REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razodetje: »Zakaj je besedilo čestitke Bidnu takšna skrivnost?« Je Janša znova užalil Bidna?

Razodetje: »Zakaj je besedilo čestitke Bidnu takšna skrivnost?« Je Janša znova užalil Bidna?Kam je poniknila Janševa čestitka Bidnu? Vir: Twitter
Ni več dvoma, da Janša Bidnu čestitko ni poslal tako kot so to storili na primer kanclerka Merklova, ali premierji Johnson, Macron, Netanjahu …

Minilo je pet dni od inavguracije novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna 20. januarja in trenutka, ko se je pozno istega večera oglasil slovenski premier Janez Janša z zbadljivim čivkom, ki ga je teatralno naslovil »Za radovedne«.

»Predsednik @vladaRS @JJansaSDS je danes novemu predsedniku #ZDA @JoeBiden čestital ob zaprisegi na popolnoma enak način in s podobno vsebino kot leta 2005 z iste funkcije takratnemu predsedniku #GWBush-u,« je sodržavljanom naznanil predsednik slovenske vlade v katerem se je Janša prizadeval maksimalno distancirati tako od sebe osebno kot funkcije, ki jo opravlja.

Odklon od lastnega početja v vlogi politika in državnika je Janša prikazal kot dejanje tretje osebe, kot da gre za nekoga drugega in ne njega samega.

Janša je s svojim čivkom naslovljenim »Za radovedne« zviška in z dobro mero žaljivosti izenačil narod, ki mu vlada z voajerjem (nebodigatreba radovednežem, ki nos potiska vsepovsod).

S tem potrjuje, da ne razume pomen demokracije in da ima javnost tako v državi, kjer je »vladar,« kot širša pravico vedeti, kaj v imenu ljudstva počne prvi med prvimi (ministri).

Toda zdi se, da je sedanjega slovenskega premierja ob dobrinah policijske ure in drugih omejitvah, ki mu jih je epidemija omogočila vsiliti sodržavljanom, tako zaneslo, da iskreno smatra, da mu ni potrebno delati javno in transparentno.

Kot bi šlo za naslednika »Sončnega kralja«, ker na podoben način kot je to nekoč počel osovraženi francoski kralj tudi Janez Janša od marca lani uvaja v vsakdan vladarske predpravice, ob tem pa »visoko plemstvo« iz stranke SDS in falange koalicijskih oprod nagrajuje z raznimi službami na dvoru (javnem sektorju) ali pa jim dopušča za svoje obskurne projekte črpati iz državne blagajne mastno denarno podporo, tako da so postali popolnoma odvisni od njegove milosti, medtem ko utrjuje svoj položaj PV-ja »po božji pravici«.

Vladar: Janez Janša. Vir: Twitter

Tako kot je nekoč božansko poslanstvo sončnega kralja prakticiral Ludvik XIV., absolutist, ki mu pripisujejo besede: »Država, to sem jaz« (»L'etat, c'est moi«).

Toda Janšev problem v izvajanju projekta »država, to sem jaz« močno ovira dejstvo, da se mu tako doma kot na tujem – smejijo zaradi razvpite čestitke Trumpu.

Janša je postal predmet javnega poroga, celo posmehljivih vprašanj v zabavnih oddajah v sosednji Hrvaški

Ob tem meritve razpoloženja volilnega telesa kažejo, da Janševo stranko in njega kot politika dobršen del volivcev (okoli 80 %) ne mara.

Prislužil si je tudi satiričen vzdevek Maršal Twito kljub dejstvu, da v svoji domači »mlaki«, kjer bi rad bil največji žabec, ne premore niti stotinke državniške drže nekdanjega jugoslovanskega voditelja, ki se ga drži sloves (za razliko od Janeza) spoštovane osebnosti na svetovnem političnem parketu.

Janša je namreč s prezgodnjo čestitko Trumpu in vztrajanjem pri »volilni kraji« ter zavračanjem čestitati Bidnu osmešil doma in po svetu ne le sebe osebno, ampak celotno državo, ki jo predstavlja.

Slovenijo.

In zdaj je to storil – vnovič!?

Twito in Trump
Trump, osramočen na koncu svoje politične poti, ob njem pa zvesti in nesojeni maršal Twitto. Vir: Twitter

Da je znova osramotil državo, ki jo predstavlja, je videti iz samega Janševega zapisa »Za radovedne« iz katerega izhaja, da Bidnu še vedno ni čestital zmage na predsedniških volitvah, temveč le »ob zaprisegi«.

Ker pa te čestitke ni javno delil na družbenih omrežjih ali na spletni strani vlade, tako kot so to storili številni drugi evropski in svetovni voditelji, se upravičeno poraja vprašanje – ali je Janševa novica o »čestitki« sploh resnična?

Ob tem nam ura (22.55) Janševega čivka nehote razkrije, da je slovenski premier na dan Bidnove inavguracije bil hud notranji boj, sam s seboj.

20. januarja ga je morala ves dan hudičevo ščemeti, v dno duše boleti hamletovska dilema »čestitati, ali ne čestitati Bidnu?«.

Janšev čivk sodržavljanom ob 22 uri in 55 minut, 20. januarja, pet ur po Bidnovi inavguraciji. Vir: Screenshot Twitter

Medtem ko se je Janša prejšnjo sredo boril sam s seboj, kaj naj stori v zvezi z Bidnom, so taistega dne drugi pomembni svetovni politiki, ki so novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Bidnu čestitali že decembra lani (mnogi že novembra, ko so bili znani neuradni rezultati), še »v drugo« čestitali Bidnu s čivki dobrodošlice in dobrimi željami.

Poglejmo nekatere le-teh, predvsem pa iz države, po kateri se Janez Janša in Slovenija rada zgledujeta: nemška kanclerka Angela Merkel je Bidnu in podpredsednici ZDA Kamali Harris (ki jo, mimogrede, Janša sploh nikjer ne omenja, kot da bi ne bila izvoljena, zato je mogoče sklepati, da je ni niti »počastil« s kakršno koli čestitko!) kljub dejstvu, da jima je že čestitala zmago lani, vnovič poslala čestitko neposredno po končani slovesnosti zaprisege, ob 9.03 uri zvečer 20. januarja.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je storil enako kot kanclerka Nemčije, le dve uri prej, ob 19.11 uri na dan inavguracije Bidna in Harrisove.

Macron, enako kot Merklova, ni pozabil čestitati tudi Harrisovi, novi podpredsednici ZDA.

Merklova Macronu: »On (Trump) gre v zapor!« Macron odgovarja: »Vem!« Vir: Twitter

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je bila hitrejša od obeh – svoj čivk v pozdrav Bidnovi inavguraciji je poslala 5 ur prej, preden se je ta sploh začela.

Tudi britanski premier Boris Johnson, ki se je v preteklosti zgledoval po Trumpu nič manj kot Janša, je že ob 17.49 uri radostno čestital Bidnu (še preden je ta zaprisegel!) in v isti sapi tudi Kamali Harris za njeno »zgodovinsko inavguracijo« (preden se je ta sploh začela).

Podobno so storili tudi voditelji številnih drugih držav, ki so daleč od stare celine, nekateri na drugem koncu sveta.

Kanadski premier Justin Trudeau je na primer ob priložnosti inavguracije Bidna in Harrisove čivknil celo dvakrat.

Prvič neposredno pred začetkom slovesnosti v Washingtonu in drugič pol ure pozneje.

V drugem čivku je objavil – za razliko od Janše! - celotno besedilo svoje čestitke.

Premier Indije Narendra Modi je s svojo čestitko prehitel tvita kanadskega kolega za slabo minuto. Modi je že pred tem čestital Bidnu, na sam dan inavguracije pa je posebej čestital Harrisovi, ki ima tudi indijske korenine.

Ne nazadnje, poglejmo še v Izrael, ki je, na las podobno kot Janša v Sloveniji, sledil Trumpov slog v politiki.

Premier Benjamin Netanjahu, sicer zvest Trumpov zaveznik se je, podobno kot Janša, dolgo obotavljal čestitati Bidnu, pa je to ne nazadnje storil prvič že decembra, nato pa še na dan inavguracije, ko se je še posebej potrudil za Bidna ter Harrisovo posneti prikupen video z »ustno čestitko, posneto v živo«.

Še več, Netanjahu je objavljal čivk za čivkom, v zaporedju, malo v angleščini malo v hebrejščini, vse v čast Bidna in Harrisove.

Kip Svobode okreva po Trumpovem odhodu. Zbrani ob bolniški postelji (Joe Biden, Kamala Harris, Barack in Michelle Obama, demokratka in predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi) je tolažijo, da je imela samo nočno moro ... Vir: Twitter

Kaj je medtem počel Janez Janša?

Tvital, sto na uro!

Kaj pa drugega? Janša je, kot razkriva TwittoSledilnik, na dan inavguracije Bidna in Harrisove še posebej vneto in neutrudno čivkal na družbenih omrežjih.

V primerjavi z dnevom prej, lahko sklepamo, da je imel polne roke dela.

Natančneje: 3 ure je prebil na Twitterju!

20. januraja, ko sta kot predsednik oziroma podpredsednica ZDA zaprisegla Biden in Harrisova, je Janša čivkal celo za 48 minut več v primerjavi z dne 19. januarja.

Twito sledilnik kaže, da je bil Janša na dan Bidnove inavguracije na družbenih omrežjih enkrat več kot v začetku prejšnjega tedna: poslal je skupaj 141 čivkov, od tega 3 »izvirne čivke«, 6-krat je ob poobjavi dodal še svoj komentar, zraven je poobjavil čivke drugih kar 132-krat.

Med tremi izvirnimi čivki, ki jih je Janša natipkal 20. januarja je bil šele zadnji (ob 22.55 uri) namenjen lastnemu ljudstvu (»Za radovedne«).

V prvem, 5 ur in pol pred Bidnovo inavguracijo, se je prednostno ukvarjal z opozicijo oziroma KUL-om ter širil svoje različice teorij zarot …

Uro in 16 minut po Bidnovi inavguraciji (ob 19.16 uri) pa je bilo Janši pomembneje od čestitke novemu ameriškemu predsedniku in podpredsednici, da obvesti sledilce, o nekem »lažnem profilu«.

V tem zaporedju treh samostojnih Janševih čivkov se ni skrivala čestitka Bidnu, kar pomeni, da je, za razliko od večine (morda pa vseh) svetovnih voditeljev, Janša izbral nek popolnoma drugačen komunikacijski način, da odpošlje svojo čestitko novemu stanovalcu Bele hiše.

Zanimivo je, da Janša, ki je očitno več ur na dan na socialnih omrežjih in spremlja, kaj objavljajo drugi, ob tej priložnosti čestitk drugih, zgoraj naštetih premierskih kolegov iz EU in sveta Joeju Bidnu in Kamali Harris - ni poobjavil niti ene same.

Zato je 20. januarja ves dan poobjavljal Uroša Urbanijo, (ki je zagovarjal ministra Janeza Ciglerja Kralja in sporno donacijo njegovega ministrstva v višini 130.000 evrov njegovemu zavodu Iskreni) in ostale cvetke iz svoje vladarske sence, od Bojana Požarja preko Mateja Lahovnika do drugih »informatorjev«, plus napade Mirka Mayerja na predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela

Res pa je, da je Janša vendarle opazil zamenjavo v vrhu ameriške politike, ki jo je počastil z dvema pomenljivima poobjavama.

Prvo, v režiji Višegrajske skupine:

Na dan Bidnove inavguracije, je Janša raje poobjavljal čivke, ki zadevajo Bidnovega nasprotnika Donalda Trumpa in Trumpovega državnega sekretarja. Vir: Twitter račun Janeza Janše, Screenshot

Pri drugi Janševi poobjavi gre za sluzasti poslovilni čivk tedaj že nekdanjega (Trumpovega) državnega sekretarja Mika Pompea.

Tudi za to »poobjavo« ostalin Trumpove prosule vladavine si je Janša našel dovolj časa, da se z njo ukvarja, točno 3 ure pred Bidnovo inavguracijo.

Na dan Bidnove inavguracije, se Janša ni spomnil čestitati novemu predsedniku ZDA, tako kot je to storil v primeru njegovega (poraženega!) tekmeca na novembrskih volitvah v ZDA. Vir: Twitter račun Janeza Janše, Screenshot

Toda v nobenem od teh čivkov ni bilo zaznati ničesar, niti besedice o tem, da  Biden in Harrisova pravkar prevzemata funkcijo predsednika oziroma podpredsednice ZDA!

Prav narobe – Janša je na dan njune inavguracije še enkrat mestu in svetu izpričal svojo jezo nad ukradenimi volitvami v ZDA in odkrito žaloval za Trumpovo administracijo (ni mu bilo odveč poobjaviti celo obrobno novico iz Jerusalem Posta, da je Trump pred odhodom deklasificiral dokumente FBI o domnevnem ruskem vmešavanju v volitve 2016) in ob tem zgrešil še en državniški spodrsljaj in nediplomatsko potezo, naravnost prst v oko novi ameriški administraciji skozi poobjavo novic, ki se tičejo iz Bele hiše odhajajočega ter osramočenega Donalda Trumpa in njegovih ministrov, ne da bi z eno samo besedo omenil Bidna ali Harrisovo.

Pod črto: Janša si je vzel ves dan časa 20. januarja, da se dopisuje s krogom svojih podpornikov, medtem ko na večino sodržavljanov, ki so inavguracijo ob 18 uri po našem času lahko spremljali po televiziji, čakajoč na odziv premierja, ni niti pomislil.

Pričakovanj ljudstva se je spomnil na zadnjem mestu, saj je novico o domnevni »čestitki« Bidnu sporočil, ko je bilo inavguracije na Capitol Hillu že zdavnaj konec.

Janša še vedno navija za - Trumpa
Janša je do bridkega konca navijal za poraženega Trumpa. Vir: Twitter

Janša je tako čivk o domnevni čestitki Bidnu (očitno ne pa tudi Harrisovi) objavil pet ur pozneje.

Z zanimanjem smo pregledali vsa Janševa sporočila, ki jih je na dan Bidnove inavguracije objavil na svojem Twitter računu.

In ni več nikakršnega dvoma, da Bidnu čestitke ni poslal tako, kot so to storili na primer kanclerka Merklova, ali premierji Johnson, Macron, Netanjahu …

Prav tako ni dvoma, da se izogiba objaviti besedilo domnevne čestitke, pa se mnogi upravičeno sprašujejo, če je Janša Bidnu - sploh čestital?

Janša se izogiba objaviti besedilo domnevne čestitke Bidnu, zato se mnogi upravičeno sprašujejo, če je slovenski premier novemu predsedniku ZDA - sploh čestital?

In, če je – kdaj?

Pred inavguracijo?

Ali potem, ko je Biden že zaprisegel kot 46. predsednik Združenih držav Amerike in zvestim malikovalcem 45. ameriškega predsednika, med katere nedvomno sodi Janša, ni preostala niti trohica upanja več, da se bo poražencu novembrskih volitev uspelo vrniti nazaj v Belo hišo »na nek način«, kot je Donald Trump to nenavadno obljubo izrekel ob pakiranju kovčkov poteklega predsedniškega mandata.

Janševo izogibanje temu, da objavi vsebino, pa tudi na kakšen način je čestital Bidnu, terja celo kopico vprašanj.

Predvsem pa: »Zakaj je besedilo čestitke Bidnu takšna skrivnost?«

Vsebine čestitke Joeju Bidnu ni nikoli javno objavil, za razliko od vsebine čestitke Donaldu Trumpu!

Se je Janša zlagal, ko se v domačih logih zatrdil, da je novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku čestital na »popolnoma enak način« kot daljnega leta 2005 enemu od Bidnovih predhodnikov na mestu predsednika ZDA?

Mar to pomeni, da je morda uporabil intimnejši način komunikacije - fax napravo, da bi se izognil javnosti, ki jo neizogibno tvorijo socialna omrežja.

Zdaj vemo, da omrežja Twitter 20. januarja letos za to opravilo ni uporabil, ob tem pa drži tudi dejstvo, da je Twitter nastal šele leto dni po inavguraciji Busha mlajšega.

Od naših virov smo nato izvedeli, da je Janez Janša najbrž uporabil diplomatske kanale in čestitko poslal s pomočjo depeše preko MZZ in slovenskega veleposlaništva v Washingtonu.

Vsebine čestitke Joeju Bidnu pa ni dovolil v javno objavo, za razliko od vsebine čestitke Donaldu Trumpu!

Pa vendarle - ni razumljivo in ni logično, zakaj bi Bidnu čestital na povsem drugačen način, kot je pred tem preuranjeno čestital Trumpu in vselej komuniciral s Bidnovim predhodnikom, Donaldom Trumpom?

Spomnimo, Janša je v času novembrskih predsedniških volitev v ZDA čivkal vzdolž in počez; prvič skrajno pristransko in navijaško, ko je že pred 3. novembrom prek Twitterja javno sporočil Trumpu, da upa na njegovo zmago in v istem pisanju užalil Bidna, češ da bo »najšibkejši ameriški predsednik.«

Drugič, ko je Trumpu prvi (in edini med svetovnimi voditelji, kot kaže zemljevid, spodaj) čestital zmago v času, ko so se šele preštevali volilni lističi.

Torej v trenutku, ko še ni bilo dokončnega volilnega izida.

In naposled se ni obotavljal čivkati večkrat decembra, ko je skupaj s svojimi somišljeniki iz SDS po spletu poobjavljal in delil lažne trditve, da je Trump žrtev prevare, češ da so bile novembrske volitve - pokradene.

Razen tega, Janša in njegovi številni sekretarji v kabinetu premierja bi najbrž lahko potuhtali, kakšna sta računa Joeja Bidna in Kamale Harris, ker je Twitter prenos oblasti uredil tako, da je nekdanja računa Donalda in Melanie Trump iz časa, ko sta smela uporabljati računa namenjena predsedniku in prvi dami – arhiviral.

Arhivirana. Donald in Melania Trump. Vir: Screenshot Twitter
Arhivirana: Donald in Melania Trump. Vir: Screenshot Twitter

Ob tem je vse pravice dostopa do računa @Potus oziroma @Flotus, torej Joeja Bidna in prve dame Jill, ter prejšnje račune ostalih visokih uradnikov Trumpove administracije - Twitter prenesel v uporabo novi, Bidnovi ekipi.

Jasno je, da bi Janša, če bi se res namenil iskreno čestitati Bidnu, to lahko naredil na poenostavljen in zelo preprost način, s pisanjem na splošno znani naslov predsednika ZDA: @Potus.

Enako bi lahko čestital tudi Kamali Harris, torej z uporabo stare povezave, ki velja za podpredsednika ZDA in je veljala tudi v času (sedaj arhiviranega) Mika Pencea.

Arhiviran: Mike Pence. Vir: Screenshot Twitter
Arhiviran: Mike Pence. Vir: Screenshot Twitter

Če slovenski premier ima dovolj časa, da vsak dan več ur med delovnikom »visi« na socialnih omrežjih, ter podobno kot njegov vzornik Donald Trump objavlja, poobjavlja in odgovarja na različne, tudi najbolj pritlehne čivke svojih sledilcev, zakaj se potem izogiba razgrniti vsebino domnevne čestitke Bidnu, če jo je res napisal in ta zares obstaja?

V nobenem primeru pa Joeju Bidnu za resnično zmago na volitvah ni čestital na enak, javen način, kot je Donaldu Trumpu javno, preko Twitterja, čestital za lažno zmago.

Nesporno dejstvo je, da je Janez Janša preuranjeno čestitko Donaldu Trumpu in žaljivke o najšibkejšem predsedniku odposlal javno, nato pa je novemu predsedniku ZDA čestital -, če mu je sploh! - tajno. 

V nobenem primeru pa Joeju Bidnu za resnično zmago na volitvah ni čestital na enak, javen način, kot je Donaldu Trumpu javno, preko Twitterja, čestital za lažno zmago.

In to seveda zelo dobro vedo tudi v sedanji ameriški administraciji.

Različno postopanje: javen napad na enega od predsedniških kandidatov, ki je nato na Janševo grozo zmagal na volitvah ter postal predsednik ZDA, in strahopetno, v tajnosti (domnevno) odposlana čestitka ob Bidnovem imenovanju - bi po oceni dobro obveščenih diplomatskih virov lahko predstavljalo novo žalitev aktualnega predsednika ZDA.

Še posebej, če se predsednik slovenske vlade za svojo grobo napako v spornem čivku in nato čestitki Trumpu ni opravičil.

Zato bi Slovenija zaradi takšnega ravnanja predsednika vlade zagotovo lahko še čutila posledice.

Vlada ZDA je sicer pragmatična in po oceni diplomatov, s katerimi smo se pogovarjali, odnosov s Slovenijo najbrž ne bo zaostrovala, toda Janez Janša Bele hiše v času vladavine Joeja Bidna zagotovo ne bo videl od znotraj. 

Slovenija pa bo prikrajšana za marsikatero diplomatsko ali vojaško uslugo ZDA.

Družbena omrežja so se odzvala na dogajanje z domnevo, da je Janša vendarle na nek način čestital Bidnu, nato pa prek Twitterja prejel naslednji odgovor:

Delite članek