diplomatskega sogovornika portal Politico.eu.

Logar sam naj bi na vprašanje o tesnih povezavah z Orbánovo Madžarsko skušal podati zagotovilo, da bo Slovenija v vlogi predsedujoče Sveta EU nevtralni razsodnik, ne pa spodbujevalka oziroma izvajalka 'dnevnega reda' pod taktirko Budimpešte.

»Kot predsedujoča država bi morali na nek način biti pošten posrednik, ki se ukvarja z vsemi vprašanji, ki so na dnevnem redu Evropske unije,« je Logar prejšnji teden na sedežu slovenske diplomatske misije pri EU dejal za Politico.

Logar je ob tem navajal, da slovenska vlada tesno sodeluje s sedanjim predsednikom Sveta EU Portugalsko, njeno neposredno predhodnico Nemčijo ter Francijo, ki bo nasledila Slovenijo prihodnjega januarja.

Anže Logar, Janšev tvit in- nagobčnik?  Fotomontaža:Insajder.com
Anže Logar, sporni Janšev tvit in - nagobčnik? Fotomontaža: Insajder.com

Izpostavil je tudi prednostne naloge slovenskega predsedovanja, vključno z večjim usklajevanjem na področju zdravstvene politike, boljšim obvladovanjem kriz, tudi na področju kibernetske varnosti in pridobivanjem sredstev EU za oživitev gospodarstev držav članic, prizadetih zaradi pandemije koronavirusne bolezni covid-19.

Slovenija  naj bi bila zelo zainteresirana za širitveno politiko, saj se več njenih sosed želi pridružiti bloku.

Logar je dejal, da bo Slovenija predsedstvo uporabila »za organizacijo vrha EU - Zahodni Balkan, da bi razpravljala o številnih vprašanjih, ki so odprta v tem delu sveta.«

Nekateri širitveni diplomati upajo, da bo Slovenija morda lahko odblokirala začetek pogovorov o članstvu za Severno Makedonijo in Albanijo, ki jih blokirajo predvsem pritožbe Bolgarije glede jezika in tolmačenja zgodovine Severne Makedonije.

Janša, Trump in ameriški heroj
Janšev vzornik v politiki: Donald Trump. Vir: Twitter

Logar je dejal, da želi tudi njegova država med predsedovanjem dati prednost pravni državi, to pa je poteza, »ki bi lahko pritegnila precejšno pozornost, glede na Janševo bližino Orbánu, čigar vlado so institucije EU obtožile demokratičnega odmika ocenjuje Politico.

POLITICO: Janša je tesen zaveznik madžarskega premierja Viktorja Orbána, ki je pogosto trn v peti političnemu krogu EU in je močan zagovornik njegove protimigrantske retorike in politike. Janša je tudi velik oboževalec Donalda Trumpa. Promoviral je teorije zarote o ameriških volitvah in na Twitterju izjavil, da bo Joe Biden 'eden najšibkejših predsednikov v zgodovini.'

Tako Madžarska kot Poljska sta namreč trenutno v postopku tako imenovanega člena 7, ki se sproži, ko druge članice ugotovijo, da neka članica EU ogroža temeljne vrednote bloka. Tak postopek lahko privede do nezaupnice in celo do začasne ustavitve glasovalnih pravic člana.

Toda primeri postopkov, ki so sproženi zoper Madžarsko in Poljsko, ki zanikata obtožbe, že leta ne gredo nikamor, saj je vsaka od obtoženih lahko drugo zaščitila pred sankcijami, številne druge vlade pa nerade drastično ukrepajo proti drugi članici.

Logar je dejal, da so ga prejšnji predsedniki Sveta EU »obvestili«, da je postopek iz člena 7 »na nek način bolj ali manj slep, zato bi bilo treba premisliti, kako nadaljevati s tem vprašanjem.«

7. člen je v isti sapi označil za neizvedljivega, nasprotno pa je pohvalil sistem, vzpostavljen lani, po katerem države članice EU izvajajo medsebojni nadzor delovanja pravne države drugih.

Logar je takšen sistem označil za »dober instrument, s katerim lahko kompenzira vsa tista ... čustva, ki so povezana z vprašanjem pravne države.«

Ne glede na vse te prijazne in lepe besede zunanjega ministra pa je očitno, da zaskrbljenost pri tujih diplomatih ostaja stalnica, kajti tuji diplomati ne verjamejo samo leporečenju, pač pa pri oceni dejanskega stanja upoštevajo tudi dejanja sedanje Janševe vlade.

Dejanja aktualnega slovenskega premierja in njegovega kabineta pa so pogosto v nasprotju z javno danimi zagotovili in nobenega razloga ni, da ne bi bilo tako tudi tedaj, ko bo Slovenija prevzela predsedovanje EU.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek